ZipQ Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 Witam Mam płytę główną ASUS P5VD2-MX ( najnowszy bios ), ram DDR2 GoodRAM 633mhz 1Gb ( na tej płycie pracuje jako 533 ), Intel DC E2140 2x 1.6Ghz ( 1mb cache ), zasilacz fortron 400W, dysk sata 80Gb Maxtor, PCI-E GeForce 7300 Sonic. Wiem że na tej płycie dużo nie pokręcę ( ograniczenie fsb do 300 ), ale nawet tyle będzie lepsze niż standardowe 200mhz. Problem zaczyna już z początku, ponieważ w biosie jest inne ograniczenie ( max 232mhz ). Dosyć dziwne ... ale po przykręceniu na to 232mhz komputer nie jest w stanie znaleźć dysku z systemem. Co z tym jest nie tak? Jak to można podkręcić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 Wygląda mi to na nie zablokowaną szyne PCI bo wraz z mhz dysk ci sie sypie....poszukaj w biosie opcji związanej z blokadą PCI i dopiero kręć ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZipQ Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 Nie znalazłem takiej opcji w biosie. Wiem, że płyta ma blokadę PCI ( cytat ze specyfikacji płyty: "Adjustable FSB/DDR ratio. Fixed PCI-E/SATA frequencies." ). Na tej stronce ( http://support.asus.com/download/download....;model=P5VD2-MX ) są instrukcje w pdf-ie, jeśli ktoś może popatrzeć na ustawienia biosu i mi jakoś pomóc - będę wdzięczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...