Skocz do zawartości
veggie

Chyba Jakis Problem Z Dyskiem Twardym:/

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

Mam taki problem z komputerem:wczoraj gdy chciałem włączyć komputer, dysk twardy wydawał przeraźliwe dzwięki(piszczenie i chroboczenie) podczas wczytywania pulpitu(ekran windows xp z paskiem wczytywał się normalnie, parę sekund) i włączał się około 10 min(przedtem mniej niż minuta). W końcu się uruchomił i z pulpitu kliknąłem na skrót do dysku D: i mi wyskakiwało ze nie można odnaleźć dysku docelowego(przy okazji dysk też się męczył).

Zrobiłem więc restarta, i gdy to samo się powtórzyło, postanowiłem zrobić formata i reinstal(nie miałem ważnych danych na kompie). Uruchomiłem komp z płytki Windows XP, i wziąłem R(jak zawsze) sformatowałem dyski i zacząłem instalowanie Windowsa. Doszło do "instalowanie urządzeń" i komp się zawiesił i coś "stuknęło" w dysku, ekran zrobił się cały niebieski i nic. Uruchomiłem ponownie komp, z zamiarem sformatowania(niekompletnie zainstalowany windows), po tym jak R wcisnałem i komp zaczał badać dysk, to znowu zaczał wolno chodzić i przerażliwie jąkać, w końcu uruchomiłem konsole wpisałem format c: i pisało coś takiego:"Określona stacja dysków nie jest prawidłowa lub w stacji nie ma dysku", to samo było przy diskpart i chkdsk. Wkurzyłem się i wyłączyłem komp, następnego dnia, wszystko normalnie działało, sformatowałem dyski, i zrobiłem restart, ale teraz jak biore uruchomienie z CD to przy wczytywaniu sterowników, dysk piszczy strasznie i strasznie wolno chodzi, ale windows się zainstalował, i po resecie pojawia się ten biały pasek który się wolno wczytuje i przy okazji dysk się ciągle tak samo męczy i ostatecznie pojawia się niebieski ekran:"Pojawił się problem i windows zostanie zamkniety, aby zapobiec uszkodzenie komputera"

Komp nowy(miesiąc) 3 razy oddawałem kuzynowi, z podobnym problemie, i mówił ze dysk jest całkiem sprawny(i naprawiał), ale po tygodniu znowu problemy się zaczynają. Co się może dziać z moim komputerem, czy da się to naprawić, bo nie chce co tydzień oddawać komp do naprawy kuzynowi(może źle naprawia?)

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Oto parametry mojego komputera:

Procesor: Core 2 Duo E6750 w2.66 Ghz

Karta Graficzna: Geforce 8600 GT

Pamięc: 4 GB Ram DDR2 Geil 667 Mhz

Zasilacz Chieftec 450W

Dysk: WD 200gb(wykrywa 160 GB) serial ATA

P.S. Przepraszam za takie wypracowanie, ale chciałem żeby dokładnie opisać problem:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi