Skocz do zawartości
Maks!

Tagan 380-uo1 @ E2160

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam zestaw pokroju :

Athlon 2.4Ghz, Abit AN8, 2x512+2x256, Gf 7300gs, 1x HDD SATA, DVD RW, i dwie karty na pci. Całość jest zasilana przez Tagana 380-UO1, zasilacz radzi sobie ok, jak przez pewien okres miałem gf7900gs też było dobrze.

Jutro ma do mnie przyjść "e2160, Gigabyte na p31, i 2x1gb" reszta sprzętu pozostanie bez zmian, procesor mam zamiar podkręcić do ok 2.7-3Ghz przy vcore ok 1.3v

Jak się ma nowy sprzęt do starego pod względem zapotrzebowania na prąd? Czy jeżeli będzie zasilacz miał problemy to będzie to się jakoś objawiało? np spadek napięcia? czy takie objawy są tylko w nonamach?

Ze wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję :)

Edytowane przez Maks!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie,

Sprzęt doszedł, niestety zasilacz podczas obciążenia wydaje z siebie dziwne dźwięki.. jakby coś syczalo/skwierczało/lekko przypomina pracę dysku(bardziej wysoki dzwiek) itd dzieje się tak tylko pod obciążeniem np. Orthus, po wyłączaniu zaraz przestaje... napięcia mierzyłem miernikiem i praktycznie nie odbiegają od normy.

Jak myślicie coś jest nie tak? czy sprzęt normalnie reaguje podczas obciążenia?

Edytowane przez Maks!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak myślicie coś jest nie tak? czy sprzęt normalnie reaguje podczas obciążenia?

Tak, myślę, że jest to niebezpieczne, zwłaszcza dla Ciebie (bo powinieneś dostać %), bo trzeba czytać FAQ zanim sie zada takie banalne pytanie! :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputer się ostatnio zrestartował do tego dziwny dźwięk nie dawał mi spokoju, więc otworzyłem zasilacz i znalazłem kondensator z brzuchem i pomału wyciekającym elektrolicie (3300uF 10v) wymieniłem na taki sam tylko nowy, niestety pod obciążem cały czas dziwnie piszczy :( (wcześniej na Abicie an8 i Atlonie nawet z 7900gs chodził niby dobrze).

W chwili obecnej w kompie mam zapasowy zasilacz - FSP400-60PFN, myślę teraz o zakupie ModeCom Mc-350 (niby nowszy technologicznie i ma stosunkowo mocną linię 12v+ do tego jest w dobrej cenie. Jak myślicie ma to sens?

Jaki poziom hałasu generują ModeComy z serii MC? czy ich wydajność jest efektywna dzięki czemu się tak nie grzeją? i np zamanotowanie chichego/wolnoobrotowego fana nie będzie powodem zbytniego przegrzewania się?

Czekam na wasze opinie ;)

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi