Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Głośniki mam podłączone pod jakiegoś zintegrowanego realteka..i podpięte przewodem optycznym długości 3m(przypuszczalnie nie najwyższej jakości) i problem pierwszy: nie ma dźwięku na wyświetlaczu pojawia się no digital data ok..ale gdy pojawia się dźwięk to pierwszą sekunde jego gdzieś wcina..przy oglądaniu filmów to nie jest specjalnie problemem ale jak siedzi się normalnie przy kompie to frustruje jak obcina głupi dźwięk od gadu-gadu. Mam wrażenie, że jakieś lagi mam na kablach. I zastanawiam się czy to kwestia przewodu czy wada głośników. Ciekaw też jestem czy sprawa wygląda tak samo na coaxialu..ale nie pobiegnę po kabel, żeby się w tym utwierdzić empirycznie. Drugi problem to po tym jak głośniki dostaną jakikolwiek sygnał(odtworzą jakikolwiek dźwięk) słychać szum w satelitach pomimo że na wyświetlaczu jest no digital data..mogę nawet odpiąć kabelek z którym to połączone jest z kompem i dalej to samo. Żeby pozbyć się szumu muszę je wyłączyć i włączyć ponownie..tylko, że znowu temat trwa do momentu aż odtworzą pierwszy dźwięk. Co zastanawiajace..centralny nie szumi. Gdy nie wydobywa się żaden dźwięk, szum jest słyszalny gdzieś z odległości 30-40cm. Ustawiony poziom głośności nie ma znaczenia szumią zawsze tak samo.. To są rzeczy, które frustrują. Nie wiem czy po prostu konstrukcja jest tak zmyślna, że tak ma czy jest szansa skorzystać z gwarancji i liczyć na to, że dostanie się egzemplarz wolny od tych problemów, czy też należy się z tym pogodzić albo zmienić je na inne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko powiedzieć czego to jest wina.

1. Polecił bym ci jak masz jakiegoś znajomego niedaleko to wpaść do niego z tymi głośniczkami i kabelkiem i sprawdzić czy u niego będziesz miał taki sam problem.

2. Podłącz jakieś inne głośniczki do komputera ( może jest to wina zintegrowanej karty) i zobacz czy masz takie obiawy

3. Zajdź do sklepu gdzie kupowałeś głośniczki i zagadaj z kolesiem może coś poradzi :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekaw też jestem czy sprawa wygląda tak samo na coaxialu..

Na coaxialu jest tak samo. Jeżeli nie możesz skorzystać z Direct'a to możesz np w mixerze przesunąć suwak od głośności mikrofonu do momentu aż na wyświelaczu nie będzie komunikatu "no digital data" (pamiętaj jednak, że przy zwiększaniu głośności wejścia mikrofonu będą się pojawiać coraz głośniejsze szumy więc proponowałbym ustawić suwak jak najniżej).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok to sprawa z lagującym dźwiękiem poprostu nieunikniona przy cyfrze. Został dylemat z szumami. Karta dźwiękowa nie ma znaczenia bo szum jest nawet jak odłączę wszystkie wejścia..żeby wykluczyć dźwiękówkę próbowałem z playerkiem mp3..więc teraz zostaje pytanie czy wszyscy tak mają w swoich z-5500 czy tylko ja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok to sprawa z lagującym dźwiękiem poprostu nieunikniona przy cyfrze.

No to fakt. Logitech w tej sprawie się nie wykazał ale spróbuj u siebie zrobić to co napisałem w poprzednim poście a "lagi" powinny zniknąć.

Jeżeli chodzi o drugi problem to u mnie na coaxialu nie słychać szumów nawet jak się przyłoży ucho do głośnika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

whatever jeśli mówisz o tym co mam na myśli to miałęm ten sma problem, ale poradziłem sobie, szumów nie mam, trzeba poprostu ustawić/pokombinować z AUXILARY w panelu od dzwieku i powinno być dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To w sumie nie problem analoga mam podpiętego bo dźwięku z tunera na cyfrze nie mogę uświadczyć. W sumie cyfra to do filmów. Wkurza mnie tylko ten szum..nie robi czy na analogu czy na cyfrze.. dowolny dźwięk jak przeleci to satelity szumią, jak wyłączę i włącze powerkiem.. albo podłączę i odłączę słuchawki to jest cisza..ale znowu do momentu aż dźwięk z siebie wydadzą..co ciekawe w słuchawkach podłączonych pod to szumu nie ma. Coś jest z nimi nie bardzo..chyba będę je reklamował..ale po nowym roku jakoś..bo święta, czasu troche będzie.. nie będę filmów na słuchawkach oglądać:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi