Skocz do zawartości
ghostik

Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem tutaj nowy,i potrzebuje pomocy.Mianowicie chodzi mi o podkręcenie procesora,szukałem juz chyba wszedzie,i próbowałem sam kombinowac,ale co tu ukrywac...jestem ciemny w tym temacie ;/ Widze w biosie opcje "Processor FSB" domyslnie jest na 200.0,zmieniam na 200.5 i po zapisaniu w biose i ponownym wlaczeniu kompa odrazu wyskakuje ze cos tam zle i ze ustawienia zostana przywrocone automatycznie.Chciałem prosić o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.

Wczoraj doszla paczuszka z chłodzeniem do tego dochodzą 4 wiatraki 80mmx80mm w obudowie.

A to konfiguracja mojego kompa:

AMD ATHLON 64 3200+

MSI K9N4 Ultra-F nForce 500 Ultra Socket AM2

1024 DDR2 333mhz

Zasilacz 460W

Chłodzenie

Taki wyskakuje bład...

Dołączona grafika

Może screen z CPU-Z w czyms pomoze...

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak podniesiesz FSB to automatycznie zwiększy się taktowanie HTT. Musisz obniżyć HT frequency. (jak jest auto to jest 5x, czyli 200x5=1000 MHz. Jak zwiększysz do 200.5x5=1002,5, a nie powinno być więcej jak 1000). Obniż do 4x albo 3x i kręć :)

Pozdrawiam

Edytowane przez seba_999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj mnożnik HTT na x3, poluzuj pamięci (dzielnik 2:1; tj. aby przy częstotliwości procesora 200MHz miały one 2x100MHz i timingi - abyś miał pewność że to nie one cię blokują) i leć z częstotliwością procesora co 5MHz w górę. Jeżeli masz jakieś ambitne chłodzenie (Scythe, AC Freezer) to możesz lecieć aż do końca (tj. do końca możliwości procesora), jeżeli masz chłodzenie standartowe to uważaj też na temperatury. Po podkręceniu zawsze uruchamiaj komputer i sprawdzaj np. próbką SuperPI 2M czy jest on stabilny. Jeżeli tak - jedziesz dalej. Jeżeli nie - musisz podnieść trochę napięcie (bezp. do 1.55-1.6V) albo trochę odpuścić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko robisz w tym menu przedstawionym na zdjęciu drugim i trzecim.

Jeżeli masz pamięć 667MHz to przed rozpoczęciem kręcenia zmniejsz wartość "Memory CLK" przynajmiej na 533MHz (możesz dać mniej, później ewentualnie podniesiesz).

Poza tym musiałbyś zmniejszyć też mnożnik HT (HT Clock Ratio, HT Link CLK - różnie to się może nazywać; nie widzę tego na żadnym ze screen'ów więc pewnie będzie gdzieś indziej) na x3/600MHz.

Poza tym Memclock Mode masz na Auto - zmień na manual to powinny Ci się pojawić dodatkowe opcje związane z timingami (przynajmniej tak mi się wydaje) - wartoby te timingi też przed rozpoczęciem podkręcania poluzować (bynajmniej tym bardziej jeżeli masz więcej niż 1 kość pamięci) - jak to zrobić opisywał Ci tu nie będę (za dużo tego jest; musisz poczytać o timingach). Jednak jak nie poluzujesz timingów to nie powinno być i tak większych problemów z O/C.

Jak to zrobisz to już później tylko Processor FSB w górę i jak będzie niestabilny to napięcie w górę.

Tyle :)

Edytowane przez obiboqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No - timingi masz na tym I zdjęciu w poście nr 6.

A co do HT Clock - wydaje mi się, że tutaj u Ciebie ta opcja kryje się pod nazwą CK804 (cośtam) to K8 (CPU) Freq Auto (post nr 4 drugi obrazek u dołu) - co tam masz za opcje?

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie. 1000MHz oznacza mnożnik x5 (może wogóle takiej opcji nie być; niektóre chipsety nie są przystosowane do obsługi HT Link 1000MHz), 800MHz mnożnik x4, 600MHz mnożnik x3, 400MHz mnożnik x2 i 200MHz mnożnik x1.

Domyślnie bodajże masz x4/800MHz. Tak więc przed rozpoczęciem O/C ustaw x3/600MHz. Częstotliwość szyny HT tworzy bowiem mnożnik HT (czyli to właśnie) i szyna HTT/FSB - tak więc gdy np. HTT/FSB podniesiesz do 250MHz to częstotliwość szyny HT nie będzie wynosiła 600MHz, a 3x250=750MHz (w przypadku gdy nie zmienisz mnożnika to 4x250=1000MHz - tzn. większa od domyślnej - może to być przyczyną niestabilności). Rozumiesz o co chodzi?

Pzdr.

edit: Częstotliwość szyny HT ma znikomy udział w tworzeniu wydajności więc niższą częstotliwością nie ma się co przejmować.

Edytowane przez obiboqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniłem to na 600Mhz,nastepnie zmienilem Processor FSB na 200.5 i nadal wyskakuje taki blad...czy moze cos zle zrozumialem?

-------------------------------------------------------

Mój temat idzie w zapomnienie.Czuje że sobie nie podkręce procka -.-

Ale dzieki wszystkim za produkowanie sie.

Edytowane przez ghostik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi