Skocz do zawartości
yaneeck

Problem Z Dyskiem Maxtor Sata

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pewnego pieknego dnia system zaczał zwieszać i restartować kompa. Jako, że mam na dysku (Maxtor 160WO SATA) dwie partycje przerzuciłem wazne dane na D i chciałem zainstalowć windowsa. Jakie było moje zdziwienie kiedy po włozeniu płytki po komunikacie "konfigurator sprawdza ustwienia sprzetowe" zobaczyłem czarny ekran. Aktualnie nie moge:

- uruchomic systemu ktory mam na dysku (komp nie startuje)

- po podpieciu dysku do innego kompa mam to samo - nie moze wystatowac system tamtego sprawnego komputera (disc failure)

- nie moge zainstalować systemu ani na jednym ani na drugim komputerze (po sprawdzaniu konfiguracji czarny ekran - instalkani nie rusza)

Kontroler SATA właczony, BIOS dysk widzi

Moze jest sposob na uruchomienie tego dysku jako slave i zgranie danych. Niestety jak na razie nie udaje mi sie to - drugi komp po prostu pokazuje DISC FAILURE przy starcie mimo ze BIOS ładnie wykrywa dysk - wystarczy ze odepne felernego maxtora komputer startuje.

Prosze pomozcie - jesli dysk jest nie do odzyskania to moze przynajmniej uda sie zgrac dane z partycji D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi