KolorowyRomek Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 Jakiś czas temu przesiadłem się z durona@1200 na Athlona XP 2000+ "Palomino". Czytając specyfikację płyty głównej, bez problemu powinna obsłużyć ten procek. Jednak ku mojemu zdziwieniu przy oryginalnym ustawieniach FBS 133MHz, cpu nie daje rady przy grach, w które grałem na starym sprzęcie. Przy czym windoza (xp pro sp2) działa bez problemów. Zmieniłem bios na najnowszy (P1.50) jaki był, ale nie przyniosło to żadnego skutku. Przy zmniejszeniu FBSów do 120/125 (mnożnik 12,5) wszystkie gry śmigają jak trzeba, wówczas częstotliwość procesora jest mniejsza o jakieś 100MHz jednak nie pociąga to za sobą spadku temperatury. Chłodzenie procka - COOLER MASTER CM12V. Temeratury (przy zmniejszonej częstotliwości): ~51stopni system ~65stopni stres Do temperatury cpu na pewno przyczynia się grafika z pasywnym chłodzeniem GIGABYTE GeForce 7600 GS 256mb AGP - 68stopni przy pracy w systemie ! (wiem, że jest to dział o procesorach ale jak ktoś może to niech napisze jakie chłodzenie poskromi to piekło) Cały sprzęt podłączony jest do zasilacza I-Box 350W (nie ma on najlepszych opinii). Może inna zasiłka rozwiąże problem, jeżeli tak to jaka i ile wat ? (budżet ~120zł) I co z chłodzeniem dla procesora ? Czy te które mam jest wystarczające ? Jeżeli ktoś zna dobre chłodzenie na soc a to proszę o jakieś propozycje. Sprzęt: Mainboard : Asrock K7VT6-C Chipset : VIA KT600 Processor : AMD Athlon XP @ 1666 MHz Physical Memory : Goodram DDR 1gb PC3200 CL3 dimm Video Card : GIGABYTE GeForce 7600 GS 256mb AGP Hard Disk : ST340810A (40 GB) Hard Disk : WDC (80 GB) DVD-Rom Drive : HL-DT-ST DVD-RAM GSA-H58N Tak więc, pytanie - w czym problem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 Ależ zabytek. Teoretycznie do tego nada sie coś z mocną 5V, Fortron albo Delta 350W. Na grafike daj jakiś wentylator 120 żeby wiał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świeży Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2008 Ja bym ci polecił zwiększyć minimalnie napięcie i wtedy zobaczyć, ale temperatura ci na to nie pozwala. Być może to jest właśnie wina temperatury, bo zdażają się athlony, które przy temperaturze >65* działają niestabilnie. Sam miałem takiego również na palomino tylko 1700+. Co do chłodzenia to na kartę daj dodatkowy wentyl, a na proca jakiegoś zalmana. Przy wyborze musisz uwzględnić kondensatory przy sockecie, bo zalmany (np. QVC-80) często się nie mieszczą. Ja mam Thermaltake'a Volcano 11+ i jest wydajny, ale dosyć głośny. Na razie możesz otworzyć obudowę, żeby temperatura troche spadła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszn64 Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2008 (edytowane) Witam. Mam pytanie odnośnie Athlona 2000+ XP. Zadam je tutaj, ponieważ nie będe zakładał nowego tematu. Ostatnio w moim starym Athlonie 2000+ XP lekko wygiął się jeden ząbek. Palcem odgiąłem go do prawdiłowego ustawienia. Wszystko wygląda fajnie, tylko czy zadziała??? Czy się nie uszkodził??? Nie mogę go sprawdzić ponieważ nie mam już płyty pod Socket A. Co myślicie? Edytowane 5 Lutego 2008 przez januszn64 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2008 Ad 1. Za wysoka temperatura. Ad.2 Powinien dzialac, jak pin nie urwany ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...