Skocz do zawartości
Kszysiu

Dysk...

Rekomendowane odpowiedzi

witam... mam troszeczke stary komputer ktory nie posiada SATA..... mam zamiar gdy uzbieram kase kupic nowy ale narazie mam baardzo maly dysk i czy jest jakas mozliwosc eby dysk SATA podlaczyc pod ATA?? bo jak kupie se dysk ATA ktory jest wolniejszy to bede go zara wymienial jak se kompa kupie?? to by bylo troche glupie........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam... mam troszeczke stary komputer ktory nie posiada SATA..... mam zamiar gdy uzbieram kase kupic nowy ale narazie mam baardzo maly dysk i czy jest jakas mozliwosc eby dysk SATA podlaczyc pod ATA?? bo jak kupie se dysk ATA ktory jest wolniejszy to bede go zara wymienial jak se kompa kupie?? to by bylo troche glupie........

Kup przejściówkę Sata <-> ATA lub kontroler SATA na PCI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ile to moze kosztowac?

Przejściówki są w miarę tanie: np http://www.allegro.pl/item259251864_adapte...nowa_plyte.html

Z tym, że poczytaj jeszcze o przejściówkach SATA -> IDE żeby potem problemów nie było...

Kontrolery to już większy wydatek.

Edytowane przez seba_999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto Ci powiedział, że dyski ATA są wolniejsze od dysków sATA? Przecież to w zasadzie te same dyski a obecnie dyski nie są jeszcze ograniczone przepustowością interfejsu ATA133.

Problem jest raczej w tym, że w nowych płytach jest tylko jedno gniazdo ide.

Kabelki sata prezentyją się też troszkę lepiej miż ata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wydajności - teoretycznie SATA charakteryzują się większą przepustowością niż ATA, ale w praktyce nie ma większej różnicy. Poza tym jak podepniesz dysk SATA do kontrolera ATA to tym bardziej.

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi