oswaldini Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 Witam, postanowilem po tylu latach wkoncu złozyc swoj pierwszy kibel. Nabylem Wczoraj pompke EHEIM 1048, blok na s.939 PowerX v2, i narazie cienka chłodnice Kadett'a (bo za 16zł ;P). Mam problem co do doboru taniego bloku na GPU ;/ Czy Abadon Gpu Lite wystarczy zeby schłodzic gigabyte 7900GS 525/1440 @ 620/1600 ?? No nie na tej chlodnicy pewnie ;P Ale zanim dorobie sie Black Water Advanced 122/123 lub cos dedykowanego tego typu to troche minie bo splukalem sie na pompe i blok ;/ Doradzcie cos co wrzucic na gfka i ew na nf4 bo z tym problem jest ;/ ps: co myslicie o Alphacool NexXxoS Xtreme III ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 (edytowane) Śmieszny jesteś ;] Kadett cienki :P To patrz na to: http://i16.tinypic.com/8a4c5k4.png nawiew Delta 120mm x 1 @ 12V temp otoczenia 10-15 stopni (tak na oko) To oczywiście idle, napięcie 1.3V 1.7V przy takiej samej temp otoczenia - 35 idle, 40 stress 1xDelta 120mm @ 5V temp otoczenia 25 stopni, grafa 1.5V 37 idle, 45 stress passive, temp otoczenia 25 stopni, grafa 1.5V, idle 42, stress 55 Bloczek Prison Pro V2, w układzie jest tylko blok na GPU Tak, Abadon wystarczy ;] Kadett ma taką wydajność jak BWA 122 Dopiero BWA 123 jest lepsze Edytowane 19 Listopada 2007 przez Damikor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oswaldini Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 ok moze i nie taki cienki ale ja bede mial narazie nie delte a zwykly wiatrak 120mm @ 5V bo robie chlodzenie z naciskiem na CISZE i wydajnosc, i kadeta nie ma jak wcisnac zabardzo w bude ;/najchetniej dorwalbym lade/recorda czy cos tam na 2x120mm i byloby super ! moze ma ktos na zbyciu za kadeta + doplata. Wez tez pod uwage ze do tej chlodnicy chce podpiac do 3 blokow (A64 @ 2700MHz + GF7900GS @ 620/1600 + chipset NF4) i moze okazac sie przy ciszy malo wydajna ! a w miejsce A64 w grudniu wskoczy A64 X2 4200 @ tez w okolicach 2700 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 (edytowane) ok moze i nie taki cienki ale ja bede mial narazie nie delte a zwykly wiatrak 120mm @ 5V bo robie chlodzenie z naciskiem na CISZE i wydajnosc, i kadeta nie ma jak wcisnac zabardzo w bude ;/najchetniej dorwalbym lade/recorda czy cos tam na 2x120mm i byloby super ! moze ma ktos na zbyciu za kadeta + doplata. Wez tez pod uwage ze do tej chlodnicy chce podpiac do 3 blokow (A64 @ 2700MHz + GF7900GS @ 620/1600 + chipset NF4) i moze okazac sie przy ciszy malo wydajna ! a w miejsce A64 w grudniu wskoczy A64 X2 4200 @ tez w okolicach 2700 Różnica między 5V a 12V to około 3 stopnie (1500 vs 3200 rpm, ty pewnie masz na myśli coś normalnego czyli pewnie 700-800 rpm) Liczy się żeby ogólnie był jakiś przewiew powietrza, bo Kadett ma bardzo gęste finy Jak niektórym BWA 122 wystarcza w takich konfiguracjach to Kadett też ci wystarczy ;] Edytowane 19 Listopada 2007 przez Damikor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oswaldini Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 Różnica między 5V a 12V to około 3 stopnie (1500 vs 3200 rpm, ty pewnie masz na myśli coś normalnego czyli pewnie 700-800 rpm) Liczy się żeby ogólnie był jakiś przewiew powietrza, bo Kadett ma bardzo gęste finy Jak niektórym BWA 122 wystarcza w takich konfiguracjach to Kadett też ci wystarczy ;] A no zgadza sie, znosny zakres to 700-1100obr max, w planach na pszyszłosc mam zrobic cos takiego: Pompa EHEIM (pewnie 1250 bo obecna 1048 nie wiem czy podoła) -> rez -> chłodnica 3x120 -> CPU -> chłodnica 1x120 w budzie na tylniej scianie -> GPU -> chipset -> pompka. Wszystkie wiatraki na @800 obr i gitara ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 Witam, postanowilem po tylu latach wkoncu złozyc swoj pierwszy kibel. Nabylem Wczoraj pompke EHEIM 1048, blok na s.939 PowerX v2, i narazie cienka chłodnice Kadett'a (bo za 16zł ;P). Mam problem co do doboru taniego bloku na GPU ;/ Czy Abadon Gpu Lite wystarczy zeby schłodzic gigabyte 7900GS 525/1440 @ 620/1600 ?? No nie na tej chlodnicy pewnie ;P Ale zanim dorobie sie Black Water Advanced 122/123 lub cos dedykowanego tego typu to troche minie bo splukalem sie na pompe i blok ;/ Doradzcie cos co wrzucic na gfka i ew na nf4 bo z tym problem jest ;/ ps: co myslicie o Alphacool NexXxoS Xtreme III ?? 1 Jest dział "Co kupić?" 2 Abadon styka na 7900 3 Nf4 najlepiej sobie daruj, można dać na niego Zalmana i nawiew 120mm, nawiew na mobo i tak powinien być przy WC, więc niewiele na tym stracisz, a mniej kłopotów. 4 Nexxxos zły nie ejst. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oswaldini Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 (edytowane) 1 Jest dział "Co kupić?" 2 Abadon styka na 7900 3 Nf4 najlepiej sobie daruj, można dać na niego Zalmana i nawiew 120mm, nawiew na mobo i tak powinien być przy WC, więc niewiele na tym stracisz, a mniej kłopotów. 4 Nexxxos zły nie ejst. 1. sorka piszac posta pomylilem działy ;/ tam chcialem zamiescic, wiec jak jakis mod moze niech przesunie - sorka wielkie 2. to spoko ;) mam nadzieje ze otwory sie zgodza ;) 3. mam zalmana niebieskiego na ktorego powiewa powietrze z zalmana z grafy ale skubany jest prze gorący ;/ 4. a 3x120 dorwe pierwsze lepsze po taniosci jakie znajde nie bede za nadto wybrzydzał ;) Edytowane 19 Listopada 2007 przez oswalddini Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Monolith Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 w tym dziale ten temat bedzie bardziej odwiedzany, niz w 'co kupi?'. skad wiem? nie pytajcie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 1. sorka piszac posta pomylilem działy ;/ tam chcialem zamiescic, wiec jak jakis mod moze niech przesunie - sorka wielkie 2. to spoko ;) mam nadzieje ze otwory sie zgodza ;) 3. mam zalmana niebieskiego na ktorego powiewa powietrze z zalmana z grafy ale skubany jest prze gorący ;/ 4. a 3x120 dorwe pierwsze lepsze po taniosci jakie znajde nie bede za nadto wybrzydzał ;) 2 zgodzą się 3 jesteś pewien, że ten nawiew jest jakiś znaczący? Ile st ma nb? w tym dziale ten temat bedzie bardziej odwiedzany, niz w 'co kupi?'. skad wiem? nie pytajcie :) I co tym idiotycznym postem wniosłeś do dyskusji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegorz91 Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 (edytowane) I co tym idiotycznym postem wniosłeś do dyskusji?Ano nic zapewne ale ma racje, ponieważ jak i w samym wc i co kupić nic się nie dzieje, umiera dział WC... dawniej jak było wszystko połączone to było więcej postów, wszystko się fajnie rzucało w oczy.A tak to każdy ma gdzieś to, i nie chce mu się szukać. Jedynie FC osobno i ew galeria ... Co do tematu abadon jak najbardziej ok :) i jak nie masz kasy na chłodnice to kadeciak może zostać B-) Edytowane 20 Listopada 2007 przez wegorz91 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaz!o Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 Śmieszny jesteś ;] I co tym idiotycznym postem wniosłeś do dyskusji?Co raz mniej przyjemnie sie czyta to forum. I po co sobie ublizacie? :huh: Oczywiscie to nie zmienia faktu, ze kolega pominal dzial. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oswaldini Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 No abadon zakupiony na dniach powinien byc ;) Brakuje jeszcze tylko weży ale to najtansze 8/10 kupie bo nie mam juz $. Panowie pomożcie, na gigabyte 7900GS mam zalmana AlCu i po odreceniu srubek siedzi na GPU dalej jakby był przyklejony :| Jak go sciagnac aby nie wygrwac gpu z laminatu ??!! :mur: Lata temu czytalem cos o wsadzeniu do zamrażarki czy cos bo klej sie kruszy ;P nie wie czy cos nie popieprzylem ale taki mi sie wydaje nie pamietam dobrze. Pomóżcie !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 przykleiłeś cooler na klej ? :ploom: jak to jest pasta to spróbuj przekręcać może puści... ja tak miałem 2 razy przy procu.... pasta sie tak przykleiła a raczej zassała ihsa ze proca z socketu na zamkniętej dźwigni wyciągałem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 No abadon zakupiony na dniach powinien byc ;) Brakuje jeszcze tylko weży ale to najtansze 8/10 kupie bo nie mam juz $. Panowie pomożcie, na gigabyte 7900GS mam zalmana AlCu i po odreceniu srubek siedzi na GPU dalej jakby był przyklejony :| Jak go sciagnac aby nie wygrwac gpu z laminatu ??!! :mur: Lata temu czytalem cos o wsadzeniu do zamrażarki czy cos bo klej sie kruszy ;P nie wie czy cos nie popieprzylem ale taki mi sie wydaje nie pamietam dobrze. Pomóżcie !! Jeżeli cooler jest założony na coś normalnego to wystarczy pastę rozgrzać i delikatnie przesuwać chłodzenie na boki/obkręcać (nie daj boże przechylać!) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oswaldini Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 miałem to samo z prockiem tez wyciagnalem pentagrama z A64 ;P z zacisnietego slota ;P A na grafie mialem standartowo zalozonego zalmana AlCu i odrazu tak mocno siedział. No nic zobacze jak pzyjdzie Abadon ;) Warto skalpowac z IHSa A64 ?? Jakie weże polecacie ?? Chyba nie bedzie zadnej roznicy miedzy wezem zwyklym 8/10 za 2,50 a innovatekiem za 10zł ;P Ile kupic wogole mniej wiecej weza ?? 4m styknie ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 miałem to samo z prockiem tez wyciagnalem pentagrama z A64 ;P z zacisnietego slota ;P A na grafie mialem standartowo zalozonego zalmana AlCu i odrazu tak mocno siedział. No nic zobacze jak pzyjdzie Abadon ;) Warto skalpowac z IHSa A64 ?? Jakie weże polecacie ?? Chyba nie bedzie zadnej roznicy miedzy wezem zwyklym 8/10 za 2,50 a innovatekiem za 10zł ;P Ile kupic wogole mniej wiecej weza ?? 4m styknie ?? 1 warto, ale jak masz dwie lewe ręce, szykuj kasę na kolejne CPU. 2 4m styknie, droższe węże może się lepiej układają, ale tak na prawdę te za 2 czy 3zł dużo im nie ustępują, sam takie używam i droższe wcale dużo lepsze nie są. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oswaldini Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 ale zaliczylem wtope kupilem Abadona tylko z mocowaniem pod ATI ;/ ma ktos na zbyciu mocowanie do abadona na GF, lub ma ktos z czego dorobic ?? zaplace naturlnie, ehh ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 http://forum.purepc.pl/index.php?showuser=106265 => Pisz do niego. Za małe pieniądze wykona świetną zapinkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oswaldini Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 no bomba kumpel z polibudy "maniakalny" dorobi mi po sasiedzku wyczesany topik na abadona ;) no to nic tylko czekac robic Vmoda na GF7900GS i jazda ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...