Skocz do zawartości
bialyikar

Problem Z Dzwiękiem Na Zintegrowanej Karcie

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z płytą GA-MA69VM-S2. Po mimo instalacji wszystkich sterowników, nie mogę zmusić zintegrowanej karty dźwiękowej do działania. Na czystym Windowsie, w Menadżerze urządzeń w innych urządzeniach są wymienione tylko:

Kontroler Ethernet

Kontroler magistrali zarządzania systemem

kontroler wideo

PCI Device

Nie ma natomiast nic co by dotyczyło dźwięku. W kontrolerach dźwięku, wideo i gier jest tylko:

Kodery-dekodery audio

Kodery-dekodery wideo

Starsze sterowniki audio

Starsze urządzenia przechwytywania wideo

Urządzenie sterujące mediami

Nie da się ich usunąć ani wyłączyć.

Po instalacji wszystkich sterowników, wszystkie nierozpoznane urządzenia znikają, ale dźwięku nadal nie ma. Sterowniki od karty dźwiękowej instalują się bezbłędnie, a w biosie opcja "Onboard Audio Function" udostępnia tylko opcje "Auto" oraz "Disable" i ustawiona jest na "Auto".

Zaktualizowałem też bios na najnowszy, ale nic nie pomogło.

Może ktoś miał już taki problem?

------------------------------------------------------------------------------------------

Dla osób które będą miały podobny problem, podaje rozwiązanie.

Na czysty system zainstalowałem wszystkie sterowniki z osobna, pomijając sterowniki od karty dźwiękowej. Te sterowniki pobrałem ze strony Gigabyte.pl. Do ściągnięcia są 2 pliki. Jeden to chyba jakaś poprawka dla Windowsa, ją zainstalowałem jako pierwszą, a drugi plik, to sterowniki. Po instalacji sterowników uruchomiłem komputer ponownie, następnie otworzyłem "Menadżer urządzeń", przeszedłem do "Urządzenia systemowe" i tam odnalazłem "PCI Device". U mnie to urządzenie działało nie poprawnie (żółty wykrzyknik przy ikonie), i go zaktualizowałem, podając jako katalog docelowy, katalog ze sterownikami od karty dźwiękowej, które pobrałem (katalog "WDM"). Po tym karta dźwiękowa została automatycznie wykryta.

Edytowane przez kari

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem ten sam problem na płycie GA-M61P-S3.

Dzień wcześniej na dokładnie takiej płycie złożyłem koledze zestaw, wszystko poszło bez problemu łącznie z dzwiękiem.

Na drugi dzień składam zestaw dla drugiego kolegi, dokładnie ta sama płytka (sprawdzona bezproblemowa, także nawet się nie zastanawiałem).

Dysk nowy czysty, windows instaluje się ok, potem komp zalicza zwis przy instalacji HD Audio (program się zapętla i leci w kółko cały czas, czyli do 100% i od nowa).

Restart i od nowa, niestety xpress install rozpoznaje ze stery sa zainstalowane :/

Komp mieli dyskiem w nieskonczonosc w momencie gdy powinna się pokazac ikonka HD w Tray.

Po wyłączeniu w biosie audio, wszystko chula jak trza, z tym że bez dzwieku ma sie rozumieć.

Następnie robie przywracanie systemu. Zaczynam od nowa stery instaluje tym razem w trybie manualnym. Niestety dzwięku niema nadal. W systemie jest wykrzyknik przy dziwnym użądzeniu "MEDIA", niestety sterów do tego nie udało mi się zainstalować. Postanowiłem to usunąć i od tamtej pory wszystko lata jak trza, łącznie z dzwiękiem.

Aha, pierwszy komp bez problemowy był na xp prof, drugi przy którym wysypały się stery był na xp home.

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam ten sam problem co wy na GA-965P-DS4 (rev. 1.0)

To od początku. Nigdy nie miałem problemów az takich z dzwiekiem. ostatnio po przeinstalowaniu windowsa, nie wiadomo skad mi sie wzięły zainstalowane stery do karty muzycznej:

Kodery-dekodery audio

Kodery-dekodery wideo

Starsze sterowniki audio

PCI Device

Instaluje pierw z płytki od mobo tak jak zawsze stery do muzy

High Definition Audio Driver Package - kb888111

A potem sterowniki REALTEK. A tu nic. Dalej nie ma dźwieku, system nei wykrywa żadnego źródła dźwięku, wszystkie odtwarzacze wywalają błędy. Po każdym formacie teraz dalej jest to zainstalowane, tzn te fałszywe stery, których nie da sie usunąć ani wyłączyć

Edytowane przez kedzi0rs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem podobny problem z dzwiękową na GA 7NF-RZ na nForce2, zintegrowana CMI8738, miała konflikt sprzętowy (dokładniej przerwanie IRQ dot. kontrolera GamePort /MPU-401.. Za nic w świecie nie mogłem tego właczyć.. sterowniki instalowałem różne aż postanowiłem zadziałać sterami od innej wersji dok. AC97 i o dziwo.. bez problemu.. obecnie dzwiek na PCI

Jak nie wiadomo o co chodzi to o sterowniki.. Zdaje sie HDAP, jest aktualizowany bardzo często a jego procesor dzwiekowy to nic innego jak chip c-media.. takie błędne koło jakiekolwiek sterowniki byś nie zainstalował to i tak bedzie to CMI tylko ze w innej oprawie.. Poza tym ja mam wysokie wymagania co do dzwięku i zadna karta zintegrowana nie spełnia moich oczekiwań..

Obecny standard bardziej idzie w strone rozbudowy we-/-wy i ilości kanałów, nastawionych na kino domowe 6ch/8ch i wiecej niz na jakosc dzwieku ktora ciagle pozostaje badziewna..

Eq dodany w sterownikach AC hight def. codec. pack. jest co najmniej dopuszający, a dodane w nim presets w niczym nie przypominaja nazwanych akustyk.. dno jestem zawiedziony ..

Edytowane przez Trancvission

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co powinienem zrobic ?? Mógłbyś zapodać jakieś lepsze sterowniki. Dodam, że:

Kodery-dekodery audio

Kodery-dekodery wideo

Starsze sterowniki audio

wywaliłem z rejestru, ale nadal nic nie działa. Realtek drivers zainstalowane. W panelu sterowania - audio pisze u góry że brak urządzenia audio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi