Skocz do zawartości
flasht

Dlaczego 32-bitowy Windows Wykrywa 4gb?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W zasadzie to nie rozumiem... wszedzie sie uczylem ze 32-bitowy windows nie jest w stanie zaadresowa 4GB pamieci szczegolnie przy karcie 728MB... a tu moj windows 2003 bez zadnych switchow adresuje 4GB ... jak to jest w koncu? W teorii jest to nie mozliwe... a w praktyce??

Pozdrawiam,

FlashT

Edit: Wlasnie zauwazylem ... "Rozszerzenie adresu fizycznego" <- Myslalem ze to trzeba samemu doinstalowywac...

post-13263-1192831619_thumb.jpg

Edytowane przez flasht

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde, tym "Rozszerzenie adresu fizycznego" dales mi nadzieje, ze moj XP SP2 moze zobaczy cos wiecej niz 2,75GB, ale jednak ja tez mam juz ten napis, tak wiec chyba juz nic nie poradze.

Moze to nie o to w ogole chodzi... bo gdzies czytalem ze Windows wymyslil jakis wynalazek softwareowego adresowania pamieci... moze to wcale nie to? Wszedzie czytalem ze ludzie z Windowsem 2003 maja ten sam problem co wszyscy - ze nie widzi pelnych 4GB pamici... bo mu sie adresy koncza... a pierw adresuje wszystkie inne urzadzenia (np. karte graficzna - czyli juz 4GB - 728MB w moim przypadku).

Ale ze zdziwieniem zauwazylem ze u mnie swiezy windows wykrywa 4GB ... co wiecej... wg task managera - uzywa ich!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi