Elzix Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Witam Czy ktoś wie ile ten laptop ma pamięci w karcie graficznej ? Tak się składa że jestem szczęśliwym posiadaczem i w systemie wykrywa mi kartę Geforce 8600gs z 512mb pamięci. Tymczasem gdy go kupowałem w ofercie było napisane o karcie z 256mb własnej pamięci tak samo ejst napisane we wszystkich ofertach sklepów które przeglądałem. Mam nawet naklejkę mówiącą o tym że pamięci jest 256 ;] Mimo wszystko w systemie pokazuje mi że karta ma 512 własnej pamięci i że jednocześnie mam 2 giga ramu czyli wygląda na to że z ramu nic nie zabiera. Poza tym ani w biosie ani w systemie mimo usilnych starań nie udało mi się znaleźć opcji pozwalającej na przydzielanie pamięci z ramu. Czy ktoś mi może odpowiedzieć ile ta karta ma własnej pamięci i, jeśli ma 256 to jak regulować ilość pamięci przydzielanej z ramu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
caillain Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Z tego co wiem karta przy 2gb ram powinna dynamicznie przydzielac sobie do 256mb "v"ram na swoje potrzeby. Ciężko to monitorować, być może riva tuner jest to w stanie wykryć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość -X- Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 256MB własnej + 256 turbo cache czyli renderowanie bezpośrednio do ramu w razie potrzeby. Nic nie możesz ustawić na stałe. Skończy się miejsce w pamięci dedykowanej, to zacznie się używanie ramu systemowego. Gdy nie będzie taka operacja potrzebna ram nie będzie zabierany stad to, że widzisz cały czas 2GB czyli tyle ile masz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...