iwan22 Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 Mam pytanie do osob ,ktore maja badz mialy ta obudowe tudziez mialy chocby krótka stycznosc. Czy mozna wymienic ten wentylator z przedniego panelu ,ktory "chlodzi" dyski na inny? A moze da sie zwiekszyc chociaz jego obroty? Bo przed zakupem tej obudowy wstrzymuje mnie tylko ta kwestia. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Razor115 Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2007 Wiatrak da sie wymienić :) A maksymalnych obrotów wentylatora raczej nie zwiększysz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2007 Mam pytanie do osob ,ktore maja badz mialy ta obudowe tudziez mialy chocby krótka stycznosc. Czy mozna wymienic ten wentylator z przedniego panelu ,ktory "chlodzi" dyski na inny? A moze da sie zwiekszyc chociaz jego obroty? Bo przed zakupem tej obudowy wstrzymuje mnie tylko ta kwestia. ;) Pewnie ze mozna wymienic. Zastanawia mnie tylko po co tobie wichura na dyskach?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwan22 Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2007 Moze na dyski nie jest potrzebna ,ale dodatowy chlodek , ktory poleci dalej zawsze sie przyda. :wink: Dzieki za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sweep Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 Właśnie też się zastanawiam nad zakupem takiej obudowy. chciałem się zapytać czy to dobry wybór? czy może w podobnej cenie znajdzie się coś lepszego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9920 Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 (edytowane) Właśnie też się zastanawiam nad zakupem takiej obudowy. chciałem się zapytać czy to dobry wybór? czy może w podobnej cenie znajdzie się coś lepszego? Ja mam ją od ponad miesiąca i jestem z niej zadowolony. Obudowa jest niezmiernie elegancka, zasilacz jest na dole, więc jest zimniejszy niż w obudowach o rozwiązaniu klasycznym. Niestety jakość standardowych wiatraków pozostawia troche do życzenia. Brak jest również filtra przeciwkurzowego na bocznym panelu. W tej cenie raczej nic lepszego nie kupisz. Edytowane 16 Grudnia 2007 przez krzysiek9920 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 mam w niej swój PC od 3tygodni 1) po pierwsze obudowa jest bardzo ładna. szczerze mówiąc to myślałem, że będzie gorzej wyglądać. a naoglądałem się dokładnych zdjęć dziesiątki (przód, boki, środek, zbliżenia, etc). w rzeczywistości wygląda naprawdę świetnie. 2) wentyle: (póki co nie mam panela więc wszystko na 12V niestety) -przedni i tylni na 12V są i tak zagłuszone u mnie przez Mugen na 12V, więc AŻ tak głośne nie są. -boczny (też 12V) sądziłem, że wentyl wydaje sam z siebie straszny hałas ALE przyjrzałem mu się trochę i: po zasłonięciu ok60% otworu na moment ręką hałas ustaje! więc hałas ten powoduje nie wiedzieć czemu powietrze! //narazie go odłączyłem bo bym zwariował z takim wyciem. zastanawia mnie jak to jest u innych z tym bocznym wentylem 3) miejsce na zasilacz: to chyba główny powód dla którego ją kupiłem. Corsair 520HX zasysający z zewnątrz jest ledwo ciepły, a powietrze wydmuciach!e wręcz zimne. 4) obudowa jest wewnątrz całkiem spora i ogólnie szeroka. 5) buda ma spory potencjał:) dorzucenie dodatkowych wentyli + panel i ustawianie 5-7-9V powinno dać ciszę i duży przepływ powietrza zależnie od pory roku. 6) szyny na dyski są lepsze niż np. w Chieftecach 7) ogólnie jest 1konkurent robione wg. takiej samej zasady: Antec 900, ale 420-450 wobec 265-300zł...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwan22 Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 (edytowane) 7) ogólnie jest 1konkurent robione wg. takiej samej zasady: Antec 900, ale 420-450 wobec 265-300zł...... Ten Antec chociaż drozszy to nawet nie ma montazu bezśrubkowego ,wiec IHMO sie wogole nie oplaca. Juz lepiej w tej cenie przezentuja sie: Raidmax Smilodon i NZXT Apollo. Edytowane 16 Grudnia 2007 przez iwan22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 (edytowane) 1. Ten Antec chociaż drozszy to nawet nie ma montazu bezśrubkowego ,wiec IHMO sie wogole nie oplaca. 2. Juz lepiej w tej cenie przezentuja sie: Raidmax Smilodon i NZXT Apollo. 1. no co za czasy... nikt już śrubokręta w domu nie ma. co drugi ma teraz jazdę na "bezśrubkowość". w CM-690 min. 80% rzeczy mam na "bezśrubki" i ani to mnie cieszy ani smuci. mógłbym też normalnie dokręcić śrubkami i mieć pewność, że żaden chiński plastik mi się nie ułamie. //pomijając tylko szyny HDD bo mają mini-stabilizację. 2. ani jedna ani druga nie jest "z tej zasady" czyli nie ma zasilacza na dole Edytowane 16 Grudnia 2007 przez sorest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwan22 Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 2. ani jedna ani druga nie jest "z tej zasady" czyli nie ma zasilacza na dole A no chyba ,ze tak. Ja akurat podalem takie ,ktore maja dobra wentylacje. Jesli patrzymy na to ,ktory ma zasilacz na dole to faktycznie tylko ten Antec zostaje. Co do srubek to jak kto woli, mozna sobie nakupowac tez szybkosrubek co jest jakby kompromisem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 (edytowane) drogie ale ZAJE...fajne efekty daje zamontowanie do tej budy 4 x noiseblocker'a albo fander'ów :] ustawia się wszystkie tak żeby ich nie było słychać i przewiew w budzie i tak jest DUŻY... taniej wychodzi kupienie panelu kontroli prędkości obrotowej wentylatorów - te w obudowie to jak dla mnie szrot ale na 5-6V robią się znośne i jako tako jeszcze wieją ... co do bezśrubkowości to kto co woli, osobiście zawsze przykręcam napędy optyczne i czytniki kart pamięci, nawet jak są szyny do szybkiego montażu wole je zdjąć i zamontować na stałe - mniej wibracji i denerwującego brzęczenia ... Edytowane 17 Grudnia 2007 przez letrev Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
taimons Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 obudowa którą miałem zamiar kupić jest już niedostępna za rozsądne pieniądze i teraz zaczynam się zastanawiać nad inną....... mam kilka pytań do userów CM 690: 1. z czego jest przód i góra (zwykła nawiercana stal czy jakiś materiał?) 2. jak jest z jakością wykonania oraz mam pytanie ogólne: da się w tym złożyć cichego kompa? bo jakoś mi się nie wydaje to zbytnio możliwe ale mogę być w błędzie..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 mam kilka pytań do userów CM 690: 1. z czego jest przód i góra (zwykła nawiercana stal czy jakiś materiał?) 2. jak jest z jakością wykonania 3.da się w tym złożyć cichego kompa? bo jakoś mi się nie wydaje to zbytnio możliwe ale mogę być w błędzie..... 1. stal "mesh". czy to się robi nawiercając? pewnie tak ;) ///ważne: jest to stosunkowo mocne i nie zepsuje się byle dotknięciem (czego się obawiałem trochę) co do dokładniej analizy wyglądu: wszystko masz w tych linkach jakie podano na cooling: http://techgage.com/article/cooler_master_cm_690/1 http://www.cluboverclocker.com/reviews/cas...er/cm690/p2.asp http://www.hardwarezone.com/articles/view....d=2336&pg=2 http://www.ninjalane.com/display.aspx?docn...m690&page=1 http://www.madshrimps.be/?action=getarticl...amp;articID=620 w poniższym przez flash wygląda to tandetniej niż naprawdę: http://www.3dxtreme.org/index.php?id=coolermastercm690p3 2. IMO jest dobra. jeśli się już czepiać to czepić się można dopasowania niektórych elementów. ale tak to jest jak jest tyle różnych materiałów. 3. da się jak zwolnisz wentyle z 12V na jakieś 5-7V. do czego się i ja przymierzam kupując sobie pod choinkę Zalman ZM-MFC1 Plus Czarny :) ///oczywiście Antec 182 to to nigdy nie będzie, ale tutaj jest inna filozofia przecież. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 1. z czego jest przód i góra (zwykła nawiercana stal czy jakiś materiał?) Siatka stalow, malowana i boczne czesci panelu wykonane z ABSu Jaki material miales na mysli?? 2. jak jest z jakością wykonania Jakos wykonania bardzo dobra. Poza malymi mankamentami wynikajacymi z procesu produkcji. Wyciecia na wentyle maja ostre krawedzie, moga kaleczyc. Sa zasloniete przez wentyle wiec nie robi. oraz mam pytanie ogólne: da się w tym złożyć cichego kompa? bo jakoś mi się nie wydaje to zbytnio możliwe ale mogę być w błędzie..... Mysle ze da sie zlozyc cichego kompa, np WC/LC w kompie i po sprawie. Przy zastosowaniu cichych wentyli to da sie zlozyc. Wentylacja jest bardzo dobra. Mocowanie na dyski tez nie jest zle (choc duzo zalezy od dysku, jak jest za mocno wibrujacy to troszke drgan jest przenoszonych). W razie wiekszej ilosci pytan zapraszam na gg/PW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...