Kebob Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 Niedawno sobie zmieniłem kompa i mam takiego jak w podpisie. Kupując swojego Radeona błem przkonany o tym,że będzie to dużo lepszy zakup niż gdybym kupił jakiegoś GF. Jak narazie to moja opinia się drastycznie zmieniła, ponieważ na takim kompie to mi BattleField 1942 to powinien płyniutko chodzić,a tu jest na odwrót. Strasznie skacze (w detalach na low niby lepiej chodzi,ale i tak słabiutko), dla porównania (i dla pocieszenia się) mogę stwierdzić,że moge grać w Morrowinda na wszystkich detalach na maxa i jest praktycznei zero skoków !! Poza tym troszkę przejrzałem tematy poświęcone Radeonom i wyczytałem,że mogłem troszku dołozyć i miałbym Radeona 9500 Pro albo 9500 128MB (podobno różnica pomiędzy nimi a zwykłym 9500 jest dość duża). A na koniec mam pytanko; czy w jaki kolwiek sposób można tego mojego radka podkręcić i jakie byłoby do niego stosowne (czyt. bardzo wydajne) chłodzonko ?? szakunec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 nic nie zrobisz przykro mi bardzo ale max zjebłes sprawe (jak sie nie myle róznica w cenie do 9500pro to około 50 zł a wzrost wydajnosci nieporównywalny) najlepiej zrobisz jak tam gdzie kupowałes dogadasz sie i wymienisz za dopłata Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zxc Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 :twisted: :twisted: :twisted: a może wystarczy wgrać Catalysty? bo pewno używasz standartowych sterowników do karty grafincznej od Windowsa XP o Via 4in1 pack to już nie mówie :twisted: :twisted: :twisted: PS. U mnie na D600@1000 i R8500Le chodził battlefield 1942 na max detalach w 1024x768x16bit plynnie przy 32bitach troche przycinalo w niektorych momentach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sh4d0W Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 Powiem jedno zajeb*** na całym froncie :). Posłuchaj bartezjusza i jeżeli będzie mógł to wymień go na R9500Pro za małą dopłatą. A Zxc w WinXp nie ma standardowych steronikow do R9500 :) bynamnej u mnie nic takiego się nie instalowało. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRECIO Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 Radek 9500 bez PRO jest praktycznie tak samo wydajny co pelny 8500 a w niektorych aplikacjach dostaje nawet w pupe :P od swojego starszego brata...marketing chlopie :( Co innego wersja z PRO ona jest bardzo dobra...jest o wiele lepsza od Ti4600 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 Dla mnie to szit, lepiej dołożyć 250 zł i jest już zajebioza kartencja. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 gdybys jeszcze miał wersje 128 ddr too istniałby cien szansy ze uda sie go zmodowac na 9700(pro) a tak nic a nic nie zrobisz tam gdzie kupowałes wymien jak sie da ,dopłac itp inaczej to wyrzuciłes w błoto około 900zł jak sądze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shexbeer Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 bartezjusz: możesz podać swoje wyniki w 3DMarku2001SE i 3DMarku2003 i info na ile masz podkręconego tego R9500PRO - o ile go kręcisz ;) Będę bardzo wdzięczny :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 bartezjusz: możesz podać swoje wyniki w 3DMarku2001SE i 3DMarku2003 i info na ile masz podkręconego tego R9500PRO - o ile go kręcisz ;) Będę bardzo wdzięczny :Pw 2001 mam około 14600 w 2003 4490 wykrecony na 350/330 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hajmon3 Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 co wy tu straszycie chlopa. Moze sprobowac zmodowac go na 9500 pro 64 MB. Warto sprobowac w koncu nic nie ryzykuje :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 co wy tu straszycie chlopa. Moze sprobowac zmodowac go na 9500 pro 64 MB. Warto sprobowac w koncu nic nie ryzykuje :twisted:na 9500pro 64mb??? hajmon nie wiesz ze takiego nie ma??nic mu z moda jakiegokolwiek nie przyjdzie-zastanów sie zanim cos napiszesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hajmon3 Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 wlasnie ze mozna nie ma takiej karty jak 9500pro 64mb taka powstaje dopiero po modzie najpierw przeszukaj siec i poczytaj troche a dopiero potem zastanow sie co piszesz :lol: W koncu on nic nie zaryzykuje moze byc tylko lepiej prawda? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 wlasnie ze mozna nie ma takiej karty jak 9500pro 64mb taka powstaje dopiero po modzie najpierw przeszukaj siec i poczytaj troche a dopiero potem zastanow sie co piszesz :lol: W koncu on nic nie zaryzykuje moze byc tylko lepiej prawda? no chyba ze dopiero po modzie na moje oko nic z tego nie bedzie-zjebie tylko karte i staraci gwarancje (bez urazy Kebob ale mysle ze twa wiedzia i doswiadczenie raczej nie bedzie pozwalała na jakikolwiek mod) -chyba najprosciej i najlepiej ja wymienic tam gdzie kupował Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hajmon3 Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 no ale podejrzewam ze sciagnac program potrafi Moze sprobowac Riva tunerem gwarancji nie straci a jest szansa ze sie mu uda chociaz nic nie gwarantuje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 ponoc dda sie odblokowac dodatkowe 4 potoki w r9500 non pro. nawet ktos z naszego forum to zrobil oczywiscie na karcie 64mb. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shexbeer Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 Można odblokować w wersji 9500 non pro 64MB - 4 dodatkowe potoki i masz wtedy Radeona 9500PRO (8 potoków) 64MB 128bit. Sam mam taką karte od niedawna (GIGABYTE MAYA II R9500 64MB) i wieczorem będę próbował odblokować 4 dodatkowe potoczki :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kebob Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 Dzięki Shexbeer, przynajmniej mam cień nadzieji jeśli nie będe go mógł wymienić. Jak odblokujesz te 4 dodatkowe potoczki, to daj znać jak to zrobiłeś i czy jest jakaś różnica (będziesz to robił systemowo czy sprzętowo). A tak nawiasem mówiąc, to nie wiecie czy mi go wymienią po 19 dniach ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shexbeer Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 No więc udało się... operacja udana... pacjent żyje :) Mowa o karcie GIGABYTE MAYA II RADEON 9500 non pro 64MB którą zmodowałem software'owo do postaci Radeona 9500 PRO w wersji 64MB a krótko mówiąc odblokowałem 4 zablokowane potoki. Wyniki z 8 potokami na moim configu przedstawiają się następująco: 3DMark2001SE przed operacją: 12049 3DMark2003 Czy warto przerabiać - na pewno!! Wyniki moje mogę porównać z wynikami "bartezjusza". Mam nadzieję że nie weźmiesz mi tego bartezjusz za złe ;) Konfig bartezjusza: 1700+@2200MHz|8RDA+|512MB DDR|R9500PRO 128MB @ 350/330 Konfig Shexbeera: 1700+@2075MHz|8RDA+|256MB DDR|R9500 64MB @ PRO 325/320 Wyniki bartezjusza (odpowiednio 3DMark2001SE i 3DMark2003): ok. 14600 | 4490 Wyniki Shexbeera (odpowiednio 3DMark2001SE i 3DMark2003): 13637 | 3880 Różnica w wydajności oczywiście na korzyść zestawu bartezjusza to około 1000pkt. w 3DMark2001SE Różnice nie małe ale i niezbyt duże patrząc na to że procesor bartezjusza jest podkręcony o 125MHz więcej niż mój + fakt że zapewne chodzi na szynie 176MHz (2200/12,5) mój chodzi na szynie 166 (2075/12,5). Dalej: 512MB DDR (nie wiem czy w trybie DUAL CHANNEL DDR?) - u mnie 256MB DDR (jedna kość - więc bez DUAL CHANNEL DDR). No i różnica 64MB w pamięci karty graficznej :) Podsumowując, jestem zadowolony z wyniku odblokowania 4 potoków. A teraz to, na co pewnie część z Was czeka z niecierpliwością... patcha wraz z instrukcją jak stać się szczęśliwym posiadaczem karty RADEON 9500PRO 64MB (mając oczywiście 9500 non pro 64MB :) )znajdziecie tutaj: http://www.maxdownloads.com/~ian/wizzard/ Oczywiście wszystko czynicie na własną odpowiedzialność :!: :twisted: Po czym poznacie że Wasza karta ma odblokowane potoki?? Przed odblokowaniem przy 4 potokach zróbcie test Fill Rate (Multi Texturing) w 3DMarku2001SE - wynik to około 1200-1300 MTekseli/sekunde, który po odblokowaniu i 8 potokach powinien wynieść ponad 2500 MTekseli/s. Życzę 8 potoków "szczęścia" i czekam na Wasze opinie :D Ufff.... :o Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 nice GW Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shexbeer Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 nice GW GW?? - heee nie kumam? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shexbeer Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 nice GW Great Work? :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 Życzę 8 potoków "szczęścia" i czekam na Wasze opinie :D Ufff.... :o robi wrazenie nie powiem :lol: ciesze sie ze udało sie przerobic Twego radka gwoli scisłosci-512 mam w jednej kosci przed chwilką pusciłem jeszcze raz 2001 na 360/330 a proc na 180x12,5-wynik 15150 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kebob Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 No ładnie ładnie...Kebob jest pod wrażeniem :D Skoro to się robi softwerowo to znaczy,że nie tracę gwarancji ?? A czy tą zmianę można odczuć w grach, czy tylko na testach ? Narazie się wtrzymuję modowaniem, bo czekam na odpowiedź ze sklepu :/ może jednak będę go mógł wymienić (choć wątpię), a moze znajdę kupca. Wielkie dzieki wszystkim za pomoc !!! P.S. A czy to prawda,że nie wszystkie Radeony da sie zmodować na lepsze modele, podobno tylko te pierwsze serie można było zmodować i teraz jakoś się ATI wycwaniła ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shexbeer Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 Jakie masz ustawione timingi na RAMach i jaka to seria te Twoje Samsungi? Gratuluje wyniku!! :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kebob Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 A był bym zapomniał, moze wiecie czemu nie moge zrobić całego 3Dmarka03, przy jakimś teście nature (czy jakoś tak) pisze , ze mam za mało video memory i koniec testu i nawet żadnych punktów nie pisze :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 timingi-6332 na vdimm 2,77 jaka seria-hmmmnie pamietam ale raczej z tych "srednich" ale w planach mam 2x256 GEIL 3500 wiec bedzie znacznie lepiej ps.jeszcze raz gratulacje moda-naprawde git ze sie udało bo róznice nie małe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shexbeer Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 timingi-6332 na vdimm 2,77 jaka seria-hmmmnie pamietam ale raczej z tych "srednich" ale w planach mam 2x256 GEIL 3500 wiec bedzie znacznie lepiej ps.jeszcze raz gratulacje moda-naprawde git ze sie udało bo róznice nie małe GEIL 3500 fiu fiu - a ile to stoi? :) Po załadowaniu najnowszego BIOSU i sterów 2.03 oraz podkręceniu deko proca 12,5x170=2125MHz i dołożeniu drugiej kości 256MB mam 14018 pamiątki synchronicznie 170FSB 5-2-2-2 przy 2,77V. Hmmm... Dual Channel DDR <span style="color:red;">[ciach!]</span>o daje w 3DMarku2001SE według mnie. Inna sprawa że mam dwie różne kości które chodzą ze sobą w trybie Dual Channel DDR. Jedna to Corsair PC2700 CL2, druga to Kingston PC2700 CL2.5 na kościach Winbonda (BH-6) obie idą na 5-2-2-2. Czy jest jakiś program sprawdzający wydajność pamięci w trybie D. C. DDR? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 GEIL 3500 fiu fiu - a ile to stoi? :) a nawet całkiem przyzwoita cena-koło 790 za 2 x256 oczywiscie sa w siriusie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shexbeer Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 A HyperX 370 Ci nie stykną i dużo taniej :) :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 A HyperX 370 Ci nie stykną i dużo taniej :) :?:Shexbeer - geil to bentley wsród pamieci-nie ma wogóle dyskusji a kingstony to hmm sam wiesz-zalezy jak trafisz takie sobie tam pamiątki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...