CLAU Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 (edytowane) Hejo. Upatrzylem sobie do nowego kompa i jesli chodzi o pamieci to padlo na 2x 1GB OCZ Rev 2 800mhz ale ostatnio czytajac ten dzial mozna odniesc wrazenie, ze w sumie "sa ok ale czemu nie kupiles lepszych zamiast nich ?". Plan moj odnosnie nowego zestawu jest prosty, a budzet na pamieci to nie wiecej niz 220zl za same kosci bez przesylek: Intel 2160 @3000mhz (przekladajac tylko zworke na 333) MSI P35 NEO2 FIR 2x 1GB Ocz Platinum Rev 2 800 Corsair HX520 Reszta komponentow bez znaczenia. I tu moje pytanie: Czy spokojnie podkrecajac procek zworka na fsb 333 aby ruszylo 3ghz, biorac pod uwage ew podwyzszenie mu napiec w razie potrzeby, te Ocze beda sobie spokojnie dzialac z timingami 4-4-4-12-38-12-12-12-12 i 1067MHZ tak aby pasowaly pod plyte glowna ? Jak podkrece zworka procek, to chyba tak wyjdzie taktowanie pamieci (1067) z dzielnikow. Nie mam zamiaru wstajac codziennie rano zapuszczac orthosa i sie spuszczac nad wynikiem, raczej po zlozeniu i podkreceniu kilka testow czy wszystko ze soba dziala i wio, normalna praca z kompem. Dobre beda te ocze czy polecicie mi cos innego za te pieniadze ? Tak aby bylo stabilnie i aby dzialalo na tych magicznych 3ghz :) Edytowane 9 Grudnia 2007 przez CLAU Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Hejo. Upatrzylem sobie do nowego kompa i jesli chodzi o pamieci to padlo na 2x 1GB OCZ Rev 2 800mhz ale ostatnio czytajac ten dzial mozna odniesc wrazenie, ze w sumie "sa ok ale czemu nie kupiles lepszych zamiast nich ?". Plan moj odnosnie nowego zestawu jest prosty, a budzet na pamieci to nie wiecej niz 220zl za same kosci bez przesylek: Intel 2160 @3000mhz (przekladajac tylko zworke na 333) MSI P35 NEO2 FIR 2x 1GB Ocz Platinum Rev 2 800 Corsair HX520 Reszta komponentow bez znaczenia. I tu moje pytanie: Czy spokojnie podkrecajac procek zworka na fsb 333 aby ruszylo 3ghz, biorac pod uwage ew podwyzszenie mu napiec w razie potrzeby, te Ocze beda sobie spokojnie dzialac z timingami 4-4-4-12-38-12-12-12-12 i 1067MHZ tak aby pasowaly pod plyte glowna ? Jak podkrece zworka procek, to chyba tak wyjdzie taktowanie pamieci (1067) z dzielnikow. Nie mam zamiaru wstajac codziennie rano zapuszczac orthosa i sie spuszczac nad wynikiem, raczej po zlozeniu i podkreceniu kilka testow czy wszystko ze soba dziala i wio, normalna praca z kompem. Dobre beda te ocze czy polecicie mi cos innego za te pieniadze ? Tak aby bylo stabilnie i aby dzialalo na tych magicznych 3ghz :) Nie ma szan że ocz rev2 tak polecą na 1067 na cl4 Ogólnie to micron tak lata a widomo że za 220 to microna się nie kupi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Wiec jedyne wyjscie to cl5 lub lepsze pamieci ? A da rade przy fsb 333 ustawic ramy aby lecialy ponizej 1000mhz i moze wtedy poszly by na cl4 z podwyzszonym napieciem ? W sumie tak popatrzylem na te Ocze i jakos mi sie spodobaly ale nie wiem czy sa lepsze, i po prostu z samej "zasady" kupujac ramy za 2 stowy powinienen brac cos innego co jest sprawdzone. Tylko co ? Zdaje sie, ze za bardzo kombinuje nie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo1988 Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 @CLAU Płyta ustawi dzielnik przy fsb 333 automatycznie (1,2) i będziesz miał dokładnie 800mhz jak ci sie znudzi, to dasz inny, większy. Ja jade na 1,35 co daje 900mhz na 4-4-4-12. pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...