uglukha Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 Witam wszytkich serdecznie, to moj pierwszy post tutaj, trafilem na to forum zupelnie przez przypadek dzisiaj i od razu znalazlem mase przydatnych odpowiedzi i informacji :) Padl mi komputer :( i na szybko musze kupic cos nowego. Ten padniety ma juz 5-6 lat wiec mial prawo chyba :) . Niestety finansowo nie bylem gotowy na kupno teraz laptopa, moge przeznaczyc ok 3tysiecy max. Wiem, ze to nie duzo jak na to co mi trzeba... :( Do czego uzywam komputera? - 3d studio max - flash - photoshop - programy do compositingu (premiere, after effect) - czasem musi byc wlaczony przez kilka dni, jesli renderuje cos duzego - czesto wszytkie te programy sa otwarte naraz + kilka plikow w kazdym z nich - nie gram w gry od dluzszego czasu i komputer zupelnie nie musi sie sprawdzac w grach :P Co wiem? ;) - potrzebuje 2gb ramu - 256 mb w grafice - 17 cali matryca - 24 miesiace (lub wiecej) gwarancji bylyby mile Kilka pytan: 1. Zupelnie nie wiem jaki procesor wybrac, przy photoshopie przez dlugi czas pracowalem na PIV 1,6 i bylo bardzo w porzadku, jesli chodzi o 3d studio priorytetem jest dla mnie szybkosc wyswietlania w viewportach, czyli grafika rysowana w real time. Nie mam pojecia ile ma tu do powiedzenia procesor a ile karta graficzna... 2. Jestem fanem kart graficznych ATI, z geforcami (mialem 2 rozne) zawsze mialem problemy z oprogramowaniem i/lub zgodnoscia z reszta hardwaru. Geforce mialy tez gorsza jakosc wyswietlanej grafiki, ale lepsza wydajnosc, gdy porownywalem modele z rownorzednych rodzin. Bylo to jakis czas temu. Moze sie cos zmienilo? W mojej glowie siedzi - geforce do gier, ati do pracy, ale jestem otwarty na wszelkie opinie. A moze zintegorwane Intele staly sie dobre? :o Jak na razie najchetniej zdecydowalbym sie na ATI. 3a. Czesto bede podlaczal laptopa do wielkiego monitora CRT. Czy w kazda karta graficzna bedzie w stanie wysylac obraz do zewnetrzengo monitora w wysokich rozdzielczosciach przy odswiezaniu rzedu 85-100Hz? 3b. I czy kazda karta ma funkcje pracy na dwoch monitorach naraz? Nie pamietam nazwy na to w tej chwili, chodzi mi o tryb pracy, gdy dojade kursorem do krawedzi ekranu jednego monitora, przechodzi on na drugi. W ten sposob moge miec w photoshopie na jednym monitorze edytowany obraz, a na drugim wszelkie panele narzedziowe itd. 3c. Aha, i z tego co wiem to ekrany LCD w laptopach maja 60Hz odswiezanie. Czy przy pracy na dwoch monitorach, kazda karta poradzi sobie z wyswietlaniem 60Hz na laptopie i powiedzmy 85Hz na zewnetrznym monitorze w jednym czasie? 4. Wiem, ze czesc programow moze mi nie dzialac w viscie, wolalbym xp. Czy mozna go jeszcze kupic? Wszedzie widze viste z nowymi komputerami :/ 5. Wlasciwie znalazlem tylko jednego laptopa, czy bedzie on dobry dla mnie? Podobne konfiguracje w dellu, asusie czy toshibie to ok 4k, ten Acer Extensa 7620 (ponizej specyfikacja ze strony producenta) kosztuje 3,2k... Jesli rzucil Wam sie w oczy jakis laptop, ktory pasuje do tego o czym mowie, napiszcie jakis model lub wklejcie link. Z gory dzieki za wszelka pomoc! Pozdrawiam! Uglukha! P.S. Ale sie rozpisalem :o P.S.2 Sorry za dluga specyfikacje w "zalaczniku", ale nie chcialem dawac linkow, zeby nie reklamowac zadnego sklepu, a info ze strony producenta jest tylko w zbiorczym PDFie... Extensa 7620 Konfiguracja System operacyjny Oryginalny Windows VistaHome Premium Procesor i chipset Technologia mobilna Intel® Centrino® Duo . Procesor Intel® Core™ 2 Duo do 4MB L2 pamięci cache . Chipset Mobile Intel® PM965 Express . Technologia bezprzewodowa: bezprzewodowa karta sieciowa Intel® Wireless WiFi Link 4965AGN (dual-band quad-mode 802.11a/b/g/Draft-N), technologia Acer SignalUp™ z technologią bezprzewodowa InviLink™ Nplify™ albo . Technologia bezprzewodowa: zintegrowana bezprzewodowa karta sieciowa Intel® PRO/Wireless 3945ABG (dual-band tri-mode 802.11a/b/g) Wi-Fi CERTIFIED™, technologia Acer SignalUp™ Pamięć RAM DDR2, możliwość rozbudowy do 4 GB, dual soDIMM (dual-channel) Dysk twardy S-ATA z systemem antywstrząsowym Acer Disk Anti-Shock Protection (DASP) Wbudowane napędy Nagrywarka dwuwarstwowa DVD Super Multi . Czytnik kart pamięci 5-in-1 obsługujący formaty: Secure Digital (SD), MultiMediaCard (MMC), Memory Stick® (MS), Memory Stick PRO™ (MS PRO), xD-Picture Card™ (xD) Wyświetlacz 17”WXGA+ TFT LCD, rozdzielczość 1440 x 900, Acer GridVista™ . 16.7 miliona kolorów Grafika Karta graficzna ATI Mobility Radeon™ HD 2400 XT do 1 GB pamięci HyperMemory™ (256 MB dedykowanej pamięci GDDR2 VRAM, do 768 MB współdzielonej), Microsoft® DirectX® 9, DirectX® 10 i PCI Express® (*Depending on size of system memory) . Funkcja DualView™ . MPEG-2/DVD . WMV9 (VC-1) i H.264 (AVC) . S-video/TV-out (NTSC/PAL) . DVI-D (tylko w modelach z wydzieloną grafiką) Multimedia Układ dźwiękowy Intel® High-Definition . Dwa wbudowane głośniki stereo Acer 3DSonic . Kompatybilny z MS-Sound . Wbudowany mikrofon Komunikacja System do wideo-konferencji Acer Video Conference: zintegrowana kamera internetowa Acer Crystal Eye z udoskonaloną technologią Acer PrimaLite™, opcjonalny telefon VoIP Acer . Zintegrowana kamera internetowa Acer CrystalEye z technologią Acer PrimaLite™ . Modem 56K ITU V.92 z homologacją PTT i funkcją Wake-on-Ring . Gigabitowa karta sieciowa 10/100/1000Mbps z funkcją Wake-on-LAN . Sieć bezprzewodowa (WLAN): chipset karty sieciowej Intel® Wireless WiFi Link 4965AGN (dwupasmowa, pracująca w czterech trybach 802.11a/b/g/Draft-N) współpracującą z technologiami bezprzewodowymi Acer SignalUp™ . Bluetooth® 2.0+EDR (opcja) Porty wejścia / wyjścia 1 gniazdo ExpressCard™/54 . 1 gniazdo PC Card slot (Typ II) . Czytnik kart 5-in-1 (SD/MMC/MS/MS PRO/xD) . 4 porty USB 2.0 . 1 port DVI-D (tylko w modelach z dedykowaną grafiką) . 1 port IEEE 1394 port . 1 port podczerwieni (FIR) . 1 port monitora zewnętrznego VGA . 1 wyjście S-video/TV-out (NTSC/PAL) . 1 gniazdo słuchawek/głośnika/line-out . 1 gniazdo mikrofonowe . 1 gniazdo line-in . 1 gniazdo gigabitowej karty sieciowej (RJ-45) . 1 gniazdo modemu (RJ-11) . 1 gniazdo zasilacza sieciowego Zabezpieczenia Zabezpieczenie dysku twardego przed wstrząsami Acer DASP (Disk Anti-Shock Protection) . Gniazdo zamka Kensington . Hasła zabezpieczające BIOS (użytkownik i administrator) Zasilanie Zarządzanie energią ACPI 3.0 CPU, tryby oszczędzania energii: gotowość oraz hibernacja . Bateria litowo-jonowa 71W (8 cell) albo 44W (6 cell) . Czas pracy na baterii 8-cell do 3,5 godz. Czas pracy na baterii 6-cell do 3 godz. . Technologia szybkiego ładowania Acer QuicCharge™ : • ładowanie do 80% pojemności akumulatora w 1 h, • czas szybkiego ładowania akumulatora przy wyłączonym systemie 2 h • czas ładowania akumulatora w trakcie pracy 2,5 h . Zasilacz sieciowy 90 W Masa i wymiary 400 (szer) x 290 (gł) x 30.3/43.3 (wys) mm . 3.80 kg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalais Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2008 hehehe, ugluk co tam? caly czas grasz w KO? :P Od paru dni googluje za tym acerem, ale prawie nic nie mozna znalezc :/ Mialem dokladnie te same problemy co Ty o.O i kupilem tego Acera :P Sprobuje odpowiedziec na Twoje pytania, chociaz juz pewnie kupiles nowego lapa, na jaki sie zdecydowales? 1. Core 2 Duo 1,5Ghz kupilem i wlasnie siedze w PS na pliku z wieloma rastrowymi warstwami, format B1 i 300 dpi i dziala bardzo spoko. W 3d maxie tez wszystko ladnie dziala, ale to wiadomo, wszystko zalezy jak skomplikowane sceny robisz, lepszy procek = szybszy render, i w viewportach tez bedzie zwawiej sie wszystko ruszac. 2. ATI ftw 3. Nie wiem jak na innych kartach, ale na tym radku hd2400 z acera mozna ustawic rozne odswiezania i rozdzialki dla wszystkich monitorow/telewizorow 4. extensa 7620 mozna kupic tylko z vista, i to jeszcze z taka ktorej nie mozna downgradowac do XP na tym samym kluczu... :/ 5. Mam go dopiero kilka dni, ale pracuje sie bardzo przyjemnie, jedyne co moze draznic grafika to ze LCD nie jest najwyzszej jakosci, szczegolnie zle radzi sobie z bialym kolorem, ktory jest jasno-szaro-bezowy? o.O Jeszcze na koniec, ja sie zdecydowalem wywalic Viste i zainstalowac XP. Kosztowalo mnie to 1,5 dnia nerwow i dochodzenia jak tu zrobic zeby wszystko dzialalo, napisalem artykul jak sobie poradzic z XP i zmusic do dzialania wszystkie urzadzenia - http://www.kalais.net/projects/extensa7620...windows_xp.html Moze sie przyda :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uglukha Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 siema kal :D tez juz nie gram w ko, bo ty widzialem sprzedales chyba wszystko :P a kupilem dell inspiron 1720, kosztowal sporo wiecej, zapozyczylem sie :/ P.S. myslalem, ze wiecej sie tu pojawi odpowiedzi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...