godzio1 Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2007 Mam płytkę jak w temacie i prześladuje mnie zjawisko double bootu (podkręcony komp po odłączeniu od prądu i ponownym włączeniu, uruchamia się na ok. 2 sekundy, następnie wyłącza na ok. sekundę i potem już startuje normalnie). Niektórych to nie wzrusza, ale jak katastrofalnie wpływa to na żywotność HDD, które dostają kopa, potem się na moment wyłączają i następnie znów włączaja, to chyba każdy wie. Wiem że zjawisko to występuje dość powszechnie w przypadku chipsetów P35, ale upgrade-y BIOS-ów w niektórych płytach rozwiązują ten problem. Walcząc z biosem, wykryłem, że tym co powoduje zjawisko double bootu jest zmiana SPD, czyli dzielników FSB/RAM. Jeżeli SPD jest defaultowe czyli 4.0 wszystko jest ok. Można go jeszcze ustawić na 3.33, co pozwala na podkręcenie CPU o 20% i też jest ok. Natomiast wszystkie inne wartości SPD powodują double boot. Zjawisko to miałem i na oryginalnym BIOS-ie i na najnowszym Beta biosie pod Penryny. Czy udało się komuś z Was to zwalczyć ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ed00s Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2007 Jak bys poszllal to bys wiedzial ze i po3 ne boty sie zdazaja. To jest norma w p 35 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godzio1 Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2007 A i owszem, poszalałem :) Potrójne booty miałem nie raz, nawet chyba ze 2 poczwórne, tyle że po takich bootach proc zawsze wracał do defaultowych ustawień. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...