Nonamer Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Witam ! Mam następujące pytanie - nie miałem nigdy laptopa i stąd problem może dość banalny: jak się sprawuje Windows Vista na laptopie z prockiem Celeron M i 1 gb ram ? Komputer służyć będzie do netu, słuchania muzyki, pisania (również w Wordzie), przeglądania zdjęć, plus oczywiście jakiś antywirus, firewall, gg czy skype. Wszędzie teraz praktycznie sprzedają z Vistą i nie wiem czy opłaca się zamieniać na XP. A może dodać ram albo szukać z innym procesorem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollumek Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 zalezy z czego jeszcze bedizesz korzystac i jak bedziez go zapychal programami. ogolnie 1gb na viste to jest raczej malo, zwlaszcze ze laptopy nie maja najszybszych dyskow. tak czy siak pamiec kosztuje smiesznie malo, wiec warto od razu wymienic na 2x 1gb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 tak czy siak pamiec kosztuje smiesznie malo, wiec warto od razu wymienic na 2x 1gbDokładnie. Na dzień dobry dorzuć kostkę i śmiało na Viscie możesz popylać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nonamer Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 OK, z RAMem to się spodziewałem tych 2 Gb; natomiast mam rozumieć że Celeron w pełni wystarcza ? (tu miałem najwięcej wątpliwości). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prog Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 1GB RAM wystarczy w zupełności do Visty. Gorzej, jeżeli chcesz korzystać z Aero, a nie masz odpowiednio dobrej karty graficznej. Wtedy nawet procesor nie pomoże. Zatem jeżeli chcesz korzystać w pełni z Visty to przydałby się juz jakiś procesor dwurdzeniowy, ale niekoniecznie. Dodatkowo co najmniej 1 GB RAM oraz karta graficzna (z wbudowaną pamięcią.). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Celeron w pełni wystarcza ? (tu miałem najwięcej wątpliwości).Do tego co napisałeś powinno wystarczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Na moim laptopie różnica w działaniu Visty pomiędzy 1GB ramu, a 2 GB była kolosalna. Poza tym imho Vista na lapku, to średnio dobry pomysł. Ja zainstalowałem XP i dopiero wówczas notebook rozwinął skrzydła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zigi Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 Wszystko zależy w co ten celeron jest "oprawiony" bo jeśli np stoi to na chipsecie Sis i do tego z wolniutkim dyskiem to bym się nie porywał. Zresztą ogólnie z celeronem bym się na viste nie porywał ale może mam zawyżone wymagania ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 Poza tym imho Vista na lapku, to średnio dobry pomysł.Co to ma do rzeczy? Nie czaje takiego gadania. Jakieś stereotypy sobie tworzycie ludzie w oderwaniu od rzeczywistości. :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Denzel Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 Ja właśnie się zastanawiam, czy nie wrócić na Vistę. Nigdy nie miałem z nią większych problemów. Domyślnie lapek miał Vistę HE, więc miałem legala, teraz lecę na mniej legalnym XPku. Konfiguracja to: Sempron 3400+ (1.8 GHz - będzie zmieniany niebawem na Turiona 64 X2) 2 GB DDR2-667 MHz dysk 80 GB 5400 8 MB cache (zmienię go niebawem na 120 GB 7200 rpm) Lapek do pracy i filmów, gram w stare gry około 2000 roku :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndiX Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 Tak przy okazji tematu się dopytam B-) Czy wymiana dysku 5400 na 7200 da duży przyrost wydajności? Jak w takim wypadku z oszczędzaniem energii przez dyski 7200, jest duża różnica? Dysk jest na SATA 1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Denzel Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 Powiem tak - różnica jest dość duża, ale dyski takie są nieco głośniejsze, polecam w tym wypadku Seagate'a - najcichsze dyski. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndiX Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 Jak w przypadku wymiany dysku ma się przenoszenie partycji recovery? Możliwe jest w ogóle zrobienie czegos takiego? Na poczatku miałem co do tego typu rozwiązania mieszane uczucia (wolałem mieć instalke systemu na cd/dvd), ale zmieniłem zdanie kiedy to rozwiązanie samo z siebie naprawiło mi bootowanie visty kiedy po przesuwaniu partycji nie chciała się podnieść. Chodzi mi oczywiście o przeniesienie 1:1 partycji z jednego dysku na drugi, a nie rozwiązanie typu zrobienie plyt recovery przy pomocy softu Lenovo. Ghostem można by to przenieść, ale czy będzie to działać tak jak powinno? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Denzel Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 Ghost, który robi obraz partycji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 Jak w przypadku ...Można Ghostem zrobić kopie nie tyle partycji co dysku. Nawet jest tam chyba taka opcja "przenoszenia dysku" całego razem ze strukturą partycji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...