Skocz do zawartości
Blue

Tagan 1100w U6 Vs U95 Czym Sie Zasilacze Roznia? Problem!

Rekomendowane odpowiedzi

w temacie jest pytanie.

ten u6 tagana to jakis kastrat czy jak ? moge miec go za mojego 700w u35 + 200zl , czy warto zmieniac?

jaka jest roznica miedzy u6 a u95? i czy u6 ma odpinane kable bo nigdzie nie znalazlem takiej informacji

pozdrawiam

Edytowane przez Blue

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj,

Tagan U95 a U6 roznia sie :

1. Opakowanie ( U95 w koferku a U6 nie )

2. U6 = 6 x 12 V a U95 4 x 12V

3. U95 4 x PCI-E a U6 2 x PCI E 6PIN + 2 x PCI E 6+2 PIN

-> odpinanych kabli niemaja.....

Bym powiedzial ze to dobra zamiana...

w temacie jest pytanie.

ten u6 tagana to jakis kastrat czy jak ? moge miec go za mojego 700w u35 + 200zl , czy warto zmieniac?

jaka jest roznica miedzy u6 a u95? i czy u6 ma odpinane kable bo nigdzie nie znalazlem takiej informacji

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej to wszystko sprzedaj i kup Enermaxa infinity skoro chcesz zasilacz klasy high end. Obecne tagany ciche nie są a takiej mocy i tak nie wykorzystasz choćbyś zapodał sobie 4xGPU.

@BENITO

widze ze masz pojecie co piszesz, bo przegladalem posty w innych tematach, wiec co ten tagan jest zły??

potrzebuje zasilacz dobry,stabilny i zeby mocy nie brakowało, bo mysle ze na tym moim konfigu te 700w co mam juz pracuja na pełnych obrotach.

Ten Tagan jest gorszy od enermaxa infinity pod jakim wzgledem??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawności, ciszy i erognomii, co do wydajności prądowej to nie ma co porównywać, bo wszystko ci starczy z zapasem, a dlatego ci się pewnie tak wydaje, bo tagan się mocno grzeje tam gdzie Enermax pozostanie chłodny.

Zasilacz pod obciążeniem jest dosyc cichy, napewno sporo cichszy od u25 czy u35. Pracuje na znośnym poziomie. Moim zdaniem jest to zasilacz HIGH-END ,niewiem nie miałem enermaxa ale puki co jestem zadowolony bo juz włożony do komputera, w przeciwienstwie do tagana700w leci z niego zimne powietrze :wink: wiec sie nie grzeje zbytnio. No i fakt posiadania

2*pci 6pin ekranowane + 2*pci6pin + 2pin (wykorzystalem te kable aby podlaczyc 2gtxy w sli i do tego jeszcze jedna wiazka z 2pci 6pin (zwykła tak zrobiona jak do dyskow) chodzi o kabel. + 12molexow sata + 7molexow na stare dyski, daje nam ogromne mozliwosci rozbudowy. W skali glosnosci daje

Tagan700w u35 ==> 4/5

Tagan1100 u6 ==> 2/5

jest sporo cichszy i u mnie podczas orthosa leci z niego zimne powietrze.

mam problem, jak wylacze komputer nie zawsze umie go wlaczyc....

Edytowane przez Blue

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napewno sa serwerowe jakies , albo samemu idzie zrobic ale mniejsza o to.

jest problem z zasilka.

gdy komputer jest wylaczony powiedzmy 5min ,chce zalaczyc , wlacza sie normalnie

wylacze, chce wlaczyc spowrotem i juz wlacza ale wyswietlacz post wskazuje -- i nic sie nie dzieje.

pozniej znowu trzeba wylaczyc z pradu, odczekac z 5min i zalaczy sie bez problemu.

czasami udaje sie i wlaczy sie z 2razy pod rzad ale rzadko.

sprawdzalem tagana600w ktorego mam na sprzedaz i na nim zawsze sie wlaczy.

gdy komputer sie wlaczy wszystko smiga jak nalezy.

cos mi sie wydaje ze cos z zasilka jest nie tak?

macie jakies pomysly?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co napisałeś, to wentylatoru i dyski działają, tylko mobo nie ożywa? Zdarza sie to przy mocno podkręconych komputerach. Kilka razy na KN9 i teraz praktycznie zawsze na DFI, włącze HDD, wentyle działają, reset - nic, wyłączam, włączam - nic, reset - ożywa. Pod mobo przewinęly sie 3 zasilacze, płyta nowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co napisałeś, to wentylatoru i dyski działają, tylko mobo nie ożywa? Zdarza sie to przy mocno podkręconych komputerach. Kilka razy na KN9 i teraz praktycznie zawsze na DFI, włącze HDD, wentyle działają, reset - nic, wyłączam, włączam - nic, reset - ożywa. Pod mobo przewinęly sie 3 zasilacze, płyta nowa.

