Skocz do zawartości
Mixefr

Czy Ten Laptop Obsłuży Lepszy Procesor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

powoli przymierzam się do wymiany procesora w moim laptopie. Obecnie posiadam Core Duo T2300E, 1.66 GHz. Zamierzam wsadzić do niego Core Duo T2600, 2.16 GHz. I tu pojawia się moje pytanie, czy mój komputer to wytrzyma. Czy płyta główna obsłuży ten sprzęt, czy procesor nie będzie się zbytnio nagrzewał?

Oto specyfikacja techniczna:

Pole	WartośćWłaściwości płyty głównej	ID płyty głównej	<DMI>Nazwa płyty głównej	Acer Aspire 5610	Właściwości magistrali FSB	Typ magistrali	Intel AGTL+Szerokość magistrali	64-bitowy(a)Rzeczywista częstotliwość taktowania	167 MHz (QDR)Efektywna częstotliwość taktowania	666 MHzPrzepustowość	5331 MB/sek	Właściwości magistrali pamięci	Typ magistrali	Dual DDR2 SDRAMSzerokość magistrali	128-bitowy(a)DRAM:FSB Ratio	8:5Rzeczywista częstotliwość taktowania	267 MHz (DDR)Efektywna częstotliwość taktowania	533 MHzPrzepustowość	8530 MB/sek	Właściwości magistrali mikroukładu płyty głównej	Typ magistrali	Intel Direct Media Interface	Producent płyty głównej	Nazwa firmy	Acer Inc.

Pole	WartośćWłaściwości procesora	Typ procesora	Mobile DualCore Intel Core Duo T2300E, 1666 MHz (10 x 167)Nazwa kodowa	YonahSeria	C0Zbiór instrukcji	x86, MMX, SSE, SSE2, SSE3Oryginalna częstotliwość taktowania	1667 MHzMin. / Maks. mnożnik procesora	6x / 10xEngineering Sample	NiePamięć podręczna L1 kodu	32 KB per corePamięć podręczna L1 danych	32 KB per corePamięć podręczna L2	2 MB  (On-Die, ATC, Full-Speed)	Multi CPU	CPU #1	IntelGenuine Intel(R) CPU T2300 @ 1.66GHz, 1662 MHzCPU #2	IntelGenuine Intel(R) CPU T2300 @ 1.66GHz, 1662 MHz	Informacje fizyczne procesora	Typ obudowy	479 Ball uFCBGA / 478 Pin uFCPGAWymiary obudowy	3.5 cm x 3.5 cmLiczba tranzystorów	151.6 milion(ów)Technologia wykonania	8M, 65 nm, CMOS, Cu, Low-K Inter-Layer, 2nd Gen Strained SiRozmiar procesora (Die Size)	90 mm2Napięcie rdzenia	0.950 - 1.262 VNapięcie We /Wy	0.950 - 1.262 V	Producent procesora	Nazwa firmy	Intel Corporation

Mam nadzieję że to wystarczy do odpowiedzi na moje pytanie. Za wszelką pomoc z góry wielki dzięki.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi