Skocz do zawartości
NoVVy

Ms System Health Agent

Rekomendowane odpowiedzi

Przeważnie zostawiam kompa włączonego na noc. Od dwóch dni gdy wstaję rano i zaglądam do kompa na ekranie czeka już na mnie okienko MS System Health Agent o treści:

The System has detected an adware, spyware or virus activity.There is a high risk of personal data corruption and system destabilization.Would you like to run security analysis tool? (Recommended)

No i do wybrania są dwie opcje "OK" i "Anuluj". Niewiele znalazłem informacji o tym całym MS System Health Agent co mnie trochę zaniepokoiło. Za pierwszym razem wybrałem "OK" po czym uruchomił się IE (mam Firefox'a jako domyślną przeglądarkę) i zanim się połączył z czymkolwiek zdążyłem go wyłączyć w obawie, że zaciągnie jakiś syf z lewej stronki. W ciągu dnia ten komunikat się jeszcze nie pojawił. Wcześniej nie spotkałem się z czymś takim i dlatego chciałbym się dowiedzieć od Was czy mieliście już podobne sytuacje i czy znane jest Wam takie coś jak "MS System Health Agent"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wklej do notatnika to:

File::

C:\WINDOWS\system32\dllcache\ualalpay.dll

C:\WINDOWS\system32\xnhvk.dll

C:\WINDOWS\system32\dllcache\yaplabb.dat

C:\WINDOWS\system32\dllcache\yaplacb.dat

C:\WINDOWS\system32\dllcache\yaplal.dat

C:\WINDOWS\system32\dllcache\yaplap1b.dat

C:\WINDOWS\system32\dllcache\yaplaab.dat

Registry::

[-HKEY_LOCAL_MACHINE\~\Browser Helper Objects\{6B2432DA-E58D-4C9A-AE60-7C856A4E903F}]

[-HKEY_LOCAL_MACHINE\software\microsoft\windows nt\currentversion\winlogon\notify\ualalpay]

Plik zapisz w katalogu z combofix pod nazwa CFScript.txt, nastepnie przeciagnij plik CFScript.txt na ikone combofix.exe (tak jak to masz pokazane tutaj http://i12.tinypic.com/4l761r5.gif ). Po wszystkim daj log na wklej i podaj link + log z SDFix zrobiony w trybie awaryjnym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem wszystko tak jak napisałeś tylko, że nowy log z ComboFix'a się nie pojawił (znalazłem tylko te wcześniejsze). Poszukałem trochę informacji co się wydarzyło po odpaleniu ComboFix'a i znalazłem w C:\qoobox\Quarantine plik catchme.log o treści:

file zipped: C:\WINDOWS\system32\dllcache\ualalpay.dll -> catchme.zip -> ualalpay.dll ( 598016 bytes ) PE file "C:\WINDOWS\system32\dllcache\ualalpay.dll" killed successfully
Na pulpicie pojawił się pliczek catchme.zip (spakowany ualalpay.dll)

Jeśli chodzi o SDFix (w trybie awaryjnym) to był pewien problem ----> http://i16.tinypic.com/6jleyat.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za poświęcenie czasu na sprawdzenie moich logów oraz pomoc. Mam jeszcze pytanie do Ciebie: czy cały katalog qoolobox (prawdopodobnie utworzony przez ComboFix), w którym znajdują się pliki objęte kwarantanną oraz różne backup'y jest do skasowania? Czy mam go zostawić na dysku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz smialo usunac, do tego jeszcze reszta combofix/sdfix:

C:\WINDOWS\system32\VCCLSID.exe

C:\WINDOWS\system32\SrchSTS.exe

C:\WINDOWS\system32\IEDFix.exe

C:\WINDOWS\system32\Process.exe

C:\WINDOWS\system32\dumphive.exe

C:\WINDOWS\system32\WS2Fix.exe

C:\WINDOWS\system32\tmp.reg

Edytowane przez Kolobos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...