Skocz do zawartości
kurniczek

Laptop Nieznanej Firmy

Rekomendowane odpowiedzi

Mam laptopa z holandi o dziwnej nazwie quibus sophie pentium-m 1.5 Ghz 512/60 o ktorym nic nie ma w internecie. Problem jest taki, ze nie bylo w nim dysku (chyba jest na ata), ramu, cdrom i zasilacza. I najgorsze jest to, ze nie wiem jaki ram do niego dokupic bo jak juz pisalem nic na jego temat nie moge znalezc w internecie, a na allegro patrzylem na wszystkie ramy i praktycznie tak samo wygladaja. No wiec czy da sie stwierdzic po procesorze (pentium m 1.5Ghz sl6f9) i dysku na ata jakie trzeba do niego dokupic ramy?

Zauwazylem tez na allegro, ze jest pare typow ramu - sodimm zwykle ddr. Czym to sie rozni?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obstawiałbyb że potrzebujesz DDR1, twój procek pracuej na magistrali 400 (jest to pierwsza generacja Pentium M w technologii 0,13 um i fsb 400) i w 99,9 % te procesory pracowały w laptopach z ddr1. dopiero Pentium M drugiej generacji (dothan), pracowaly z DDR2 (choć i tak wszystko zalezy od chipsetu)

oczywiście mówię o pamięci sodimm

Edytowane przez romek-o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra mam fotki.

Wejscie pod dysk

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bbda26c6e7c0a8f8.html

Dołączona grafika

Wejscie na ram

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Co do przelotki to znalazlem taka http://allegro.pl/item263061971_przejsciow...d_2_5_3_5_.html tylko zastanawia mnie cena - 3.60 zl gdzie inne kusztuja 25-45 zl. Dobre to bedzie? I czy istnieje mozliwosc, ze to nie bedzie dzialac?

Edytowane przez kurniczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

upewnil się zę reszta jest sprawna

Jak bede mial RAM to bede mogl go wlaczyc i upewnic sie czy w ogole sie wlaczy ;]

Wiec jesli to jest ddr to na allegro uztwane 256 mozna kupic za okolo 20zl - to nie jest jeszcze majatek :>

EDIT

Naprawde nikt nie wie co to jest za wejscie pod pamiec ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://en.wikipedia.org/wiki/SO-DIMM

Zmieniam zdanie. ;) Ciezko powiedziec, na zdjeciu slabo widac, ale obstawialbym jednak ddr1. Roznica miedzy nimi fizycznie mala, wyciecie kluczujace jest przesuniete w lewo - prawo w DDR1 - DDR2:

DDR1

DDR2

Edytowane przez ridczak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi