Skocz do zawartości
ainaruth

Rozbudowa Ramu W Laptopie

Rekomendowane odpowiedzi

Z góry przepraszam jeśli temat nie na miejscu, ale zależy mi raczej na opinii ludzi którzy "siedzą w pamięciach" ;)

Obecnie poważnie zastanawiam się nad rozszerzeniem Ramu w moim Vostro (obecnie 2x512 667). bo jest dobrze ale nie idealnie. No to pytania jak w temacie:

1.Czy bardziej opłaca mi się kupić 2x1GB czy 1x2GB?

Na ile spadnie wydajność bez dual channel? W laptopie 1 kość ma tą zaletę, że zużywa mniej prądu, no i zostaje wolne miejsce pod ewentualną przyszłą rozbudowę..

2. Mam w lapku platformę Santa Rosa, czyli procka z FSB 800MHz. Czy warto brać ramki o tej samej częstotliwości, czy nie odczuję różnicy jeśli kupię tańsze 667MHz? Nie gram w 3dmarki ;) i na pewno nie będę podkręcał ;) - zależy mi na wydajności w systemie i w grach które czasem odpalam.

Kości które znalazłem:

a.) 2x1GB Kingston 800 CL5 -230zł

b.) 2x1GB Goodram 667 CL5 -160zł

c.) 2GB Goodram 667 CL5 -199zł

Czekam na uwagi i sugestie. Pozdrawiam

nikt nie pokusił się o odpowiedź.. no to zamówiłem 1x2GB Goodram 667CL5 .. i może mi ktoś wyjaśnić jakim cudem chodzi w dualu z moją starą 512??

Edytowane przez ainaruth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi