Spisaczek Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 Ostatnio wpadłem na pomysł, żeby "zrobić" sobie miniPC-serwer ;) ,na którym będzie zainstalowany Win98, Emule i Universal Share Downloader. Miał by mi on służyć do pobierania plików z neta, ale pod warunkiem, że bedzie brał mało W(at), był cichy i stabilny (najlepiej chłodzony pasywnie). Kupiłem coś takiego: http://allegro.pl/item268046053_plyta_z_pr...hz_gratisy.html czyli: 1. PŁYTA GŁÓWNA MODEL ATC-6130 2. PROCESOREM CELERON 350 MHz (czy mogę zjechać z V, żeby brało mniej prądu??) 3. KARTĘ GRAFIKI AGP 3D (mam jeszcze GF5200) 4. KARTE MUZYCZNĄ - raczej nie potrzebna :) 5. 64MB RAM wydaje mi sie, ze to trochę mało ? Do tego dokupię jeszcze jakiś dysk 10 Gb, ponieważ będę sciagał mało i systematycznie kopiowal pliki na moj główny PC ;) Chciałbym podzielić neta bez żadnych ruterów (chyba ze za max 30zł :D), gdyż nie mam za dużo "zielonych" ;) Myślałem nad takim czymś: aby podłączyć Neostrade do tego "serwera" i poprzez niego udostępniać neta mojemu głównemu PCtowi, przez LAN (kartę sieciowa mam) :) Poradzicie coś, jakieś sugestie?? Kolejne pytanie: Czy moge troche "obniżyć" tego procka, tak aby brał mniej prądu?? - zależy mi na tym I czy mogę go dać tak na pasywnym chłodzeniu (prócz zasiłki - ale w niej wymienię wentylator)?? Czy tka konstrukcja gdy będzie lezeć w szafce nie "ugotuje się" ?? ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...