machlo Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2007 Witam, skręcałem ostatnio nowy sprzęt i dzisiaj postanowiłem go przetestować na gierkach. Przez ostatnie 4 dni działał bezproblemowo, ponieważ było na nim odpalone tylko ściąganie/przenoszenie z drugiego kompa plików. Wracając do problemu: włączyłem grę Warcraft 3: Frozen Throne i po pewnym czasie (nie podam dokładnie po jakim, ponieważ działo się to w przedziale 20-80 minut) komputer sam od siebie się restartuje. Ale aby było śmieszniej, to na monitorze wyskakują zakłócenia i między tymi zakłoceniami (które trwają 0,5 sekundy) a już restartem pojawia się typowy windowsowki błąd z niebieskim ekranem - komputer musiał zostać zamknięty aby zapobiec uszkodzeniu i blablabla tak dalej. Jest on pokazany jeszcze krócej niż te zakłócenia. No i teraz pojawia się pytanie: dlaczego tak się dzieje? Czy to jest wina chłodzenia karty graficznej? Ponieważ ma ona ciągle temperaturę 52 stopnie, a po dotknięciu jej jest ona tylko letnia. Podczas oglądania filmów czy pracowania w różnego typu programach nie ma najmniejszych problemów. Mój komputer to: Płyta główna MSI P35 NEO-FR Procesor Core 2 Duo e4400 2ghz Ram OCZ platinum 2gb dual rev. 2 Karta graf. Palit GeForce 8800GTS 320mb Zasilacz Tagan 400 W Dysk Seagate 250gb sata napęd: nagrywarka dvd-rw lg sata chłodzenie: arcting cooling freezer 7 pro obudowa: nztx apollo black Wszelka pomoc mile widziana :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2007 Czyli pojawia sie BSOD. Hmm zasilacz solidny wiec to może być grafa ale nie jestem pewien. Te 52 stopnie to w loadzie (podczas gry) czy podczas "bycia" w windowsie ? :). Jak chcesz sprawidzić ile masz stopni podczas grania użyj Riva tuner i włacz Hardware monitor. Po za tym dzieje Ci sie tak tylko WarCrafcie czy też w innych grach ? Może to wina samej gry ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2007 Timingi, częstotliwość oraz napięcie dla pamięci ustawione zgodnie z zaleceniami producenta? Wydaje mi się, że po prostu komputer jest niestabilny. Kręciłeś coś? Wartoby go przelecieć ORTHOS'em, jeżeli poprawne ustawienie timingów, częstotliwości i napięć standartowych (tzn. zalecanych przez producenta) nie da pożądanego efektu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
machlo Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2007 Te 52 stopnie to w loadzie (podczas gry) czy podczas "bycia" w windowsie ? :). Jak chcesz sprawidzić ile masz stopni podczas grania użyj Riva tuner i włacz Hardware monitor. Po za tym dzieje Ci sie tak tylko WarCrafcie czy też w innych grach ? Może to wina samej gry ? :) 50-56 stopni jest podczas pobytu na windzie, a podczas uruomienia gier temperatura dochodzi do 68 stopni. Póki co, to tak było tylko w Warcrafcie, podczas godzinnej gry w bioshocka nic się nie stało. Timingi, częstotliwość oraz napięcie dla pamięci ustawione zgodnie z zaleceniami producenta? Wydaje mi się, że po prostu komputer jest niestabilny. Kręciłeś coś? Wartoby go przelecieć ORTHOS'em, jeżeli poprawne ustawienie timingów, częstotliwości i napięć standartowych (tzn. zalecanych przez producenta) nie da pożądanego efektu. Wszystko jest ustawione zgodnie z zaleceniami producenta, komputer nie był podkręcany. Jeszcze zobaczę co wykaże ORTHOS... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...