NoVVy Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 Przeważnie zostawiam kompa włączonego na noc. Od dwóch dni gdy wstaję rano i zaglądam do kompa na ekranie czeka już na mnie okienko MS System Health Agent o treści: The System has detected an adware, spyware or virus activity.There is a high risk of personal data corruption and system destabilization.Would you like to run security analysis tool? (Recommended) No i do wybrania są dwie opcje "OK" i "Anuluj". Niewiele znalazłem informacji o tym całym MS System Health Agent co mnie trochę zaniepokoiło. Za pierwszym razem wybrałem "OK" po czym uruchomił się IE (mam Firefox'a jako domyślną przeglądarkę) i zanim się połączył z czymkolwiek zdążyłem go wyłączyć w obawie, że zaciągnie jakiś syf z lewej stronki. W ciągu dnia ten komunikat się jeszcze nie pojawił. Wcześniej nie spotkałem się z czymś takim i dlatego chciałbym się dowiedzieć od Was czy mieliście już podobne sytuacje i czy znane jest Wam takie coś jak "MS System Health Agent"? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 Daj log z combofix oraz hijackthis. Oba wklej na http://wklej.org i daj linki. Zrob tez skan przy pomocy SuperAntiSpyware. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoVVy Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Log z ComboFix ----> click Log z HijackThis ----> click Zrobiłem także skana programem SuperAntiSpyware (oczywiście po aktualizacji bazy) ale nic nie wykrył. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Wklej do notatnika to: File:: C:\WINDOWS\system32\dllcache\ualalpay.dll C:\WINDOWS\system32\xnhvk.dll C:\WINDOWS\system32\dllcache\yaplabb.dat C:\WINDOWS\system32\dllcache\yaplacb.dat C:\WINDOWS\system32\dllcache\yaplal.dat C:\WINDOWS\system32\dllcache\yaplap1b.dat C:\WINDOWS\system32\dllcache\yaplaab.dat Registry:: [-HKEY_LOCAL_MACHINE\~\Browser Helper Objects\{6B2432DA-E58D-4C9A-AE60-7C856A4E903F}] [-HKEY_LOCAL_MACHINE\software\microsoft\windows nt\currentversion\winlogon\notify\ualalpay] Plik zapisz w katalogu z combofix pod nazwa CFScript.txt, nastepnie przeciagnij plik CFScript.txt na ikone combofix.exe (tak jak to masz pokazane tutaj http://i12.tinypic.com/4l761r5.gif ). Po wszystkim daj log na wklej i podaj link + log z SDFix zrobiony w trybie awaryjnym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoVVy Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zrobiłem wszystko tak jak napisałeś tylko, że nowy log z ComboFix'a się nie pojawił (znalazłem tylko te wcześniejsze). Poszukałem trochę informacji co się wydarzyło po odpaleniu ComboFix'a i znalazłem w C:\qoobox\Quarantine plik catchme.log o treści: file zipped: C:\WINDOWS\system32\dllcache\ualalpay.dll -> catchme.zip -> ualalpay.dll ( 598016 bytes ) PE file "C:\WINDOWS\system32\dllcache\ualalpay.dll" killed successfullyNa pulpicie pojawił się pliczek catchme.zip (spakowany ualalpay.dll) Jeśli chodzi o SDFix (w trybie awaryjnym) to był pewien problem ----> http://i16.tinypic.com/6jleyat.jpg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Uruchom jeszcze raz combofix normalnie i zobacz czy sie utworzy log, jezeli tak to daj na wklej i podaj link. Jezeli nie to zamiast combofix uzyj DSS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoVVy Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Log z ComboFix ----> click Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Log wyglada ok. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoVVy Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Dziękuję za poświęcenie czasu na sprawdzenie moich logów oraz pomoc. Mam jeszcze pytanie do Ciebie: czy cały katalog qoolobox (prawdopodobnie utworzony przez ComboFix), w którym znajdują się pliki objęte kwarantanną oraz różne backup'y jest do skasowania? Czy mam go zostawić na dysku? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 (edytowane) Mozesz smialo usunac, do tego jeszcze reszta combofix/sdfix: C:\WINDOWS\system32\VCCLSID.exe C:\WINDOWS\system32\SrchSTS.exe C:\WINDOWS\system32\IEDFix.exe C:\WINDOWS\system32\Process.exe C:\WINDOWS\system32\dumphive.exe C:\WINDOWS\system32\WS2Fix.exe C:\WINDOWS\system32\tmp.reg Edytowane 30 Grudnia 2007 przez Kolobos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...