Skocz do zawartości
Gość Julius

Wysoka Temperatura Procka

Rekomendowane odpowiedzi

Tydzien temu kupiłem kompa z podpisu, od razu dorwałem sie do wiedzmina i nie mialem nawet czasu porobic testów.

Teraz odpalilem othrosa i temeperatura w sterssie, przy maksymalnych obrotach wentylatora wynosi od 45-48 stopni :| czy to normalne ? Czasami gra mi sie wywalała po np 6h gry bez przerwy.

Co ciekawe, skręciłem wentylator na 75% i po 10min temperatura nadal sie nie zmienia.

jakeis sugestie ?

Edytowane przez Julius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdz, czy pasta rownomiernie rozlozyla sie na procku i czy prawidlowo przymocowales chlodzenia.

Przy okazji mozesz przedmuchac slot, moze gdzies zawieruszyl sie drobny kurz. Na chwile obecna wiecej sugestii: brak ;]

BTW, zmniejsz sygnaturke, bo Cie mechl!k odwiedzi, a on poluje dzien i noc [;

Edytowane przez CBZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz odpalilem othrosa i temeperatura w sterssie, przy maksymalnych obrotach wentylatora wynosi od 45-48 stopni icon_neutral3.gif czy to normalne ?

Ja mam w stresie 60-70 stopni i nic mi nie wywala :P, a te temperatury wyglądają normalnie chodź, nie wiadomo czy są prawdziwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie narzędzie poprawnie odczyta mi temperaturę ?

Dual core-center, załączone z płytą główną i speedfan pokazują mi taką samą temperaturę.

O to, ze gra sięwiesza generalnie raczej procka nie posądzam, bo wiem, ze po O/C temperatury troche wyzej skaczą, a komputery działają stabilnie, natomiast wydaje mi sie, ze gdzies czytałem, ze niektózy mająw stresie po oc ponizej 40 stopni.

Na razie tragedii nie ma, ale co będzie jak podwyższę troche napiecie na procku ?

Ile tak w ogole powinny wynosic temperatury procesora, rdzenia w idlu i stresie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie narzędzie poprawnie odczyta mi temperaturę ?

Dual core-center, załączone z płytą główną i speedfan pokazują mi taką samą temperaturę.

O to, ze gra sięwiesza generalnie raczej procka nie posądzam, bo wiem, ze po O/C temperatury troche wyzej skaczą, a komputery działają stabilnie, natomiast wydaje mi sie, ze gdzies czytałem, ze niektózy mająw stresie po oc ponizej 40 stopni.

Na razie tragedii nie ma, ale co będzie jak podwyższę troche napiecie na procku ?

Ile tak w ogole powinny wynosic temperatury procesora, rdzenia w idlu i stresie ?

IDLE ~ 40

STRES ~ 60

użyj najnowszego Everest albo CoreTemp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi