Skocz do zawartości
Mattyu

Noname

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od 8 lub 7 lat cały czas w mojej skrzynce siedzi sobie jakiś zasilacz noname.

Podane są na nim 2 napięcia, 230 i 115W, nie wiem które brać pod uwagę.

Ostatnimi czasy, gdy zainstalowałem takie gry jak NfS:Underground i U2, SW Republic Commando i NfS Carbon, w przypadku NfS-ów, na początku wyścigu lub zaraz po jego zakończeniu pojawia się blue screen z błędem (dokładnie chodzi o STOP: 0x000007F (0x0000000D, 0x00... )) i konieczny jest restart kompa, w SWRC komp zawiesza się po kilkunastu sekundach gry. Sprawdzałem Memtestem pamięć ram, lecz nie wykrył on żadnych błędów, zaś everestem napięcia, których wahania były bardzo małe. Temperatura procesora tez jest w miare normalna 50-60*C po kilkunastu minutach pracy.

Po przeglądnięciu for dowiedziałem się że problem może tkwić w zasilaczu. Otóż w ubiegłym roku zmieniłem grafe na gf 5200fx ( :mur: ) i procesor na pIII 1GHz (na asusie p3b-f nic lepszego nie wejdzie ;P). Prawdopodobnie zasilacz nie dostarcza wystarczającej ilości mocy do karty.

Czy jest tak jak myślę?

I czy moglibyście poradzić jaki zasilacz najlepiej kupić do mojej konfiguracji:

PIII 1Ghz,

GeForce FX5200

320mb ram (kości starsze jakieś, 1x64 + 2x128)

mobo - asus P3B-F (fsb 133) (jak dla mnie bdb płyta, nawet 8 lat od zakupu ;P)

Pozdrawiam!

Mattyu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzałem [...], zaś everestem napięcia, których wahania były bardzo małe.

I czy moglibyście poradzić jaki zasilacz najlepiej kupić do mojej konfiguracji:

Do tego, że sprawdzałeś napiecia everestem a nie miernikiem, to się nawet mamie nie przyznawaj a co dopiero tu na forum! :mad:

Weź Delte 350W PB-2C z allegro za 40zł znowu są, ona jest odpowiedzią na Twój zestaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi