sasser Opublikowano 6 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2007 O podkręcaniu nic praktycznie nie wiem. Chodzi mi o to, czy dobrze rozumiem, co mam robić. 1. Ustawienie mnożnika pamięci i timingów. (na podstawie tego artykułu postaram się to zrozumieć, ale nie wiem, czy uda mi się) 2. Dopiero wtedy kombinuję z fsb. 3. Jeśli zabraknie mu mocy - zmiana napięcia i ponowna zmiana fsb. Proszę o jakieś wskazówki co do ustawień. Pamięć, którą będę posiadał to prawdopodobnie Goodram DDR2 2GB(2x1GB) PC800. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek_PC Opublikowano 6 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2007 Mój E2160 na płycie Asusa P5K-E (P35) idzie stabilnie na FSB 360 co daje 3,24GHz przy napięciu Vcore zaledwie 1,4V i to jeszcze nie koniec. Oj chyba niezłą sztukę trafiłem :) Na Vcore ustawionym na Auto szedł na 3GHz. Timingi pamięci ustawiłem na 5 5 5 12 (Geil Ultra PC800) i ustawiłem jako PC667. Obecnie chodzą jako PC720 (2xFSB 360) ale jeszcze spróbuję troszkę pociągnąć procka wyżej, wtedy pokombinuję z pamięciami (według producenta mają robić 4 4 4 12 jako PC800 (2x FSB 400) i tak jest w rzeczywistości) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasser Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 Może coś jeszcze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 (edytowane) Najpierw ustaw pamięci na 1:1 żeby Ci nie blokowały możliwości OC procka, potem nie zaszkodzi dać 1,4v na NB i jedziesz z FSB procesora do góry, sprawdzając przy tym ile potrafi mhz bez zmiany napięcia, kiedy pojawią sie problemy ze stabilnością podbijasz lekko napięcie i jedziesz z FSB dalej, pilnując przy tym pamięci, ich napięć, timingów, a także NB :) Jak rozeznasz już możliwości CPU możesz zająć sie pamięciami :wink: Edytowane 8 Listopada 2007 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasser Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2007 A czy są jakieś różnice w Foxconnie P35A, bo to chyba na niego się zdecyduję? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemn2 Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2007 Wizualnie tak,jeżeli chodzi o resztę to w sumie jest to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2007 A czy są jakieś różnice w Foxconnie P35A, bo to chyba na niego się zdecyduję? Zależy o jakie różnice Ci chodzi?? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 co to jest NB ? rozumiem ze plyta glowna sama nie zmienia napiecia na pamieciach i procesorze ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek_PC Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 NB to North Bridge czyli mostek północny. Jeśli chodzi o napięcie na RAM to jeśli jest ustawione na auto to płyta daje tyle ile w SPD pamięci zapisane czyli zazwyczaj 1,8V w przypadku DDR2. Można pzrsetawić na manual i ustawić inną wartość. To samo dotyczy proca. BTW z moim E2160 jak na razie doszedłem do FSB 390 przy Vcore 1,5V ale dalej na razie nie pójdę bo chłodzenie już nie wyrabia. Na codzień stabilnie chodzi FSB 340 na Vcore 1,35. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 co to jest NB ? rozumiem ze plyta glowna sama nie zmienia napiecia na pamieciach i procesorze ? Jak np. zostawisz napięcie na NB na Auto to wraz z wyższym FSB płyta sama dobierze sobie odpowiednie napięcie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...