Skocz do zawartości
mog123

Zly Odczyt Ze Speedfana?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Nie będę zakładał nowego tematu bo pewnie zostanie odrazu zablokowany :] chciałem się zapytać czy poniższe pomiary są w porządku ?

Zasilacz. L&C 300W.

Pomiary robione miernikiem przy włączonym komputerze w biosie, bez żadnych obciążeń, pomiary na mierniku miałem bardzo podobne do tych w biosie.Płyta Asus A7N8X-X.

+3.3V skoki 3,34V, 3,36V

+5V skoki 4,89V, 4,91V, 4,93V

+12V skoki 12,12V, 12,67V, 12,70V

Zasilacz ten zasilał poprzednio płytę EP8KHAL VIA. Na płycie poszły wszystkie kondensatory i nie wiem co było tego przyczyną.Wcześniej płyta chodziła przez 3 lata bez zarzutu, potem zaczęły się zwisy kompa, restarty itp.

Kilka dni temu zakupiłem w/w Asusa i troche mam obawy podłanczając ją pod ten zasilacz na dłuższą metę.

Co wy byście mi proponowali ? Wymienić zasilacz ?, czy montować sprzęt na nim.

Pozdrawiam.

Edytowane przez BAMBI30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi.

Wymienię zasilacz.

Pozdrawiam.

Tydzień później

Witam.

Kupiłem juz zasilacz, Delta 350W PPS-350PB-2C.

MIERZONE MULTIMETREM UMZ2 :]

+3.3V skoki 3,34, 3,36

+5V bez drgań. 4,97

+12V bez drgań 12,22

Poprzedni zasilacz L&C.

+3.3V skoki 3,34V, 3,36V

+5V skoki 4,89V, 4,91V, 4,93V

+12V skoki 12,12V, 12,67V, 12,70V

Komputer chodził w dosie w trakcie pomiarów, pomiary pobierane co 5min trzykrotnie,zmian żadnych.

No i moje pytanie.

Czy warto było wymieniać zasilacz L&C na Delte ze względu na te parametry ? biorąc pod uwagę tylko napięcia między deltą a L&C. Nie bierzcie pod uwagę a bo marka, bo cichszy itd.

Pozdrawiam

Edytowane przez BAMBI30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, zmierzyć napięcia to nie sztuka, porównać z innymi to też nie, ale ja nie znam się tak na tym aby stwierdzić czy napięcia dla danego zasilacza są prawidłowe. zadałem to pytanie na Forum bo siedzą tu ludzie w temacie, a ja miałem wątpliwości co do zasilacza bo myślałem że napięcia jak są podane np +3,3 to mają mieć +3,3, +5 ma mieć +5 a nie 4,97, +12 ma mieć +12 a nie 12,22. no tym bardziej że tolerancja dla +12 jest 5%(jak podobno dla całej lini dodatniej), czyli wychodzi nam że nie powinno przekroczyć +12,6 stąd moje wątpliwości(aktualnie mam 12,22, odpowiedzi tego typu, a będą dobre, no lepsze są bo widać, to dla mnie nie są konkretne odpowiedzi. więc proszę o wyrozumiałość ;)

Pozdrawiam.

Edytowane przez BAMBI30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tym bardziej że tolerancja dla +12 jest 5%(jak podobno dla całej lini dodatniej), czyli wychodzi nam że nie powinno przekroczyć +12,06, stąd moje wątpliwości(aktualnie mam 12,22, odpowiedzi tego typu, a będą dobre, no lepsze są bo widać, to dla mnie nie są konkretne odpowiedzi. więc proszę o wyrozumiałość ;)

hmm... szkoła podstawowa może pomoże, jak ja chodziłem to 5% z 12 to było 0,60 może nastąpiły zmiany :sad: ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecinki mi się pomyliły, +5% z 12 to 12,60. albo 12,6, +6% z 12 to będzie 12,72 Przyznam ze z matmy nie byłem zbyt dobry, ale nie znaczy się że przy tej pomyłce już zaraz szk.podstawowaa się kłania, każdemu może się zdażyć pomyłka.;)

Edytowane przez BAMBI30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi