Gość Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 Witam. Mój komp to: Płyta główna: ASRock K7VT4A Pro Procesor: Sempron 2800+ (12x166MHz) Ram: 1x1024MB (PC3200) + 1x256MB (PC3200) Karta graficzna: Palit Radeon 9550 128 MB (jutro będę miał Palit Geforce 7300 GT SONIC 256MB DDR3 128bit) Mam problem z podkręcaniem procesora. Jeszcze kilka miechów temu udawało mi się podkręcać procesor przez zmianę FSB do 200 MHz (standardowo 166). Już od jakiegoś czasu nie mogę pozwolić sobie na coś takiego. Dziś podkręciłem FSB na 175 MHz i na razie jakoś działa. Gdy chcę wziąć więcej to albo komputer się wiesza (wszystko chodzi, wiatraki się kręcą, dioda HDD pali się ciągłym światłem a monitor się nie zapala) albo wyskakują blue screeny. Czasem zdarzało się tak, że gdy nawet o trochę podkręcałem procka to przestawało mi odczytywać dysk SATA. I tutaj moje pytanie. Co jest nie tak, że nie mogę sobie pozwolić na zbytnią zmianę FSB? Bo przecież żadna z części mi się nie przegrzewa. Pomocy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 (edytowane) No to dysk już dostał kopniaka. Masz płytę opartą o chipset VIA KT400A, który nie ma blokady PCI/AGP i podkręcając szynę procesora, podkręcasz też magistralę PCI i AGP (czyli praktycznie wszystko co masz w komputerze - od karty graficznej przez karty rozszerzeń na PCI po zintegrowane komponenty PCI na płycie głównej - tj. kontroler IDE, kontroler SATA, kontroler USB itd.). Najbardziej wrażliwym urządzeniem jest dysk twarty - i gdy przekręcisz magistralę PCI to najczęściej dochodzi najpierw do niewykrywania i padów danych a później całkowitego padu dysku. Tak więc albo podkręcaj z głową (nie przekraczając częstotliwości PCI równej 37MHz) albo wogóle nie podkręcaj. Jeżeli nie musisz to radzę to drugie - bo twój słaby chipset powoduje, ze jest to niebezpieczne. Do podkręcania musiałbyś mieć płytkę na nForce 2. Jeżeli ci dysk siądzie to się nie zdziw - bo najprawdopodobniej będzie to winą wstrząsu przebytego wskutek tego podkręcania. Pzdr. edit: A co do O/C - teraz nie radzę podkręcać tak jak pisałem, ale pytałeś "czemu nie możesz wyżej podnieść FSB" - generalnie temperatura tutaj swoją drogą, a stabilność swoją. Jeżeli komputer nie chce się uruchomić tzn. że procesor i/lub pamięci przy takiej częstotliwości pracują niestabilnie i należy nieco podnieść napięcie. Jeżeli to nie poskutkuje to generalnie na tym koniec. Jak widzisz w mojej sygnaturce - też mam podkręcony procesor. Temperatury w stresie też nie mam dużej (bo generalnie do 45 stopni, mógłbym dawać spokojnie do 50 albo 55), jednak przy wyższych częstotliwościach procesor jest już niestabilny (następują częste restarty, blue-screen'y itd.) I tutaj temperatura nie ma nic do gadania - to jest kres możliwości tego procesora [na tym zestawie] i koniec. Stabilność to jest taki drugi "ogranicznik" poza temperaturą (tak "na chłopski rozum") Edytowane 28 Października 2007 przez obiboqs Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finish Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 (edytowane) Jaki masz zasilacz? jeżeli masz jakiś i-box itp to zmień na droższy. Z tego co słyszałem da się odblokować mnożnik w sempronie przez zamalowanie mostków na procesorze. Nie chce ci wstać na fsb 200 MHz, bo za małe ma napięcie (tylko drut mod cię ratuje jak istnieje coś takiego, ale odblokowanie mnożnika będzie bardziej bezpieczne). Edytowane 28 Października 2007 przez finish Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 Dzięki obiboqs za odpowiedź :) Będę musiał poczekać troszkę albo na nową płytę główną albo na nowego kompa ;) Pozdro. Co do zasilacza to mam Trust 420W Dual Fan. Co do odblokowania mnożnika, czy to jest jako tako bezpieczne? Czy np. mogę się liczyć ze spaleniem płyty głównej, procka itp.? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 Co do zasilacza to mam Trust 420W Dual Fan. Co do odblokowania mnożnika, czy to jest jako tako bezpieczne? Czy np. mogę się liczyć ze spaleniem płyty głównej, procka itp.?Nie tyle może niebezpieczne co jest to robota bardzo precyzyjna - musiałby zrobić to ktoś kto ma jakąś solidną lupę, precyzyjne ręce i dużo cierpliwości. Poza tym tego typu modyfikacja nie działa w przypadku Sempronów na chipsetach nForce2 - a na KT400/KT600 i innych nie ma blokady PCI/AGP. Ja bym nie radził już Ci wymieniać płyty głównej. Sprzedaj tę płytę i procesor - niewiele dokładając możesz mieć sprzęt taki jak ja. Sprzęt na Socket A jest naprawdę dzisiaj mocno drogi. Ja też kilkanaście tygodni temu pozbyłem się Semprona 2600+ Thoroughbred-B Socket A (poszedł za 130zł) oraz płyty Epox EP-8RDA3I Pro (poszła za 185zł; Twoja za tyle nie pójdzie bo jest dużo słabsza) i kupiłem sprzęt w sigu - płytę Gigabyte GA-K8NSC-939 (za 120zł) i procesor Athlon64 Venice 3200+ z coolerem AC Freezer64 Pro (za 130zł). Czyli wymieniłem sprzęt na lepszy i jeszcze zaoszdzędziłem. Poza tym praktycznie każdy egzemplarz A64 Venice 3000+/3200+ kręcił się do 2.6-2.7GHz, osiągając tym samym performance rating na poziomie 4200+/4400+ ;) Nie warto inwestować już IMHO w stary Socket A. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 (edytowane) No już jakiś czas temu planowałem zmianę płyty głównej. Teraz niestety nie będzie na to kasy bo już zakupiłem nową kartę graficzną i Wiedźmina Edycję Kolekcjonerską ;) Teraz takie pytanko... ile mogę dostać za (każde osobno) używanego Athlona 1GHz, Palit Radeona 9550 128 MB i 256MB DDR-266MHz? No i ew. za tego mojego Semprona i płytę główną ;) Edytowane 28 Października 2007 przez Gość Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...