kurniczek Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 Mam laptopa z holandi o dziwnej nazwie quibus sophie pentium-m 1.5 Ghz 512/60 o ktorym nic nie ma w internecie. Problem jest taki, ze nie bylo w nim dysku (chyba jest na ata), ramu, cdrom i zasilacza. I najgorsze jest to, ze nie wiem jaki ram do niego dokupic bo jak juz pisalem nic na jego temat nie moge znalezc w internecie, a na allegro patrzylem na wszystkie ramy i praktycznie tak samo wygladaja. No wiec czy da sie stwierdzic po procesorze (pentium m 1.5Ghz sl6f9) i dysku na ata jakie trzeba do niego dokupic ramy? Zauwazylem tez na allegro, ze jest pare typow ramu - sodimm zwykle ddr. Czym to sie rozni? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 (edytowane) zrob zdjecie zlacza ramow i daj na forum a masz pewnosc, ze jest sprawny? zebys sobie nie dokupil czesci do zlomu Edytowane 8 Listopada 2007 przez teraw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 (edytowane) obstawiałbyb że potrzebujesz DDR1, twój procek pracuej na magistrali 400 (jest to pierwsza generacja Pentium M w technologii 0,13 um i fsb 400) i w 99,9 % te procesory pracowały w laptopach z ddr1. dopiero Pentium M drugiej generacji (dothan), pracowaly z DDR2 (choć i tak wszystko zalezy od chipsetu) oczywiście mówię o pamięci sodimm Edytowane 8 Listopada 2007 przez romek-o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurniczek Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 Jak skombinuje aparat to wrzuce fotki. Czy dysk na ata od laptopa bedzie dzialal w kompie stacjonarnym (ata)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 tylko przez przelotke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurniczek Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 (edytowane) Dobra mam fotki. Wejscie pod dysk http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bbda26c6e7c0a8f8.html Wejscie na ram Co do przelotki to znalazlem taka http://allegro.pl/item263061971_przejsciow...d_2_5_3_5_.html tylko zastanawia mnie cena - 3.60 zl gdzie inne kusztuja 25-45 zl. Dobre to bedzie? I czy istnieje mozliwosc, ze to nie bedzie dzialac? Edytowane 12 Listopada 2007 przez kurniczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 ja bym taks amo jak poprzednik napisał upewnil się zę reszta jest sprawna - jak lapka skanibalizowano to prawdopodobne jest ze padła płyta głowna matryca itp.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurniczek Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 upewnil się zę reszta jest sprawnaJak bede mial RAM to bede mogl go wlaczyc i upewnic sie czy w ogole sie wlaczy ;] Wiec jesli to jest ddr to na allegro uztwane 256 mozna kupic za okolo 20zl - to nie jest jeszcze majatek :> EDIT Naprawde nikt nie wie co to jest za wejscie pod pamiec ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 (edytowane) http://en.wikipedia.org/wiki/SO-DIMM **************** Zmieniam zdanie. ;) Ciezko powiedziec, na zdjeciu slabo widac, ale obstawialbym jednak ddr1. Roznica miedzy nimi fizycznie mala, wyciecie kluczujace jest przesuniete w lewo - prawo w DDR1 - DDR2: DDR1 DDR2 Edytowane 13 Listopada 2007 przez ridczak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurniczek Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 Dobra wiem juz na 100% , ze to ddr1 (na zlaczu jest napisane 2.5V), a tylko ddr1 sa na 2.5V(ddr2 chyba 1.8V, a sdr ddr 3.3V). Wiec majac ram laptop powinien sie uruchomic (??) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...