traktor Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2007 Witam. Mam taki problem... Mam problem z zapisaniem danych z formularza. Wejdzcie na http://files.boo.pl/przyklad , pokazuje sie formularz w ktorym wpisujemy swoje imie, nazwisko i podajemy plec. Po wypelnieniu formularza na stronie http://files.boo.pl/przyklad/fra.html Pokaze sie kto wpisal swoje imie i nazwisko. Nie mam pojecia jak ustawic tak ten formularz, aby w pliku fra.html wyswietlala sie rowniez plec. Tak wyglada plik index.html w ktorym sa dostepne opcje : <HTML><HEAD><META http-equiv="Content-Type" content="text/html; CHARSET=iso-8859-2"><META NAME="konwerter" CONTENT="Ogonki97 1.3"><TITLE>Przyklad</TITLE><style><!--A {text-decoration : none; font-size: 12pt; font-family : fantasy; color:#AAFFFF;}H1 {font-size: 20pt; color:#000000; font-family: tahoma;}H2 {font-size: 16pt; color:#000000; font-family: tahoma;}P {font-size : 12pt; color:#000000; font-family: verdana;}//--></STYLE></head><br><br><BODY bgcolor="#EEEEEE"><DIV align="center"><br><br><font size="4">Przyklad</font><p><center><br>Jakiej jestes plci? <br><br><select onchange=" = this.value"><option >Jestem mezczyzna</option><option >Jestem kobieta</option><option >Nie wiem :P</option></select><br><br><form action="maker.php" method="post">Imie:<input type="text" name="who" size="20"><br><br>Nazwisko:<input type="text" name="wpis" size="20"><br><br><input type="submit" value="Przeslij"></form></div></BODY></html> A tak plik ktory tworzy plik fra.html : ( plik php ) <HTML><HEAD><META http-equiv="Content-Type" content="text/html; CHARSET=iso-8859-2"><META NAME="konwerter" CONTENT="Ogonki97 1.3"><TITLE>Wpisywanie</TITLE><style><!--A {text-decoration : none; font-size : 14pt; font-family : monospace;}P {font-size: 16pt; color:#000000; font-family: verdana; font-weight: bold;}HR {width : 100%; color : #0000FF;}//--></STYLE></head><BODY bgcolor="#EEEEEE"><DIV align="center"><?//// Autor: Krzysztof Kostoń (C)// mailto:krzykost@poczta.onet.pl//include("cenzor.inc");function powroty(){?><?}$kiedy=date("d.m.Y");if((!$wpis)&&(!$who)) { echo "<p>Nie wypelniles wszystkich pol!</p>"; powroty(); exit();}if(!$wpis) { echo "<p>Nie wpisales nazwiska</p>"; powroty(); exit();}if(!$who) { echo "<p>Nie wpisales imienia</p>"; powroty(); exit();}$who=cenzoruj($who);$wpis=cenzoruj($wpis);if($wpis!="") { $plik="fra.html"; if(file_exists($plik)) { $wpis="<p style=\"color:#000000;font-size:11pt; font-family:verdana, tahoma,helvetica;\">Imie : $who (dnia $kiedy)</p><p style=\"color:#000000;font-size:11pt; font-family: verdana, tahoma,helvetica;\">Nazwisko: $wpis<hr><Br>"; $fid=fopen($plik,"r+"); $wpis=$wpis. fread($fid,filesize($plik)); rewind($fid); fputs($fid,$wpis); fclose($fid); } else { $fid=fopen($plik,"w"); $wpis="<p style=\"color:#000000;font-size:11pt; font-family:verdana, tahoma,helvetica;\">Imie : $who wpisal (dnia $kiedy)</p><p style=\"color:#000000;font-size:11pt; font-family:verdana, tahoma,helvetica;\">Nazwisko: $wpis<hr><Br>"; fputs($fid,$wpis); fclose($fid); } echo "<p style=\"font-size: 20pt; color:#000000;\">Przykład przyjęty;p"; echo "<p><a href=\"index.html\">Wróć do strony głównej</a>";}?></div></body></html> Prosze o pomoc. Jak mam zrobic aby w pliku fra.html wyswietlala sie plec osoby ktora sie wpisze? Z gory dziekuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2007 (edytowane) nazwa dla elementu SELECT tez jest potrzebna no i wartość tez by się przydała :wink: Edytowane 29 Października 2007 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
traktor Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2007 Ale co w pliku "maker.php" ktory tworzy plik fra.html? Co w nim trzeba zmienic aby zapisywal rowniez dane dla plci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2007 <select onchange=" = this.value"><option >Jestem mezczyzna</option><option >Jestem kobieta</option><option >Nie wiem :P</option></select> w jaki sposób chcesz aby wynik wyboru został wysłany jako dane POST kiedy nie ma nazwy ani nawet wartości musisz je podać żeby można było coś wysłać i nadać temu nazwę, kolejna sprawa ze <SELECT> nie jest w formularzu ! to by było na tyle podaj zawartość tego inkludowanego pliku, bo coś nie widzę skąd ty masz zamiar dane z formularza pobrać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
traktor Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2007 To jest link do tego skryptu. Zajmuje on doslownie 1,5kb ( 2 pliki ). http://files.boo.pl/pliki/przyklad.rar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2007 (edytowane) <HTML><HEAD><META http-equiv="Content-Type" content="text/html; CHARSET=iso-8859-2"><META NAME="konwerter" CONTENT="Ogonki97 1.3"><TITLE>Przyklad</TITLE><style><!--A {text-decoration : none; font-size: 12pt; font-family : fantasy; color:#AAFFFF;}H1 {font-size: 20pt; color:#000000; font-family: tahoma;}H2 {font-size: 16pt; color:#000000; font-family: tahoma;}P {font-size : 12pt; color:#000000; font-family: verdana;}//--></STYLE></head><br><br><BODY bgcolor="white"><DIV align="center"><br><br><font size="4">Przyklad</font><p><center><br><form action="maker.php" method="post">Jakiej jestes plci? <br><br><select name="plec"><option value="M">Jestem mezczyzna</option><option value="K">Jestem kobieta</option><option value="NA">Nie wiem :P</option></select><br><br>Imie:<input type="text" name="who" size="20"><br><br>Nazwisko:<input type="text" name="wpis" size="20"><br><br><input type="submit" value="Przeslij"></form></div></BODY></html> tak to powinno wyglądać a w .php mozesz dane płci znaleźć w zmiennej $_POST['plec'] i w zasadzie poprawnie i bezpiecznie jest korzystać tylko z tej tablicy: $_POST['who'] i $_POST['wpis'] Edytowane 29 Października 2007 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
traktor Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2007 (edytowane) No, juz sobie poradzilem. Moge jakos wystawic "pochwale" albo cos w tym stylu? PS. Dzięki :D Edytowane 29 Października 2007 przez traktor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2007 (edytowane) mała uwaga, jak używasz zmiennych to zawsze najpierw definiuj je i ich zawartość na początku pliku, do pobierania danych POST i GET używaj tablic $_POST i $_GET zamiast $_GLOBALS oraz sposobu jaki używałaś w pliku: maker.php, staraj się używać ' zamiast " tam gdzie to możliwe a do łączenia zmiennych z ciągami znaków używaj kropki np: $zmienna.'tekst' oszczędzi to tobie mnóstwa problemów :wink: Edytowane 29 Października 2007 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...