Skocz do zawartości
bleys

Modem Netia + Router Wi-fi

Rekomendowane odpowiedzi

witam :)

po przeczytaniu masy postow, wydaje mi sie ze nadal nie znalazłem odpowiedzi na swoje "potrzeby" :) a na pewno nie na wszystkie pytania.. a wiec do rzeczy :)

chciałbym podzielić swoje łącze 1mb netia na 3 komputery

1 przez lan

2 przez wi-fi

3 przez wi-fi

potrzebuje takiego urządzenia(urządzien) które pozwolą na swobodne serfowanie po necie gdy jedna z osób zapuści p2p, czyli musi mieć QoS, oraz podział łącza przynajmniej na sztywno a najlepiej dynamicznie tzn. np 2 kompy w sieci to po połowie na głowę(lub pierwszy komp, 1/3 łącza, a drugi 2/3 itp), 1 komp to ma cale lacze dla siebie..

zależy mi na dobrym zasięgu, tak ze np przebije sie sygnał na odległość 10 metrów w lini prostej przez 3 ściany..(mozliwe?)

CENA +/- 300zł, jednak im mniej tym lepiej..

początkowo myślałem o all in 1

np Linksys WAG200G-EU

czytajac opinie zdecydowałem sie na rozwiązanie modem + router (serio nawet Linksys nie daje rady?)

modem to juz praktycznie zdecydowałem sie na Ten

a jaki router? myślałem nad WRT54GL

lub ASUS WL-500gP szczególnie download master mnie tu zaciekawił, ale to chyba nie ma QoS, chyba ze alternatywne oprogramowanie coś daje?

(czy pod usb, w celu ściągania można zamiast dysku podpiąć pamięć USB?)

znajdzie sie cos dobrego w niższej cenie?

interesujące wydało sie tez TO bardzo duza moc nadajnika

można zmienić oprogramowanie jak pisał jeden z userow forum czy wtedy będzie dział QoS(to bardzo ważna kwestia dla mnie)?

jeżeli byłby problem z wiązko z tym ze to jest all in 1(wieszanie sie, restarty itd.) to można w tym wyłączyć wbudowany modem i podłączyć modem robotics i by śmigało?

Wybaczcie jak coś napisałem niejasno.. ale kilka godzin czytania postów i prawie 3:00 na zegarku zrobiły swoje..

Z gory dziękuje za wypowiedzi.

Kurde... jak usunąć drugiego posta?

Edytowane przez bleys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi