LordFury Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 No właśnie, temat zdecydowanie coraz popularniejszy, bo małe jest w modzie, a i na forum pojawiło sie już kilka ładnych zestawów tego typu. Dlatego pomyslałem, że może przydałby się jakis taki w miarę ogólny temat o dobrych obudowach nadających się do budowy mocnego kompa salonowego. Mocnego i cichego, a więc tym samym zakładam możliwość wpakowania do takiej budy WC. Sam obecnie poważnie rozważam wyprzedaż części gratów, bo na granie już nie ma czasu i fajnie byłoby pozostałości umieścić w jakiejs eleganckiej budzie. Szczególnie mile widziane wypowiedzi/propozycje/opisy osób już w doświadczeniem w kwestiach HTPC/SFF ============================================================== ============================================================== I żeby nie być gołosłownym, to sam zacznę od kilku obudów, które mi chodzą po głowie - coś do każdej kategorii z tematu. Osobiście kryteria mam 2: buda musi być elegancka oraz musi mieścić WC z chłodnicą 2x120 - co dość skutecznie zawęża wybór. Do schłodzenia będzie Quad + chipset + ew. grafika. 1. Desktop HTPC * cały Thermaltake odpada ze względu na chłodzenie * niestety większość Silverstone j.w. - nie ma opcji na wentylatory 12cm A szkoda, bo obok niektórych nie sposób przejść obojętnie... ------------------------------------------------------------ Lian Li PC-C32B - niestety chyba jeszcze niedostepna u nas. Co ja wyróżnia i czyni podatną na WC, to ciekawe zamontowanie wentylatorów: Wystarczyłoby je umieścić obok siebie, przy np. prawej krawędzi budy i można elegancko podczepić chłodnicę 2x120mm (od strony napędów, kroćce w kierunku mobo, więc łatwe podłączenie). Powietrze zaciągane przodem, przepływałoby nad praktycznie całą płytą po skosie i wywalane byłoby przez 12cm wentylator w zasilaczu. Płyta mieści pełnowymiarowe ATX i w zasadzie dowolną grafikę. Aczkolwiek osobiście wpakowałbym do niej mATX, a w wygospodarowanym tak miejscu (przy prawej krawędzi na fotce) umieścił pompkę i ew. mały rezerwuar. Tak czy inaczej, sprzet na pewno wart uwagi - teraz tylko trzeba się zorientowac w sklepach, kiedy go sprowadzą. Patrząc po cenach dostępnych desktopów Lian Li, ta zapewne kosztować będzie w okolicach 500-550zł. W chwili oobecnej zakupić można jej starszą, z zewnątrz w sumie prawie identyczną wersję, PC-C31B, która jednak ma pewną zasadniczę wadę: Jak widać na fotce powyżej, wokół wentylatorów zupełnie nie ma miejsca, więc nie da się tam wcisnąć chłodnicy - musiałaby zostać przymocowana na zewnątrz <_< ------------------------------------------------------------ Antec Fusion v2 / Black Wygląd powala na kolana, a i cena wydaje się baaardzo przyzwoita, bo za 600-700zł otrzymujemy budę od razu z wyświetlaczem, pilotem i przyzwoitym zasilaczem 430W. Jednak w moim konkretnym przypadku obudowę dyskwalifikuje identyczna wada co przy powyższej Lian Li - pod wentylatory nie da się wepchnąć chłodnicy, nie starczy miejsca na część z wystającymi kroćcami. Dodatkowo, co mozna wyczytac w recenzjach w necie, Antec dał ciała jesli chodzi o wyświetlacz/pilota, a dokładnie ich funkcjonalność - jest bardzo okrojona i daleeeko im do pełnego iMONa... Ciekawą opcja w takiej sytuacji wydaje się wówczas Antec NSK2480, czyli w zasadzie to samo co Fusion, tyle że bez zestawu VFD+pilot - w cenie poniżej 400zł z zasilaczem! Niestety pozostaje tu problem z zamontowaniem chłodnicy, bo układ sie nie zmienił. ------------------------------------------------------------ Przez moment zastanawiałem się także nad dośc tanią NZXT Duet: Raczej bez problemów można by tam zmieścić układ z 2 pojedynczymi chłodnicami 120mm i cała wentylacja wydaje się przyzwoita. Ale po chwili zadziałało przysłowiowe lekarstwo na miłość od pierwszego wejrzenia - spojrzeć po raz drugi. Jednak pod względem estetycznym jest to jeszcze daleka droga do Silverstone/Lian Li/Antec, a buda ma być w końcu reprezentacyjna... No i oczywiście pozostaje zawsze opcja "dostosowania" budy pod swoje potrzeby, czytaj dremel w dłoń i tniemy dziurę pod chłodnicę/wentylatory. Aczkolwiek przykładając nóż do takiej Grandii byłbym chyba w stanie przedzawałowym B-) ------------------------------------------------------------ To be continued... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 jak dla mnie MediaCenter + WODA to najgorszy z możliwych pomysłów na ziemi ... Ja właśnie jestem na etapie składania swojej nowej zabawki a w jej skład wchodzić będzie: DFI ULTRA-D AMD X2 3800+ @ C'n'Q G'Skill 2GB HZ DVD-REC SAMSUNG SH-S203D SATA HDD - na razie 2 samsungi w sumie 350GB 8800GTX (chwilowo bo docelowo planuje jakieś ATI żeby podłączyć TV jednym kablem HDMI - dzwięk + Video) ZALMAN HD160XT PLUS (czarna) <-- buda wymiata SeaSonic 500-S12 <-- bo akurat ten mam najcichszy :) tuner tv mam jakiś GIGABYTE jak będzie zły to wymienie bo nie mam w tym polu wielkiego doświadczenia wszystko pod kontrolą Vista 64-bit Home Premium i na 37" LCD LG 37LC41 zostanie mi jeszcze do tego: MICROSOFT ENTERTAINMENT 8000 <-- choruje na ten zestaw ale kosztuje troszkę :| no i "jakieś" Gigaworksy + X-Fi na przyszłość... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 @LordFury Generalnie wyczerpałeś moją listę obudów HTPC/Desktop. Niestety ale do tej listy nie mogę już nic dodać. Kiedyś myślałem, że jest możliwość montażu chłodnicy 2x120mm w Antecu. Jednak po zmierzeniu stwierdziłem, że jest to niemożliwe bez przeróbek. Jeżeli wybrałbyć obudowę typu tower byłoby o wiele łatwiej. np SG03 lub np taki mix SG01 (gdzieś miałem fotki tej budy z chłodnicą 2x120mm w środku ale nie mogę znaleść) http://soj.mesdiscussions.net/soj/Tuning-P...ujet_5375_1.htm http://images.google.pl/imgres?imgurl=http...6lr%3D%26sa%3DN lub Zastanawiam się tylko czy rzeczywiście chłodnica 2x120mm będzie konieczna. Zobacz moją sygnaturkę. Przy takim chłodzeniu temp. procka nie przekracza 33st w idle oraz 48st. stress, NB jest w okolicach 42st. Box kręci się max 1100rpm , 2 xthermale raczej symbolicznie ok 500rpm. Przemyśl jeszcze zestaw z chłodnicą 1x120mm. Wtedy praktycznie każda wybrana przez ciebie buda będzie dobra. Ewentualnie ten nowy Lian LI się sprawdzi, tylko trzeba poczekać aż dotrze do PL. jak dla mnie MediaCenter + WODA to najgorszy z możliwych pomysłów na ziemi ... dlaczego? jest wiele przykładów w sieci ze taki zestaw jest mozliwy np http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=242226 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aTom Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 To nowe NZXT Rogue sporo pomieści i wydaje mi się, że Kostki są bardziej pojemne od typowych desktopów, choć nie znalazłem kostki gdzie wejdzie płyta ATX, a do destopa jednak sie zmieści. Destop + ATX Trzy razy montowałem kompa w destopie 2x w NZXT DUET i raz w TT Bach - sprawa miejsca jest tam dyskusyjna aczkolwiek nie przymierzałem chłodnic więc ciężko powiedzieć. Wydaje mi sie ze kombinacja mAtx + chłodnica jest bardziej realna niż ATX i chłodnica. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 hmmm... ja właśnie złożyłem swój zestaw (z podpisu) i wyżej i muszę powiedzieć że jestem BARDZO ZADOWOLONY z niego :) miałem pewien problem z PAD'ami i Vistą ale już pokonałem dziadostwo :] Co do wody to sam kiedyś miałem zestaw ale: 1) dobre H2O jest drogie 2) zestaw który upakujemy w obudowie MC będzie mały = mało wydajny 3) chłodnica poza MC to była by jakaś mega porażka a jak dla mnie to jedyne rozsądne rozwiązanie żeby zestaw był wydajny 4) zdecydowanie łatwiej przesunąć taką obudowę jeżeli nie ma wody 5) do mojej budy wszedł Aerocool Dominator = 14cm wentyl na 500-600 RPM = cisza jak makiem zasiał :] 6) 8800GTX jest słyszalny ale nie ma takiego zestawu wodnego który dał by rade prockowi i grafie i dał by się zmieścić w obudowie tego typu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 Wypasiona ta buda, trzeba przyznać B-). Co do wody, to w mojej sytuacji, gdy mam już niezły zestaw WC, a jakieś AC musiałbym kupować, przesiadka byłaby nawet mniej bezbolesna. Z drugiej strony, zabawy ze składaniem tego faktycznie sporo i nie wiem, czy będzie czas na to. Więc opcja AC stała się jak najbardziej możliwa. PS. Wczoraj wieczorem zamówiłem Sugo SG03 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 To czekamy na fotki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 No to mogę podać już ciut więcej szczegółów... Zestaw raczej z kategorii "sprawdzony, znany i lubiany", czyli: Sugo SG03 (oczywiście czarna :wink: i koszmarnie droga), oraz combo Gigabyte G33M-DS2R i E2200 (razem 600zł). Chłodzenie to świeżo wyrwany (za 80zł :razz: = "odrobinę" poniżej ceny sklepowej) na allegro Nitrogon NT06, więc WC mówimy papa... Z obecnego sprzętu zostawiam zestaw 4GB Cruciali AE oraz obecnego Tagana 480W-U15. Ideał ciszy to może nie będzie, ale i tak powinno być jak najbardziej znośnie. Procesor pewnie docelowo do wymiany na coś w 45nm, ale na razie na przeczekanie spokojnie wystarczy. Mnożnik 11x, więc wszelkie problemy z dzielnikami odpadają. Dość optymistyczne, docelowe ustawienia to FSB 330Mhz (raczej walla jeszcze nie będzie), CPU 3,63GHz (jesli starczy napięcia/chłodzenia), MEM 3,33x => 1100MHz (jedyny punkt, którego jestem pewien :rolleyes:). Do kupienia zostały: * jakaś nieco słabsza grafika, pewnie 8600GT/7900GS, do sporadycznego pogrania (choć i tak nie mam kiedy) i co ważniejsze z wyściem na 2 monitory, bo na jednym to już pracy sobie nie wyobrażam * nieco szybszy dysk, pewnie "hit sezonu" - barka 7200.11 500GB, aczkolwiek samsung 501LJ też kusi (powinien być cichszy); po głowie chodzi też zakup x2 i RAID0, aczkolwiek zobaczymy, jak z budżetem :wink: * opcjonalnie wymiana jednego z monitorów (obecnie dobry CRT 19" i kiepski LCD 17") na jakąś panoramę 22/24" (ze wskazaniem na 24" nie-TN, tylko te ceny... :rolleyes:) Nom, to na razie chyba na tyle. Jak klocki przyjdą, wrzucę jakąś fotkę. PS. Jak ktoś chętny na sporą część klocków z podpisu (w zasadzie wszystko poza ramem i zasilaczem, to zapraszam na PW; w najbliższym czasie wylądują na allegro, ale możemy dogadać się wcześniej) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 (edytowane) ładnie :) Chłodzenie rzeczywiście lekko poniżej ceny sklepowej ;) PS. 3.63 ghz dla serii e2000 to już sporo. Ja mam dobrą sztukę i robi 3.5ghz poniżej 1.5v . Na co dzień można zostawić. Jednak powyżej muszę bardzo voltować. E2200 kupowany w ciemno czy selekt? EDIT Taki procek pasuje jak ulał do twojego zestawu http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3557-6 Edytowane 14 Stycznia 2008 przez aldam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 Sorry że po trochę odkopuje ale czy mógłbyś dać fotki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziku Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 (edytowane) Foty koniecznie. SG03 super wybor jakbym skladal teraz jakiegos SFFa zdecydowalbym sie wlasnie na ta obudowe. Mialem kiedys epizod z SFF w SG01. Szkoda ze odpusciles WuCe moim zdaniem obudowa stworzona do chlodnicy 2x120 na przod i do tego Apogee 1U na proca + cos tam na grafike. Jesli o mobo chodzi to teraz w matx rzadzi Asus P5E-VM HDMI ale cena zabija jak na ten format. Edytowane 29 Stycznia 2008 przez Ziku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 @LordFury foootki :) w matx rzadzi Asus P5E-VM HDMItylko różnica w cenie to ok 160pln. Poza tym czytałem opinie użytkowników i specjalnie to ten asus niczym szczególnym się nie wyróżnia na tle ds2r. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...