Turok8 Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 (edytowane) Witam, Oto konfiguracja mojego lapciaka Pentium M 1,73 Ghz, fsb 533, 2mb cache (nie daje sie krecic ... zaden clockgen i setfsb nie dziala ...) Chipset i915 PM Pamięć 1GB 533 (2x 512) Grafika Geforce 7300 GO podkrecona do zegarów 500/890 (gpu/ram) Dysk Hitachi 5400 rpm 80 gb Co możnaby w nim wymienić, aby wydajność wzrosła dostrzegalnie ? Da sie wcisnąć core duo ? Zależy mi na 64-bitowym procku. Mój obecny wynik w 3d marku 2005: 2235 pkt pozdr turok8 Edytowane 28 Października 2007 przez Turok8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SulecK Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 Ten chipset raczej nie obsluzy nic 64 bitowego ani core dou , poszukaj na allegro PENTIUM M CENTRINO 2.13GHz - to chyba max co tam wrzucisz. Dodatkowo zamienilbym kosci 2x512 na 2x1gb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turok8 Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 (edytowane) A może istnieje jakaś metoda oc tego procka którego już mam ? Odrazu mówię że clockgen i setfsb nie działa ... sprawdziałem wszystkie pll. Jeden całkiem dobrze odczytał częstotliwość ale nie potrafił wrzucić proca na wyższą częstotliwość. W lapie mam amibios. Może jakieś ukryte funkcje oc ? Narazie zamawiam RAM. Odrazu nasuwa sie pytanie: 533 czy pociągnie 667 ? Edytowane 28 Października 2007 przez Turok8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SulecK Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 (edytowane) A po co ci 667 jak procek pracuje na 533 - szukaj na kosci na 533 moze beda nawet tansze a roznicy i tak bys nie zauwazyl (jesli wogole by poszly na 667).pozdro Wg.Kingstona KVR533D2S4/1G 1GB 533MHz DDR2 Non-ECC CL4 SO DIMM - 2gb to max co tam wrzucisz. http://www.ec.kingston.com/ecom/configurat...;submit1=Search Edytowane 28 Października 2007 przez SulecK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turok8 Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 (edytowane) Dzięki za info :D a coś z procem dałoby się zmajstrować ? Jakieś oc ? Edytowane 28 Października 2007 przez Turok8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SulecK Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 Dzięki za info :D a coś z procem dałoby się zmajstrować ? Jakieś oc ? Tego juz ci nie jestem w stanie powiedziec. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loqu Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2007 O matko ... po co ci laptop jak chcesz podkręcać procesor? Laptop jest zasilany bakteryjnie i z zasady jest urządzeniem mobilnym w którym każdy Wat pobrany z baterii sie liczy, ludzie nie po to obniżają w laptopach zużycie procesora bo mają za mocne tylko żeby pracował dłużej na baterii. Jak chcesz sie bawić w podkręcanie procesorów to sobie kup PC. W większości laptopów np. HP które dość dobrze znam bios jest sterowany automatycznie- tzn nie możesz zmienić napięć oraz częstotliwości na procesorze, jedyne co zostaje to jest kontrola na zworkach, ale nigdy nie słyszałem żeby płyty główne w laptopach miały taką opcje. Btw jedyna opcja to ta o której już powiedzieliśmy- kupić trochę mocniejszy procesor i więcej pamięci tak z 2GB zależy na jakim systemie pracujesz a czy 533 czy 677 to sprawdź najpierw jaka masz magistrale w płycie głównej (czy obsługuje 677), chciałem jeszcze dodać że nie ma większego znaczenia między równowaga szyny procesora a pamięci. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...