Kszysiu Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 witam... mam troszeczke stary komputer ktory nie posiada SATA..... mam zamiar gdy uzbieram kase kupic nowy ale narazie mam baardzo maly dysk i czy jest jakas mozliwosc eby dysk SATA podlaczyc pod ATA?? bo jak kupie se dysk ATA ktory jest wolniejszy to bede go zara wymienial jak se kompa kupie?? to by bylo troche glupie........ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 witam... mam troszeczke stary komputer ktory nie posiada SATA..... mam zamiar gdy uzbieram kase kupic nowy ale narazie mam baardzo maly dysk i czy jest jakas mozliwosc eby dysk SATA podlaczyc pod ATA?? bo jak kupie se dysk ATA ktory jest wolniejszy to bede go zara wymienial jak se kompa kupie?? to by bylo troche glupie........ Kup przejściówkę Sata <-> ATA lub kontroler SATA na PCI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kszysiu Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 a ile to moze kosztowac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 (edytowane) a ile to moze kosztowac? Przejściówki są w miarę tanie: np http://www.allegro.pl/item259251864_adapte...nowa_plyte.html Z tym, że poczytaj jeszcze o przejściówkach SATA -> IDE żeby potem problemów nie było... Kontrolery to już większy wydatek. Edytowane 4 Listopada 2007 przez seba_999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kszysiu Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 dzieki:) tylko ze ten przyklad jest zly:P to jest sata>de a nie ide>sata;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 dzieki:) tylko ze ten przyklad jest zly:P to jest sata>de a nie ide>sata;) Spoko, moje niedopatrzenie :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 Kto Ci powiedział, że dyski ATA są wolniejsze od dysków sATA? Przecież to w zasadzie te same dyski a obecnie dyski nie są jeszcze ograniczone przepustowością interfejsu ATA133. Problem jest raczej w tym, że w nowych płytach jest tylko jedno gniazdo ide. Kabelki sata prezentyją się też troszkę lepiej miż ata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 Dodam jeszcze, że dyski ATA bywają ciut droższe od swoich odpowiedników na SATA ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 Co do wydajności - teoretycznie SATA charakteryzują się większą przepustowością niż ATA, ale w praktyce nie ma większej różnicy. Poza tym jak podepniesz dysk SATA do kontrolera ATA to tym bardziej. Pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...