ale wkladam tagana600w i zawsze sie uruchamia?

rano gdy wstalem to komputer sie odpalil, weszlem do windowsa i wylaczylem, chce wlaczyc i znowu wszystko sie kreci ale wyswietlacz wskazuje - - i nic sie nie robi.

musze wylaczyc z pradu na 5min i potem znowu sie bez problemu uruchomi.

wszystko dobrze podlaczone jest , no niewiew co to moze byc...

znalazlem problem!!

NA JEDNEJ GRAFICE wszystko jest ok, komputer za kazdym razem sie włącza!

Ma ktos pomysl jak to rozwiazac zeby na dwoch bylo ok??

dodatkowe zasilanie do plyty zapodane. 8pin podlaczone.

Na taganie 600w u25 i 700w u35 wszystko zawsze sie uruchamia. Sprawdzałem rano.

NA JEDNEJ GRAFICE dalej problem wystepuje, ale zdarza sie on bardzo rzadko, ale zdarza sie...

Edytowane przez Blue

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może tę grafikę na serwis trza dać żeby zimne luty znaleźli i ponaprawiali.

ale na jednej tez czasami takie cos sie dzieje?

na taganie 700w jest ok.

problem wystepuje tylko podczas botowania!

Edytowane przez Blue

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że to raczej kwestia mobo niż zasilacza. Biosa uaktualniłeś?

bios najnowszy z pazdziernika. plyta na nf680i. podpiolem 600w od tagana u25 bo normalnie juz komputera potem nie umialem wlaczyc i zawieszal sie system czasami. Teraz wszystko smiga jak nalezy.

2gtxy w sli i 600w od tagana radzi sobie.Sprawdze ta zasilke jeszcze dzis na nf680i od kumpla, on ma asusa, ja mam evga, i zobaczymy.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na moje oko komp ciągnie góra 500w z gniazdka- biorąc pod uwagę straty na psu(max sprawnosć teoretyczna 80-85%, realnie pewnie bliżej 70-75%)

wychodzi ok 375-380w ze wszystkich linii. Trzeba jednak brać pod uwagę niesymetryczne obciążenie -głównie 12v- czyli ok 300w na 12v .

Wychodzi ok25 A na linii 12v max.

Oczywiście zasilacz powinien mieć nieco zapasuz eby nie chodzić na max swoich mozliwości- moim zdaniem 32-35A na linii 12v i masz psu ze sporym zapasem na ten konfig.

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na moje oko komp ciągnie góra 500w z gniazdka- biorąc pod uwagę straty na psu(max sprawnosć teoretyczna 80-85%, realnie pewnie bliżej 70-75%)

wychodzi ok 375-380w ze wszystkich linii. Trzeba jednak brać pod uwagę niesymetryczne obciążenie -głównie 12v- czyli ok 300w na 12v .

Wychodzi ok25 A na linii 12v max.

Oczywiście zasilacz powinien mieć nieco zapasuz eby nie chodzić na max swoich mozliwości- moim zdaniem 32-35A na linii 12v i masz psu ze sporym zapasem na ten konfig.

czyli te 600w to spoko starczy?? mocno glosny niestety jest. jutro sprawdze tego tagana1100w na innej plycie inaczej bede reklamowal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

sprawdzalem zasilacz na E2160 @ 3,2ghz msi p35 neo2 2gb 8800gtx 1hdd i wszystko smiga jak nalezy, komputer za kazdym razem sie uruchamia!

co mam zrobic teraz? zasilacz kupiony w komputroniku, wysyłkowo w poznaniu, najlepiej bylo by aby pojechałem do katowic do komputronika z komputerem i im pokazalem co sie dzieje. napiecie pomierzone miernikiem i wszystko ok. napiecia +12v to 12,17 +5v 4,97 +3,3 to 3,38. Sprawdzane bez jakiegos istotnego obciazenia. Przypominam ze cały czas mam podpiety tagan600w i tam wszystko smiga jak nalezy.

co radzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wymieniam tagana, poszedl na gwarancje, bo z 2grafami nie chcial chodzic, plyta zostala wymieniona na a1 i dalej to samo sie dzialo, jeszcze doszlo do tego ze jedna grafa sie popsula i tez musze wyslac ja w poniedzialek na gwarancje. Zastanawiam sie nad Bequiet 1kw ,podobno jest bardzo cichy nawet pod pelnym obciazeniem, co wy na to??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi