he_avy Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 No kompik juz zwodowany a 2160 ruszyla na 333x9 przy vc 1,150 niewiem jak z temperaturkami bo everest pokazuje po 22C na rdzen a bios 32 musze poinstalowac wszelakie programiki i pobawic sie bardziej.Jakie jest takie bezpieczne napiecie dla proca i czy warto podnosic napiecie na NB i Sb i ewentualnie na ile ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wicuś Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 Kupiłem tą płytę i jestem z niej zadowolony,tylko mam parę pytań.Wgrałem bios 1.6. http://img219.imageshack.us/my.php?image=beztytuupu1.jpg Dlaczego mino tak ustawionych ramów mam w odczycie w evereście(wersja 4.20 najnowsza) tylko 5800?I dlaczego tam pokazuje Symmetric?podobno pokazywać inaczej,tylo nie wiem co.Ramy to OCZ Titanum Intel 800 4.4.4.15,proc to E6300@3300. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 Pokazuje symmetric bo masz dzielnik 1:1 czyli ramy idą symetrcznie z z fsb procka :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 Kupiłem tą płytę i jestem z niej zadowolony,tylko mam parę pytań.Wgrałem bios 1.6. http://img219.imageshack.us/my.php?image=beztytuupu1.jpg Dlaczego mino tak ustawionych ramów mam w odczycie w evereście(wersja 4.20 najnowsza) tylko 5800?I dlaczego tam pokazuje Symmetric?podobno pokazywać inaczej,tylo nie wiem co.Ramy to OCZ Titanum Intel 800 4.4.4.15,proc to E6300@3300. pierwszy raz sie spotykam z ... czymkolwiek w tym miejscu u mnie wyglada to pole tak http://img146.imageshack.us/img146/5917/screenqa0.jpg ps. screen z malym oc na biosie 1,6. o dziwo na cl4 nie wstaje , albo nei da rady zaladowac windy, albo da sie nawet na parenascie min orthosa puscic - nei mam pojecia od czego to zalezy (bez wzgledu na napiecia zarowno pamieci jak i mobo) na biosie 1,4 winde tez sie dalo zaladowac na podobnych ustawieniach, ale mega niestabilnie. - bez roznicy jakie timingi/napiecia. tak wiec - w biosie 1,6 jest troszk lepiej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolo8888 Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 No memki ci nie ciagna, na kingstony to juz i tak za duzo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 No memki ci nie ciagna, na kingstony to juz i tak za duzo. to do mnie ? hyhy - mam 4x1gb balistixow :) memy robia duzo wiecej - ale jako 2x1gb. 4x1gb fajnie sie kreci - ale tylko na x38 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolo8888 Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 No to sam sobie odpowiedziales ze tylko 2x1gb. Sugerowalem sie tym podpisem ze masz kingstony. I troche grzeczniej bo nie lubie takich odzywek typu "to do mnie". Zmien bios na bete 1.76 podobno rozwiazuje duzo problemow z 4x1gb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miczq Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 (edytowane) kurcze a u mnie caly czas odwrotnie i nie moge dojsc o co chodzi na biosie 1.76 i napieciu na proca v1.375 oraz fsb v1.200, nb v1,450 i to nastepne v1.8 - wywal mi caly czas orthos po 3-4h a na starutkim 1.3 i napieciu v1.31 (realnie jakies 1.36) i reszta jak wczesniej idzie wlasnie 11,5h bawilem sie juz chyba wszystkimi napieciami :( a caly czas myslalem ze to cos z prockiem moze ktos ma pomysly co pozmieniac by na tym nowym miec stabilnosc? Edytowane 22 Grudnia 2007 przez Miczq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolo8888 Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Troche dziwnie ci to napiecia ustawia. dajesz 1.31 na proca i miernikiem masz 1.36? Bo ja mam odwrotnie te 0.05 jest w dul a nie w gore. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian1024 Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Wczoraj skladalem kompa z sygnatury i mam pewien problem.Przy wlaczaniu pc mam potrojny dzwiek.Jesli wszystko jest ok bios powinien tylko wydac jedno "pik" a u mnie jest cos w stylu pi-pi,pik.Dodam jeszcze ,ze mam problemy z instalacja niektorych programów ,gdyz nie doinstalowuja sie do konca,wyskakuja bledy w trakcie instalacji itd.W czym tkwi problem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagos Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 (edytowane) Witam, kupiłem sobie taki zestawik : MSI P 35 neo2 fr , procek E2140, GF Palit 8600 GT sonik+, Patriot 2 x 1 G 800 CL 4, Chieftec 350 i mam problem, mianowicie komputer mi nie wstaje, pala zie diody czerw. czerw. ziel. czerw. czyli wskazuje ze prawdopodobnie pamięci lub sloty są walniete. moze macie jakies pomysł. Pozdrawiam Ok udało sie (wina była biosu) zainstalowałem Windowsa XP Prof sp2 i mam mały problemik mianowicie nie mam dżwieku, zaintalowałem sterowniki z płyty i te ze strony msi i lipa woła o sterowniki PCI device i jeszcze jedna dziwna sprawa, mam internet dialnet czyli modem poprzez karte sieciową i dziwna spawa bo na połaczeniu sieciowym lokalnym mam info ze jest ograniczenie lub brak łacznosci natomiast internet mi chodzi (troche denerwujący jest ten żółty wykrzyknik na ikonce ) jezeli mozna prosci o rade to z góry dzięki. Edytowane 22 Grudnia 2007 przez Dagos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michu98 Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Miałem to(jeśli patrze na kolory w odpowiedniej kolejności ;) ) Wsadziłem jedną pamięć, wstał, poustawiałem w BIOSie wszystko włożyłem drugą i chodzi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Przeczytaj w instrukcji co oznacza ten dzwiek ? Przy okazji popatrz na plyte glowna jak wlaczasz kompa, beda sie swiecic diody po ktorych tez mozna dojsc co jest nie tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Witam, kupiłem sobie taki zestawik : MSI P 35 neo2 fr , procek E2140, GF Palit 8600 GT sonik+, Patriot 2 x 1 G 800 CL 4, Chieftec 350 i mam problem, mianowicie komputer mi nie wstaje, pala zie diody czerw. czerw. ziel. czerw. czyli wskazuje ze prawdopodobnie pamięci lub sloty są walniete. moze macie jakies pomysł. Pozdrawiam Wsadz inna pamiec (np pozycz od kumpla). Jezeli to nie pomoze to wysylaj plyte na reklamacje - ja walczylem kilka godzin, wyslalem na reklamacje, po tygodniu dostalem nowa i wszystko smiga. Z napieciami na tej plycie jest bardzo dziwnie. Ja juz sam nie wiem co i jak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 kurcze a u mnie caly czas odwrotnie i nie moge dojsc o co chodzi na biosie 1.76 i napieciu na proca v1.375 oraz fsb v1.200, nb v1,450 i to nastepne v1.8 - wywal mi caly czas orthos po 3-4h a na starutkim 1.3 i napieciu v1.31 (realnie jakies 1.36) i reszta jak wczesniej idzie wlasnie 11,5h bawilem sie juz chyba wszystkimi napieciami :( a caly czas myslalem ze to cos z prockiem moze ktos ma pomysly co pozmieniac by na tym nowym miec stabilnosc?Ustaw 1.35v. To będzie realnie około 1.301v. Przynajmniej tak jest u mnie na biosie 1.76. I to się powtarza w górę. Bios 1.55v - miernik 1.505v itd... Troche dziwnie ci to napiecia ustawia. dajesz 1.31 na proca i miernikiem masz 1.36? Bo ja mam odwrotnie te 0.05 jest w dul a nie w gore.Na biosie 1.3 napięcie jest zawyżane, tzn mamy realnie więcej niż ustawimy w biosie. Od 1.4 w górę znowu napięcie jest niższe niż się ustawi w biosie :mur: Brawa dla MSI... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arxel Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Kurcze, dużo mnie ominęło :P I jak zawsze, od początku września nie mam czasu na OC :D Jest jakiś program do monitorowania taktowania procka? Bo nie wiem czy mi EIST dobrze działa. Spada na x6 (2000MHz), podczas wypakowywania, przeglądania neta, nagrywania i coś jeszcze, tylko czasami skacze na x8... A obciążenie wtedy wynosi ponad 50% obu rdzeni... Ciągle pracuje na obniżonym x6... Nie wiem czy jak gram to na stałe taktowanie się podnosi czy też tak tylko momentami :/ Jeśli to drugie to będę musiał chyba zrezygnować z tej funkcji, bo mnie ogranicza. Z drugiej strony wtedy będzie żarł więcej prądu.. Pytanie drugie: Który już bBIOs - z tych najnowszych - działa bezproblemowo z Patriotami? :) Może kiedyś się w końcu zdecyduje na upgrade biosu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 heh eist u mnie dziala... lo - i juz nie dzila. nic nie zmienialem - poza biosem (z 1,4 na 1,6) -> ustawienia w biosie te same, w windzie tez. czasami - ale to bardzo sporadycznie przelacza sie mnoznik na 6, zwykle jedyce co sie zmienia , to Vcpu jak nic nie robie. do "monitorowania" - np.: cpuz, everest, ... ale w 3d tego nie sprawdzisz. zawsze mozesz wlaczyc orthosa - jak sie podniesie na 8, to znaczy ze dziala :P ja bym sie tym nie przejmowal patrioty -> od 1,4 albo 1,6 w gore , oraz z tego co pamietam 1,1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arxel Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 No jak odpalam Orthosa to działa :P Aktualnie mam 1,1 bo nie zmieniałem jeszcze. Będę musiał poczytać o 1.6, może kiedyś się zdecyduje :P Znajde czas... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lowermann Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Co do ustawień timingów! W faq pisze że 4-4-4-12-38-12-12-12-12 mozna tak ustawić i będzie dobrze! Jak polecacie ustawić do mojego konfigu timingi, taktowanie oraz napięcie? Jeżeli macie podobną konfigurację to podajcie swoje ustawienia oraz wyniki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 dobra wracam do gry problem usuniety wyjecie baterii i przestawinie zworek na def. pomoglo wstac plycie. :D i teraz z powrotem na 333 zworki i ogien :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gulises Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 (edytowane) i dzis kolejny zonk z tą płyta. do wczoraj wszystko ładnie , pamięci goodram Pro działy na 1200 Cl5 , w dualu 2x1gb jak i 4x1gb. Dziś komp nie wstaje , patrze na diody cos nie tak z pamięcią ... i wyszło i wstaje tylko z obsadzonym jednym bankiem , w dualu 2x1gb juz nie . Sprawdzałem wszelkie mozliwe konfiguracje i nie chce wstac gdy pamięc działa w dualu. OCB ?! bios 1.76 beta Edytowane 22 Grudnia 2007 przez gulises Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Panowie mam małe pytanie: podłączaliście kabel od zasilacza do złącza JWPR1 (zaznaczyłem to na skrinie) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 ja mam podpiętego molexa pod to gniazdo, żadnych problemów z tego powodu nie mam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulizzor Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Panowie mam małe pytanie: podłączaliście kabel od zasilacza do złącza JWPR1 (zaznaczyłem to na skrinie) ?nie zaszkodzi, aczkolwiek jezeli nie masz dwoch kart graficznych w sli to nie trzeba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Wielkie dzieki Wam za szybka odpowiedz :). Ja podłączyłem ale mam bsod wiec myślałem ze to przez to. Blue skrina mam pewnie przez to ze formata nie robiłem i chciałem na starym sysie nowe bebechy zainstalować. niestety chyba sie nie da :<. Instaluje 2 sys obok i jak narazie jest dobrze ;p. A tak btw ktoś z Was po zmienianiu mobo i procka probówał uruchomić kompa na starym sysie czy zawsze format robiliście ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 zmiana mobo format konieczny ja zmieniałem z p965 na p35 i też musiałem format robić, system w ogóle się nie ładował tylko niebieskie ekrany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 zmiana mobo format konieczny ja zmieniałem z p965 na p35 i też musiałem format robić, system w ogóle się nie ładował tylko niebieskie ekrany ja po przeskoczeniu z dfi nf4 na fira nie musialem robic formata Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 zmiana mobo format konieczny ja zmieniałem z p965 na p35 i też musiałem format robić, system w ogóle się nie ładował tylko niebieskie ekrany dzieki za potwierdzenie :). Tez mi sie tak zdawało ale chciałem sprobować bo mam bardzo dużo ważnych rzeczy a instalka wszystkiego na nowo zajmie mi lata... :< meeron nie robiłeś formata ale reinstalwałeś Win XP (albo instalowałeś nowego na innej partycji) tak ? :) Niby małe ot ale nie bijce człeka w potrzebie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Co do ustawień timingów! W faq pisze że 4-4-4-12-38-12-12-12-12 mozna tak ustawić i będzie dobrze! No ustaw 38-12-12-12-12 i będzie OK, przecież wyraźnie pisze w FAQ że wystarczy ustawić ,,cztery,, 12, a po ustawieniu niższej wartości może być tylko lepiej ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 meeron nie robiłeś formata ale reinstalwałeś Win XP (albo instalowałeś nowego na innej partycji) tak ? :) Niby małe ot ale nie bijce człeka w potrzebie ;) odpalilem intela na systemie po amd, pomielil troszke poszukal sobie sterownikow i pracowalem na takim ze 3 dni :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...