Skocz do zawartości
Marcin_gps

Zasiłka Do Htpc

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam wymienić swojego świecącego, gorącego tagana z podpisu na coś bardzo cichego, o dużej sprawności i odpowiedniej mocy (w niedalekiej przyszłości zamierzam dołożyć radka 3870).

Rozważałem Corsair'a HX520, ale wyczytałem o jakimś piszczeniu oO

Na zasiłkę zamierzam przeznaczyć max 400zł

aaa, odpinane kable to warunek konieczny!

liczę na waszą pomoc w doborze:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co to za htpc ktore potrzebuje 500W zasilki? taki konfig pod obciazeniem powinien lykac na maxa 100W do tego picopsu i cisza jak makiem zasial. sam mam hx620 i zadnego piszczenia nie stwierdzilem, sprawuje sie niezle. przejrzalem pobierznie pobierznie oferte zenfista i jesli chodzi o cicha zasilke z odpinanymi kablami nie-corsair, to zostaje tylko tacens.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co to za htpc ktore potrzebuje 500W zasilki? taki konfig pod obciazeniem powinien lykac na maxa 100W do tego picopsu i cisza jak makiem zasial. sam mam hx620 i zadnego piszczenia nie stwierdzilem, sprawuje sie niezle. przejrzalem pobierznie pobierznie oferte zenfista i jesli chodzi o cicha zasilke z odpinanymi kablami nie-corsair, to zostaje tylko tacens.

3870 to ~110W

x2@3.0 to~90W

Mobo + inne duperele ~40

W szczycie daje ci to ok. 250W Podczas grania oczywiście.

Poza tym poczytaj trochę zachodnie fora i dowiesz się HX520 zdarzają się często ze świerszczem, natomiast 620 już na szczęście nie.

BTW cienislaw przecież twój config nie zje więcej niż 200-250W , więc po co ci PSU 620W?

@svende

Tylko tyle potrafiłeś wnieść do tego tematu :mur:

Jak jesteś taki cwany to zaproponuj zasilacz z odpinanymi kablami i w dodatku super cichy bez świerszczącej elektroniki.

Edytowane przez aldam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@svende

Tylko tyle potrafiłeś wnieść do tego tematu :mur:

Jak jesteś taki cwany to zaproponuj zasilacz z odpinanymi kablami i w dodatku super cichy bez świerszczącej elektroniki.

Po pierwsze, czym zamierza chłodzic procesor? Po drugie czy i czym zamierza wentylowac obudowę? bo chyba nie ledwo wiejacym Corsairem. Po co stawia progowy warunek odpinanego okablowania? I czy wie, ze montowanie procesora @3GHz+hd3870 w htpc, jest, walka z wiatrakami? Zaproponuję BQT SP. Poza tym 110W dla hd3870 to TDP, a nie rzeczywista pobierana moc, jeśli chce podkecac w htpc życzę szerokiej drogi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze, czym zamierza chłodzic procesor? Po drugie czy i czym zamierza wentylowac obudowę? bo chyba nie ledwo wiejacym Corsairem. Po co stawia progowy warunek odpinanego okablowania? I czy wie, ze montowanie procesora @3GHz+hd3870 w htpc, jest, walka z wiatrakami? Zaproponuję BQT SP. Poza tym 110W dla hd3870 to TDP, a nie rzeczywista pobierana moc, jeśli chce podkecac w htpc życzę szerokiej drogi.

HTPC to bardziej funkcja tego kompa jak sądze , natomiast dla określenia jego rodzaju to chyba lepiej pasuje SFF.

Odpinane kable bo buda silverstone TJ08 więc miejsca mało. Ja mam w swojej tj08 nie odpinane kabelki upchniete w zatoce 5.25" Ale niedługo kupię drugi napęd blueray i nie wiem co z nimi zrobię.

Za wentylowanie budy odpowiada 2x120mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW cienislaw przecież twój config nie zje więcej niż 200-250W , więc po co ci PSU 620W?

mialo byc 520W, ale byly problemy z dostawa, a ze bylem w potrzebie bardzo to wzialem 620W. zdaje sobie sprawe ze obecny konfig nie zre duzo, ale to akurat mnie nie martwi. po nowym roku 8800GTS rev2, dodatkowe dyski i pewnie dorzuce quada. zasilacz kupiony zdeka na wyrost i na przyszlosc - z ostatnim topowerem bylo mi dobrze 4 lata i chcialbym zeby corsair tyle samo mi towarzyszyl.

btw. fajne to SFF Ci wyszlo, naprawde fajne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi