akodo Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2007 może pomożecie mi z moim problemem? Sprawa tyczy się mojego notka bo na stacjonarnym nigdy nie miałem takich problemów z XP. Komputer włączony od ok 5-6dni ale kilka razy dziennie przechodzi w tryb uśpienia, na noc zamykam system w trybie hibernacji, bez restartu kolejnego dnia. W tle zazwyczaj działa tylko antywirus i jakieś bzdurki typu OSD i program do zarządzania baterią, sporadycznie coś do ściągania. Głównie uruchomione są aplikacje z pakietu Officea i firefox, nie sądzę więc aby to programy były przyczyną. Po tych kilku dniach zaczynają się problemy z pamięcią, system przydziela dużo pamięci na bufor systemu a pamięć dostępna spada do poziomu zawieszania się podstawowych aplikacji. Rośnie rozmiar pliku wymiany do 4GB. poniżej wklejam wam jakie są ustawienia i jaki objaw menedzerze zadań No i pytanie, czy to standard przy takim sposobie używania systemu (stan uśpienia, hibernacja zamiast wyłączenia) i poprostu XP tak zarządza pamiecią czy mam szukać źródła problemu? Jedyna zmiana jakiej dokonałem w kompie to zamieniłem dodatkowe 256MB na 1GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 A co w tym dziwnego? windows xp ma od poczatku problemy z zarzadzaniem pamiecia dlatego komputer po kilku dniach bez resetu muli. Jezeli Twoj pc chodzi tak dlugo to wez po prsotu zainstaluj sobie win2003... u siebie problemow z pamiecia nie zauwayzlem.. nie wspominajac ze ten serwerowy system wykorzystuje duzo lepiej pamiec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 oj juz bez przesady XP takich problemów nie ma, sprawdź co dokładnie zajmuje pamięć może okazać się ze to jakiś żarłoczny sterownik lub usługa nie należąca do systemu lub program pracujący w tle ma przecieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akodo Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 oj juz bez przesady XP takich problemów nie ma, sprawdź co dokładnie zajmuje pamięć może okazać się ze to jakiś żarłoczny sterownik lub usługa nie należąca do systemu lub program pracujący w tle ma przecieki Wlasnie piszę że nic nie zajmuje, rosnie bufor systemu a uzycie pamieci przez programy jest niewielkie. Przynajmniej na tyle na ile ja umiem sprawdzic w menedzerze zadan. Co do zarzadzania pamiecia to wlasnie we wszystkich watkach ktore przegladalem wszyscy pisza że XP radzi sobie z tym bardzo dobrze i nie ma potrzeby by uzywac programow do optymalizacji. Jesli to standard to spoko, nie bede szukal dziury w calym ale na stacjonarnym komp czasem chodzi kilka tygodni bez restartu (choc rzeczywiscie to mniej używany) i nie mam takiego problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 (edytowane) Wlasnie piszę że nic nie zajmuje, rosnie bufor systemu a uzycie pamieci przez programy jest niewielkie. Przynajmniej na tyle na ile ja umiem sprawdzic w menedzerze zadan. Co do zarzadzania pamiecia to wlasnie we wszystkich watkach ktore przegladalem wszyscy pisza że XP radzi sobie z tym bardzo dobrze i nie ma potrzeby by uzywac programow do optymalizacji. Jesli to standard to spoko, nie bede szukal dziury w calym ale na stacjonarnym komp czasem chodzi kilka tygodni bez restartu (choc rzeczywiscie to mniej używany) i nie mam takiego problemu. pobierz program "Proces Explorer" i tam sprawdź ile jaki proces lub ewentualnie składnik systemu zajmuje pamięci i jakiej Edytowane 11 Listopada 2007 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...