Skocz do zawartości
oswaldini

Wc Rev 1.0 Pomoc W Doborze Czesci

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, postanowilem po tylu latach wkoncu złozyc swoj pierwszy kibel. Nabylem Wczoraj pompke EHEIM 1048, blok na s.939 PowerX v2, i narazie cienka chłodnice Kadett'a (bo za 16zł ;P). Mam problem co do doboru taniego bloku na GPU ;/ Czy Abadon Gpu Lite wystarczy zeby schłodzic gigabyte 7900GS 525/1440 @ 620/1600 ?? No nie na tej chlodnicy pewnie ;P Ale zanim dorobie sie Black Water Advanced 122/123 lub cos dedykowanego tego typu to troche minie bo splukalem sie na pompe i blok ;/ Doradzcie cos co wrzucic na gfka i ew na nf4 bo z tym problem jest ;/

ps: co myslicie o Alphacool NexXxoS Xtreme III ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śmieszny jesteś ;] Kadett cienki :P To patrz na to:

http://i16.tinypic.com/8a4c5k4.png

nawiew Delta 120mm x 1 @ 12V

temp otoczenia 10-15 stopni (tak na oko)

To oczywiście idle, napięcie 1.3V

1.7V przy takiej samej temp otoczenia - 35 idle, 40 stress

1xDelta 120mm @ 5V temp otoczenia 25 stopni, grafa 1.5V 37 idle, 45 stress

passive, temp otoczenia 25 stopni, grafa 1.5V, idle 42, stress 55

Bloczek Prison Pro V2, w układzie jest tylko blok na GPU

Tak, Abadon wystarczy ;]

Kadett ma taką wydajność jak BWA 122

Dopiero BWA 123 jest lepsze

Edytowane przez Damikor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok moze i nie taki cienki ale ja bede mial narazie nie delte a zwykly wiatrak 120mm @ 5V bo robie chlodzenie z naciskiem na CISZE i wydajnosc, i kadeta nie ma jak wcisnac zabardzo w bude ;/najchetniej dorwalbym lade/recorda czy cos tam na 2x120mm i byloby super ! moze ma ktos na zbyciu za kadeta + doplata.

Wez tez pod uwage ze do tej chlodnicy chce podpiac do 3 blokow (A64 @ 2700MHz + GF7900GS @ 620/1600 + chipset NF4) i moze okazac sie przy ciszy malo wydajna ! a w miejsce A64 w grudniu wskoczy A64 X2 4200 @ tez w okolicach 2700

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok moze i nie taki cienki ale ja bede mial narazie nie delte a zwykly wiatrak 120mm @ 5V bo robie chlodzenie z naciskiem na CISZE i wydajnosc, i kadeta nie ma jak wcisnac zabardzo w bude ;/najchetniej dorwalbym lade/recorda czy cos tam na 2x120mm i byloby super ! moze ma ktos na zbyciu za kadeta + doplata.

Wez tez pod uwage ze do tej chlodnicy chce podpiac do 3 blokow (A64 @ 2700MHz + GF7900GS @ 620/1600 + chipset NF4) i moze okazac sie przy ciszy malo wydajna ! a w miejsce A64 w grudniu wskoczy A64 X2 4200 @ tez w okolicach 2700

Różnica między 5V a 12V to około 3 stopnie (1500 vs 3200 rpm, ty pewnie masz na myśli coś normalnego czyli pewnie 700-800 rpm)

Liczy się żeby ogólnie był jakiś przewiew powietrza, bo Kadett ma bardzo gęste finy

Jak niektórym BWA 122 wystarcza w takich konfiguracjach to Kadett też ci wystarczy ;]

Edytowane przez Damikor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica między 5V a 12V to około 3 stopnie (1500 vs 3200 rpm, ty pewnie masz na myśli coś normalnego czyli pewnie 700-800 rpm)

Liczy się żeby ogólnie był jakiś przewiew powietrza, bo Kadett ma bardzo gęste finy

Jak niektórym BWA 122 wystarcza w takich konfiguracjach to Kadett też ci wystarczy ;]

A no zgadza sie, znosny zakres to 700-1100obr max, w planach na pszyszłosc mam zrobic cos takiego:

Pompa EHEIM (pewnie 1250 bo obecna 1048 nie wiem czy podoła) -> rez -> chłodnica 3x120 -> CPU -> chłodnica 1x120 w budzie na tylniej scianie -> GPU -> chipset -> pompka. Wszystkie wiatraki na @800 obr i gitara ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, postanowilem po tylu latach wkoncu złozyc swoj pierwszy kibel. Nabylem Wczoraj pompke EHEIM 1048, blok na s.939 PowerX v2, i narazie cienka chłodnice Kadett'a (bo za 16zł ;P). Mam problem co do doboru taniego bloku na GPU ;/ Czy Abadon Gpu Lite wystarczy zeby schłodzic gigabyte 7900GS 525/1440 @ 620/1600 ?? No nie na tej chlodnicy pewnie ;P Ale zanim dorobie sie Black Water Advanced 122/123 lub cos dedykowanego tego typu to troche minie bo splukalem sie na pompe i blok ;/ Doradzcie cos co wrzucic na gfka i ew na nf4 bo z tym problem jest ;/

ps: co myslicie o Alphacool NexXxoS Xtreme III ??

1 Jest dział "Co kupić?"

2 Abadon styka na 7900

3 Nf4 najlepiej sobie daruj, można dać na niego Zalmana i nawiew 120mm, nawiew na mobo i tak powinien być przy WC, więc niewiele na tym stracisz, a mniej kłopotów.

4 Nexxxos zły nie ejst.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 Jest dział "Co kupić?"

2 Abadon styka na 7900

3 Nf4 najlepiej sobie daruj, można dać na niego Zalmana i nawiew 120mm, nawiew na mobo i tak powinien być przy WC, więc niewiele na tym stracisz, a mniej kłopotów.

4 Nexxxos zły nie ejst.

1. sorka piszac posta pomylilem działy ;/ tam chcialem zamiescic, wiec jak jakis mod moze niech przesunie - sorka wielkie

2. to spoko ;) mam nadzieje ze otwory sie zgodza ;)

3. mam zalmana niebieskiego na ktorego powiewa powietrze z zalmana z grafy ale skubany jest prze gorący ;/

4. a 3x120 dorwe pierwsze lepsze po taniosci jakie znajde nie bede za nadto wybrzydzał ;)

Edytowane przez oswalddini

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. sorka piszac posta pomylilem działy ;/ tam chcialem zamiescic, wiec jak jakis mod moze niech przesunie - sorka wielkie

2. to spoko ;) mam nadzieje ze otwory sie zgodza ;)

3. mam zalmana niebieskiego na ktorego powiewa powietrze z zalmana z grafy ale skubany jest prze gorący ;/

4. a 3x120 dorwe pierwsze lepsze po taniosci jakie znajde nie bede za nadto wybrzydzał ;)

2 zgodzą się

3 jesteś pewien, że ten nawiew jest jakiś znaczący? Ile st ma nb?

w tym dziale ten temat bedzie bardziej odwiedzany, niz w 'co kupi?'. skad wiem? nie pytajcie :)

I co tym idiotycznym postem wniosłeś do dyskusji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co tym idiotycznym postem wniosłeś do dyskusji?

Ano nic zapewne ale ma racje, ponieważ jak i w samym wc i co kupić nic się nie dzieje, umiera dział WC... dawniej jak było wszystko połączone to było więcej postów, wszystko się fajnie rzucało w oczy.A tak to każdy ma gdzieś to, i nie chce mu się szukać. Jedynie FC osobno i ew galeria ...

Co do tematu abadon jak najbardziej ok :) i jak nie masz kasy na chłodnice to kadeciak może zostać B-)

Edytowane przez wegorz91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No abadon zakupiony na dniach powinien byc ;) Brakuje jeszcze tylko weży ale to najtansze 8/10 kupie bo nie mam juz $.

Panowie pomożcie, na gigabyte 7900GS mam zalmana AlCu i po odreceniu srubek siedzi na GPU dalej jakby był przyklejony :| Jak go sciagnac aby nie wygrwac gpu z laminatu ??!! :mur: Lata temu czytalem cos o wsadzeniu do zamrażarki czy cos bo klej sie kruszy ;P nie wie czy cos nie popieprzylem ale taki mi sie wydaje nie pamietam dobrze. Pomóżcie !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przykleiłeś cooler na klej ? :ploom: jak to jest pasta to spróbuj przekręcać może puści... ja tak miałem 2 razy przy procu.... pasta sie tak przykleiła a raczej zassała ihsa ze proca z socketu na zamkniętej dźwigni wyciągałem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No abadon zakupiony na dniach powinien byc ;) Brakuje jeszcze tylko weży ale to najtansze 8/10 kupie bo nie mam juz $.

Panowie pomożcie, na gigabyte 7900GS mam zalmana AlCu i po odreceniu srubek siedzi na GPU dalej jakby był przyklejony :| Jak go sciagnac aby nie wygrwac gpu z laminatu ??!! :mur: Lata temu czytalem cos o wsadzeniu do zamrażarki czy cos bo klej sie kruszy ;P nie wie czy cos nie popieprzylem ale taki mi sie wydaje nie pamietam dobrze. Pomóżcie !!

Jeżeli cooler jest założony na coś normalnego to wystarczy pastę rozgrzać i delikatnie przesuwać chłodzenie na boki/obkręcać (nie daj boże przechylać!)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem to samo z prockiem tez wyciagnalem pentagrama z A64 ;P z zacisnietego slota ;P A na grafie mialem standartowo zalozonego zalmana AlCu i odrazu tak mocno siedział. No nic zobacze jak pzyjdzie Abadon ;)

Warto skalpowac z IHSa A64 ??

Jakie weże polecacie ?? Chyba nie bedzie zadnej roznicy miedzy wezem zwyklym 8/10 za 2,50 a innovatekiem za 10zł ;P Ile kupic wogole mniej wiecej weza ?? 4m styknie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem to samo z prockiem tez wyciagnalem pentagrama z A64 ;P z zacisnietego slota ;P A na grafie mialem standartowo zalozonego zalmana AlCu i odrazu tak mocno siedział. No nic zobacze jak pzyjdzie Abadon ;)

Warto skalpowac z IHSa A64 ??

Jakie weże polecacie ?? Chyba nie bedzie zadnej roznicy miedzy wezem zwyklym 8/10 za 2,50 a innovatekiem za 10zł ;P Ile kupic wogole mniej wiecej weza ?? 4m styknie ??

1 warto, ale jak masz dwie lewe ręce, szykuj kasę na kolejne CPU.

2 4m styknie, droższe węże może się lepiej układają, ale tak na prawdę te za 2 czy 3zł dużo im nie ustępują, sam takie używam i droższe wcale dużo lepsze nie są.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi