marcin_modzel Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2007 witam paluje mała siec w domu. łącze które chce podzielić to chello 4 download /1mb upload (kiedyś było classsic teraz tak dziwnie mam ale robiłem testy ściągając i wysyłając pliki wiec +/- takie jest ) moje pytania 1 komp ma xp pro sp2 czy drugi wystarczy jakieś 800mhz/256mb ram żeby win 2k uciągnęło- ten 2gi ma być tylko allegro i mail nic więcej czy muszą być oba xp 2. jaki router muszę mieć? / tylko kabel wchodzi w grę/ żeby mnie nie lagowalo jak gram podczas gdy na 2 ktoś coś robi i ile kasy na niego // brak lagow jest bardzo ważny dla mnie, zależy mi na małych kosztach brak FW /patrz p. 3 / przeżyję lagi nie :):) 3 ile w tym prawdy ze jak router ma Firewall`a w sieci można pracować bez antywira itp 4. jak długi może być kabel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2007 1. do Internetu taki komputer starczy, nie musi mieć Windowsa Xp. 2. Najlepiej jakiś z Tomato, 150-250 zł. 3. zero? 4. do 100m Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_modzel Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 (edytowane) np jaki? // a taki bez wifi i tomato? ważne tez żeby sobie radził z torrentami! Edytowane 23 Października 2007 przez marcin_modzel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zigi Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 np jaki? // a taki bez wifi i tomato? ważne tez żeby sobie radził z torrentami! Każdy sobie radzi jeśli tylko ma możliwość przekierowania portów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_modzel Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2007 np jaki? link z allegro poproszę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loqu Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2007 (edytowane) Jeżeli to ma być sieć domowa to z odrobiną wiedzy na temat linuxa lub też tworzenia routingu na kartach sieciowych w windzie bez problemu to zrobisz. Mianowicie co mam na myśli: 1) podłączony komputer o niewielkich wymaganiach sprzętowych (w zależności od systemu) do internetu- muszą być 2 karty sieciowe. 2) jeżeli nie potrzebujesz wifi to wystarczy jakiś zwykły switch 8 portowy polecałbym 3coma bo 8 portowki nie są aż tak drogie a zapewnią ci długą żywotność. 3) podłączamy komputery do switcha ^^ Naturalnie za źródło wiedzy posłużyć ci musi google bo wszystkiego ci tu nie opisze: ad. 1 linux: musisz sobie zrobić NAT`a albo Masquerade z forward`em w zależności od wersji linuxa są dwa firewalle- ipchains albo iptables, można naturalnie instalować także własnego :P win: jest zdecydowanie prościej, wystarczy zrobić mostek kart sieciowych, na karcie wejściowej skonfigurować filtrowanie TCP/IP i przy okazji nie zaszkodzi jeszcze dodatkowo jakiś firewall. ad. 2 druga karta sieciowa to nasza sieć wewnętrzna do której podłączymy switch`a ad. 3 jak w temacie Konfiguracja: Sieć wewnętrzną możesz ustawić w klasie A tzn: Twój komputer (router) na jednej karcie (eth0) konfiguracja internetu na drugiej (eth1) ip 10.0.0.1 m 255.0.0.0 po takim drobnym ustawieniu masz już sieć wewnętrzną, ustawiasz komputery na ip: k1 ip 10.0.0.x m 255.0.0.0 b 10.0.0.1 k2 ip 10.0.0.x m255.0.0.0 b 10.0.0.1 itd. mankament jest taki że musisz ustawić sobie dns`y ręcznie no chyba że skonfigurujesz sobie dhcp ale myślę że to ci w zupełności wystarczy. Edytowane 29 Października 2007 przez loqu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...