Skocz do zawartości
ttestadura

Problem Z Uzyskaniem Fabrycznego Cl

Rekomendowane odpowiedzi

Moja plyta glówna automatyczne w spd ustawia ram na 5-5-5-15 podczas gdy fabryczne parametry mojej pamieci to 3-4-4-8 .Kiedy w biosie ustawiam to recznie komp porostu sie nie uruchamia , a po restarcie pojawia sie monit przed zaladowaniem systemu aby ustawic parametry na standardowe ( inaczej nie pusci sytemu).

Co robić ?

Dlaczego ta plyta nie puszcz mi pamieci z jej fabrycznymi parametrami ( wlasnie dlatego ja kupilem, ze wzgledu na low cl ) ?

mobo - asus p5ld2-vm

ram - GEIL DDR2 2048MB PC667 DUAL 2 x 1024 ULTRA

Prosze o pomoc w rozwiazniu sytuaci poniewaz jezeli okaże sie ze nie bedzie mozliwe wykorzystanie w pelni parametrów ramu ( wlasnie go kupilem ) to wniosek bedzie jeden - wywaliłem dwie stowy w bloto !

Za wszelka konstruktywna pomoc bede wdzieczny .

Parametry pamieci z wlaczonym spd ( tylko na nim komp sie uruchamia)

post-153924-1196469642_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowłaśnie, to cos wiecej to 2.2v tylko ze w moim biosie moge tylko uzyskac po oc 1.9v!

Czy bez tego napiecia nie bedzie mozliwe uzyskanie tego fabrycznego cl ?

Jeszcze jedno pytanie.Jaka wartosc pomijajac juz sytuacje z napieciem , powinno sie ustawic w ustawieniach chipisetu w opcji "write recovery time" (tylko tego parametru nie moge znalesc w jakichkolwiek opisach mojego ramu )?

post-153924-1196508254_thumb.jpg

post-153924-1196508263_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozesz rozwinac temat "podzielnik cpu:ram" . Jak to ustawic , gdzie mozna to zrobic , na jakiej zasadzie ustalic jaki powinien byc ?

pentium d 820 2.8ghz (podniesiony do 3081mhz)

PS - Bez oc czego kolwiek , z freq. ramu ustawionej na auto ( wrzua mi wtedy 667) po ustawieniu ramu na 3-4-4-8 komp pada , a po restarcie komp pokazuje taki monit !

post-153924-1196518090_thumb.jpg

Edytowane przez ttestadura

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem te geile i sprzedalem dziadostwo(nie dosc ze slabo chodzily to bylem na nich mocno stratny)

teraz mam adata i parametry rozszerzone(bo te parametry geila to rozszerzone) ida na 1.8v bez klopotu

na tym geilu max przy 1.9 co uzyskalem to 4-4-4-12 i tak sprobuj

na cl3 nie pojda chyba ze dasz 2.1(ale skoro nie mozesz....)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi