Skocz do zawartości
jupijupi

Posiadam Taką Chłodnice .... Bedzie Dobra ?

Rekomendowane odpowiedzi

Jest to chłodnica od jakiegos tam super samochodu ;)

Nie wiem czy jest miedziana czy alu ...

Wymiary :

Szerokosc - 40 cm

Wysokosc - 33 cm

Zaznaczone na rysunku pkt .

A - te małe dziubki będą odcięte i zalutowane wiec luzik

B - tego nie widać lecz tam jest duża zakrętka i ją można odkrecić ... służyła do wlewania płynu

chłodniczego do chłodnicy ... czy to nie bedzie sprawiać jakiegos problemu ?

C - Czy nie sa za duże ? 2.5 cm ... ?

Chłodnica jest jeszcze przed czyszczeniem ... najpierw chcialem spytać czy bedzie dobra niz wyczyścić a okazałaby by się zła ;)

i czy bedzie w miare tak samo wydajna jak nagrzewnice ...

Dołączona grafika Dołączona grafika

pozdrawiam i dziekuje za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica między nagrzewnica a chłodnicą jest tylko taka, że nagrzewnica z reguły jest mniejsza (pomijając to, że w swoich zastosowaniach - w samochodzie - pełnią po prostu inne role).

Ta chłodnica po wyczyszczeniu i zrobieniu będzie super do WC - o ile masz gdzie ją zamontować i nie będą Ci przeszkadzać lamenty estetyków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pierwszy rzut oka myślałem że to chłodnica od syreny. Jednak po przyjrzeniu się finom na fotce nr 2 mogę się domyślać, że są one stalowe (część skorodowała) więc syrena odpada- tam lamele były miedziane (lub mosiężne ale raczej to pierwsze).

Nawet jak będą stalowe (jeśli nie masz pewności przyłóż do nich magnes) to i tak powierzchnia chłodnicy jest na tyle ogromniasta, że w zupełności styknie do pasiva.

Odnoście otworów- a nie lepiej będzie zalutować te duże ("C" na rysunku) a układ podpiąć pod "A"- mniejsze średnice, mniej kłopotliwy montaż węży.

Jeśli jednak decydujesz się na "C" to najlepiej będzie wlutować w nie mufy/redukcje z gwintem 1/4 lub 3/8" i wkręcić w nie odpowiednie złączki.

Chłodnica raczej wiekowa więc dużo czasu będziesz musiał poświęcić na czyszczenie jej- jeśli tylko "chemia" to efekt nie będzie niestety zbyt dobry... No ale "czego oczy nie widzą..." ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

;)

co do urody tej chlodnicy to sie o to nie martwie bo i tak cały komputer jest pod blatem gdzie go trudno zauważyć więc luzik ...

zastanawiam sie nawet czy czyścić ja jakoś szczególnie z zewnątrz ...

Nawet jak będą stalowe (jeśli nie masz pewności przyłóż do nich magnes) to i tak powierzchnia chłodnicy jest na tyle ogromniasta, że w zupełności styknie do pasiva.

Odnoście otworów- a nie lepiej będzie zalutować te duże ("C" na rysunku) a układ podpiąć pod "A"- mniejsze średnice, mniej kłopotliwy montaż węży.

Jeśli jednak decydujesz się na "C" to najlepiej będzie wlutować w nie mufy/redukcje z gwintem 1/4 lub 3/8" i wkręcić w nie odpowiednie złączki.

Stalowe są :/

hmm te otwory "A" maja tylko 1 cm .. czy to nie bedzie za mało ? nie bedzie w jakis sposob hamowało całego obiegu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

;)

co do urody tej chlodnicy to sie o to nie martwie bo i tak cały komputer jest pod blatem gdzie go trudno zauważyć więc luzik ...

zastanawiam sie nawet czy czyścić ja jakoś szczególnie z zewnątrz ...

Stalowe są :/

hmm te otwory "A" maja tylko 1 cm .. czy to nie bedzie za mało ? nie bedzie w jakis sposob hamowało całego obiegu ?

Układ będzie tak "przepustowy" jak jego najmniejsza część. Jeśli więc węże które zastosujesz w układzie będą miały śr wew np 1cm to nie ważne jaką średnicę będą miały wejścia/wyjścia z chłodnicy. Mam nadzieję, że wiesz o co chodzi.

Przepustowość układu definiuje element o najmniejszej przepustowości- o... tak bardziej pro i elo :-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Układ będzie tak "przepustowy" jak jego najmniejsza część. Jeśli więc węże które zastosujesz w układzie będą miały śr wew np 1cm to nie ważne jaką średnicę będą miały wejścia/wyjścia z chłodnicy. Mam nadzieję, że wiesz o co chodzi.

Przepustowość układu definiuje element o najmniejszej przepustowości- o... tak bardziej pro i elo :-).

hehe ;) chciałbym skumać lecz z tego wynika że moge skorzystać teraz tylko z węży 1cm bo jak dam wieksze to nie bedzie już rożnicy w układzie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ktora opcja bedzie bardziej praktyczna ?uniwersalna ? i moze bardziej wydajna ? sorka za takie glupie pytania ... wielkie thx

ehhh zabralem sie za czyszczenie i tak najpierw chcialem woda przepłukać i postanowilem sobie ja zostawic i zobaczyc czy cos kapie gdzies .... i kapie :/... jutro bede probowal zlokalizować dziurę i naprawić ją ... ehh

edit

nie dalem za wygrana ... zlokalizowalem dziure i rozlutowalem bydlaka :] i syf ktory ujrzałem w środku mnie doslownie przestraszył .... biore sie za czyszczenie ;)

Edytowane przez jupijupi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi