streetspy Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 Około dwóch tygodni temu kupiłem nowego HP Paviliona z serii DV6000. Na lapa wgralem WinXp i Ubuntu. Wszystko przez jakis czas było ok, aż po kilkunastu dniach dysk zaczął wydawać odgłosy skrobania :/ To dziwne ale chyba aż tak szybko nie mógł ulec zużyciu?! Czy ktoś wie co w takiej sytuacji można by zrobić? (poza wymiana dysku) ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pico Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 (edytowane) sprawdź co wskazuje SMART (program Everest lub HD Tune) gdzieś słyszałem, że UBUNTU lubi psuć dyski w laptopach, ale nie wiem czy to prawda Edytowane 26 Listopada 2007 przez Pico Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redjohnny Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 sprawdź co wskazuje SMART (program Everest lub HD Tune) gdzieś słyszałem, że UBUNTU lubi psuć dyski w laptopach, ale nie wiem czy to prawda Ubuntu nie psuje dysków. Chodzi tutaj o parkowanie głowic które jest ustawiane przez producenta dysku. Jeżeli odgłosy są bardzo głośnie, to możliwe że dysk pada. Sprawdź czy nie ma na nim badsectorów. Czasami nawet nowe dyski lubią się bardzo szybko psuć. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...