Skocz do zawartości
Hobik

Instalacja Visty X64 Po X86 - Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem tak: ustawiłem w biosie cd rom na pierwszym miejscu, zresetwoałem kompa z płytą visty x32, płytka ise uruchomiła sformatowałem dysk c na którym był windows, nastepnie wyłożyłem płyte, włożyłem ta z vistą x64 i znów zresetowałem kompa "kliknij dowolny klawisz..." klikłem i po hwili czarny ekran i tekst: bootmgr,

i tak w ten oto spsób znów jestem na x32

Niby tutaj znalazłem odpowiedź: http://support.microsoft.com/kb/932795

Ale tam jest napisane:

"Uaktualnienie 32-bitowego systemu operacyjnego do 64-bitowego systemu operacyjnego Jeżeli zakupiono 64-bitową wersję uaktualniającą systemu Windows Vista z zamiarem zainstalowania jej na komputerze, na którym jest uruchomiony 32-bitowy system operacyjny, należy zainstalować system Windows Vista, uruchamiając komputer z instalacyjnego dysku DVD z 64-bitową wersją systemu Windows Vista.

Ważne Nie należy usuwać poprzedniego systemu operacyjnego przed uruchomieniem instalacji systemu Windows Vista. To zalecenie należy uwzględnić, ponieważ Instalator systemu Windows Vista musi zweryfikować, że licencja aktualnie używanego systemu operacyjnego obsługuje instalację wersji uaktualnienia 64-bitowego. "

No i nieiwem to jak mam to zrobić? Włożyć płyte z Vistą x64, i dopiero potem formatwoac czy jak? Może wy to lepiej rozumiecie jak ma to wyglądać w praktyce?

dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego textu wynika jasno ze kupiles update z wersji 32bitowej do 64bitowej.... czyli pierw musisz miec na dysku wersje 32 bit... na ktora instalujesz x64... bez zadnego formatowania... chyba ze juz jest taka godzina ze mam problemy z kontaktowaniem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpierw miałem Viste x86, x64 kupiłem dużo puźniej osobno (nieżaden update tylko normalna płyta z windowsem) I teraz mam na kompie niestety Viste x32 kiedy wkładam płyte z Vista x64 wyskakuje że niemogę uruchomić tego bo to jest 64 bitowe a mój system nieobsługuje 64 bitowców bo jest 32 bitowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi