Skocz do zawartości
Koperfild

Moje Pierwsze Wc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

dojrzalem chyba ostatnio do pewnej decyzji - oprocz ponadprzecietnej wydajnosci i overclockingu zaczalem rowniez cenic sobie cisze komputerze :)

Przyszedl wiec chyba czas na moje pierwsze WC...

Nie mam jednak praktycznie zadnego doswiadczenia w tym (oprocz zakupu kiedys zestawu cpc :D), wiec prosilbym o pomoc.

WC ma byc czesciowo przejsciowe, jako ze za kilka miesiecy bedzie mnie czekala zmiana komputera. Narazie siedzie na A3800+ X2 s.939 @ 1.62V, 2900mhz, DFI Lanparty UT Nf-4 Ultra i radku X1900XT. Chcialbym owe WC dosowac tak, aby chlodnica, bloczek cpu i pompka byly kompatybilne z przyszlym komputerem, ktory bedzie zapewne na 775 i zapewnialy odpowiednia wydajnosc, aby go pociagnac. Bedzie prawdopodobnie w nim SLI, wiec prosze przy doradzaniu uwzglednic odpowiednio mocna pompke. Bloczek na mojego radka x1900 mozemy wpisac najtanszy, gdyz bedzie on i tak lepszy od chlodzenia boxowego, a juz wiecej kasy mi sie nie chce na niego przeznaczac, bo i tak nie bedzie on kompatybilny z przyszla karta.

Innymi slowy, prosze was o doradzenie mi w doborze czesci przeznaczonych pod przyszly sprzet ,ale jednoczesnie kompatybilnymi z socketem 939. Prosze pamietac, ze nie szczedze voltow jak podkrecam, stac mnie na high-endowe czesci, ktore generuja mase ciepla i liczy sie dla mnie kazdy C. W owym przyszlym kompie zawrze sie najprawdopodobniej cos w rodzaju 2 x 8800gts 512mb vmoded i penryn quad core. Wszystko podkrecone do granic mozliwosci

Nie mam z gory przeznaczonej na ten cel kwoty, chce jednak aby zestaw byl high-endowy, ale z rozsadkiem.

P.S. Wiatraki moga chodzic szybko, gdyz chlodnica bedzie w piwnicy pietro nizej, w ktorej jest okolo 5c mniej (bede przewiercony przez podloge :))

Z gory dziekuje za odpowiedzi

Maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź. Mam jednak pare pytań.

1. Czy ten D-Tek fusion, który mi wpisałeś będzie się nadawał do chłodzenia vmodowanego 8800gts lub innej topowej karty w przyszłości, czy nie lepiej brać bloki full-cover?

2. Tym Colossusem mnie przeraziłeś :blink: Na prawde potrzeba tak wielkiego bloku? Normalnie z tego co czytałem dotąd, ludzie używają 240x120 lub 360x120 chłodnic w bardziej rozbudowanych zestawach. Jest tu jakiś haczyk?

3. Czy ten bloczek wodny jest niezbędny w systemie, czy ma głównie walor 'wyglądowy'? Jeśli to tylko wygląd, to wolał bym użyć airtrapa. Wygląd (jeszcze) nie ma dla mnie aż takiego znaczenia :)

P.S. Na tą chłodnice jestem nawet skłonny założyć delty, albo inne wysokowydajne wiatraki, bo tak jak pisze nie zrobi mi to różnicy w wydzielanym hałasie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

dojrzalem chyba ostatnio do pewnej decyzji - oprocz ponadprzecietnej wydajnosci i overclockingu zaczalem rowniez cenic sobie cisze komputerze :)

P.S. Na tą chłodnice jestem nawet skłonny założyć delty, albo inne wysokowydajne wiatraki, bo tak jak pisze nie zrobi mi to różnicy w wydzielanym hałasie :)

Czyżby mała sprzeczność? ;)

1. Czy ten D-Tek fusion, który mi wpisałeś będzie się nadawał do chłodzenia vmodowanego 8800gts lub innej topowej karty w przyszłości, czy nie lepiej brać bloki full-cover?

full-cover i karty przyszłości też raczej wzajemnie się wykluczają...

Każda nowa karta zazwyczaj ma inne PCB, przez co full-cover pasujący na jedną kartę nie pasuje później na nową. Lepiej jest kupić bloczek na sam GPU i radiatory na memki. Wychodzi taniej i... przyszłościowo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcesz mieć hi-end ktory bedzie w piwnicy > 9 x delta + chłodnica i pompka w piwnicy i słyszysz zasiacz cewki i dysk :lol:

blok będzie pasował na kilka generacji kart a full cover ni wója ;lol:

rezik raczej ułatwi napełnianie zakładając że klocki będziesz miał ładne kilka metrów od siebie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcesz mieć hi-end ktory bedzie w piwnicy > 9 x delta + chłodnica i pompka w piwnicy i słyszysz zasiacz cewki i dysk :lol:

Nie bardzo rozumiem to zdanie, napisałeś je jakoś mało czytelnie :) Anyway, czy taki rozpraszacz jest naprawde potrzebny? Ile zyskam dając collosusa w stosunku do jednej chłodnicy 45mm z 6 wiatrakami (po 3 na jednej stronie)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodziło mi oto ze komp będzie wydajny ale nie bezgłośny bo sa elementy których nie wyciszysz...co do chłodnicy http://shackit.pl/charts/ porównaj :)

LOL, czemu black water 123 ultimate jest słabsza od advanced zawsze?

P.S. jak to jest z wężami w końcu? Te tygony mają napisane, że są 9,53/12,7cm a wszystkie części mają złączki 8/10...

P.S.2. Będe potrzebował zrobić łączenie, przy samym wejściu w podłoge, tak aby w raazie potrzeby można było odpiąć komputer. Jak można coś takiego osiągnąć?

Edytowane przez Koperfild

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LOL, czemu black water 123 ultimate jest słabsza od advanced zawsze?

na większym nawiewie rządzi;)

P.S. jak to jest z wężami w końcu? Te tygony mają napisane, że są 9,53/12,7cm a wszystkie części mają złączki 8/10...

we wszystkich podanych prze ze mnie masz 12

P.S.2. Będe potrzebował zrobić łączenie, przy samym wejściu w podłoge, tak aby w raazie potrzeby można było odpiąć komputer. Jak można coś takiego osiągnąć?

kawałek miedzianej rurki + ewentualne kolanka i styknie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na większym nawiewie rządzi;)

we wszystkich podanych prze ze mnie masz 12

kawałek miedzianej rurki + ewentualne kolanka i styknie

A zawór kulowy tego rozmiaru z kąd? Potrzebuje żeby to było rozłączalne.

P.S. Troche mi szkoda na ten rezerwuar 150zł. Nie ma jakichś tańszych tego rozmiaru? I tak on będzie niewidoczny w mojej budzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Zapominamy o tym wszystkim co było na górze,. Nie wyszedł mi pomysł z wierceniem w podłodze :( Nie dogadałem się z ojcem :(

Tak czy inaczej, kompa zmieniam w tą sobotę, i chłodzenie wodne będzie, ale "normalne" :)

Ze wszystkich doświadczeń, które dotąd zebrałem myślę o:

- D-Tek Fuzion CPU

- Innovatek 9800GX2 water block - wie ktoś może jak będzie wyglądało przyłączenie do tego?

- Swiftech pompa MCP655 12V - jakie to są króćce "2x1/2" ID"? Czy wąż taki sam jak na NK12 będzie do tego pasował?

- Black Water O-Tank 170

- Swiftech złączki NK12 G1/4" 2szt. (do rezerwuaru) + Plomby zaciskowe UV

- Wąż - i tu problem :blink: jaki wziąć wąż na króćce NK12? Jaką powinien miec grubość?

- Black Water Coil 10/12 Blue

- 2 x Black Water 123 Advanced UV

- 12 x Actuake 120mm @ 800rpm

- Feser One 1L - wystarczy?

wersja finalna sprzętu jaki zostanie kupiony wygląda tak:

- Core 2 Duo Q6600

- Patriot 2 x 2 x 2GB 800 cl.4 LLK

- Asus P5K Pro

- GF 9800GX2

- Seagate Raptor 74GB ADFD

- LG DVD-RW Sata

- Tagan 700W-U35 (zostaje ze starego)

- Antec Nine Hunderd Gaming Case (zostaje ze starego)

Będzie OK i nic nie pominąłem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wężyki grubsze niż 10mm wewnatrz mija się z celem ... poluj na allegro na Tygon 3/8-1/2" i złączki swifta nk10 ;)

Ale NK12 to jest chyba właśnie 10mm wewnętrznej? Czy nie? Sorki, jeżeli gadam głupoty, ale wogóle nie rozumiem tych oznaczeń grubości i gwintów.

P.S. Zapomiałem dopisać, jeżeli ktoś by miał któreś z tych części na sprzedaż w dobrych cenach, to bardzo proszę o kontakt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

węze tygonowe o rozmiarze 3/8 cala id pasują na złączki nk10 [~9,5mm] jak i nk12 [przy 12 trudniej je się nakłada jak i zdejmuje] nk10 daje Ci ten luksus że na upartego to i wejdzie na nią tygon o średnicy wewnętrznej 8 mm ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem już nic z tego.

Czy złączka NK12 znaczy, że jest przystosowana do węża 12-2 = 10mm średnicy wewnętrznej, a NK10 do 10-2 = 8mm?

Jeśli tak, to o co chodzi w tych króćcach wszystkich? Produkt "Złączka choinkowa NK12 gwint 1/4" - prosta" z coolingu, ma średnice zewnętrzną 8mm, a zewnętrzną 12mm. Z kolei "Swiftech złączki NK12 G1/4" 2szt." posiadają 10mm wewnętrznej i 12 zewnętrznej!

Chciałbym również zastosować takie coś jak tutaj: http://mcs.pc.pl/produkt777.html o czym zapomniałem napisać. Będzie to bardzo użyteczne, gdyż chłodnice będą przymontowane pod blatem w pozycji poziomej, co powinno również odbić się pozytywnie na wydajności. Jednak ta złączka ma średnice 9/12!

Gwint jakiego złączki używają - 1/4" to w przeliczeniu na cm 0.625, więc wogóle poniżej grubości wewnętrznej wszystkich króćców.

Nic nie rozumiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na gwinty nie patrz jesli chodzi o rozmiar węza ;) ze złączkami już tłumacze.... najpopularniejszy rozmiar w pl to 8/10 i złączki skręcane 8/10 .wąż 8/10 przy odrobinie siły wejdzie na nk10 [choinke] wąż mniejszej średnicy lepiej sie układa .O becnie w Polsce jest trend na węże grubsze niż 8 mm średnicy wewnętrznej tylko że wybór na razie marny [drogi feser , tygon i dupny black water]

Edytowane przez Arni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na gwinty nie patrz jesli chodzi o rozmiar węza ;) ze złączkami już tłumacze.... najpopularniejszy rozmiar w pl to 8/10 i złączki skręcane 8/10 .wąż 8/10 przy odrobinie siły wejdzie na nk10 [choinke] wąż mniejszej średnicy lepiej sie układa .O becnie w Polsce jest trend na węże grubsze niż 8 mm średnicy wewnętrznej tylko że wybór na razie marny [drogi feser , tygon i dupny black water]

OK, to trochę mi sytuacje rozjaśniłeś.

Czy będzie więc jakakolwiek zaleta z tytułu używania węży 10mm i złączek NK12 w całym układzie nad wężami 8mm + NK10?

I jeszcze trudniejsze pytanie czy była by jakaś przewaga z użycia węży 10/12 nad 8/10, jeżeli i tak wszystkie złączki były NK10 (8/10)?

P.S. No i co z tymi gwintami?! Czy one zwężają układ w jednym miejscu do 6mm?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakiegoś drastycznego wzrostu wydajności nie ujrzych przy większych węzach

Gwint 1/4 " standardowy do większości części wc a 6mm to jest problem złączek innovateka 8/10 i kątowych ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakiegoś drastycznego wzrostu wydajności nie ujrzych przy większych węzach

Gwint 1/4 " standardowy do większości części wc a 6mm to jest problem złączek innovateka 8/10 i kątowych ;)

Ok, ale gwint 1/4" to z samej nazwy 2.5*0.25=0.625cm. Czyli wychodzi na to, ze jest to problem nie do przeskoczenia, bo nie ma bloków z gwinami 3/8", ani chłodnic (no nie no są thermochille, ale ich cena powala).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, ale gwint 1/4" to z samej nazwy 2.5*0.25=0.625cm. Czyli wychodzi na to, ze jest to problem nie do przeskoczenia, bo nie ma bloków z gwinami 3/8", ani chłodnic (no nie no są thermochille, ale ich cena powala).

coś źle liczysz ;)

http://shackit.pl/forum/index.php?topic=235.0 przeczytaj ten temat a w szczególności moje posty :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coś źle liczysz ;)

http://shackit.pl/forum/index.php?topic=235.0 przeczytaj ten temat a w szczególności moje posty :lol:

Dziękuje, teraz wszystko jasne :)

Problem tylko z tymi wężykami. Black Watera mówicie żeby nie, a tygony i fesery strasznie drogie :(

P.S. A jak by tak kupić black watery + sprężyny na nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to policz ile Ci wyjdzie 1m i pomyśl czy nie lepiej dołożyć do tygona :D

Zakupy zrobione :) Mieli wszystko oprócz D-Teka :( Węże wziąłem w końcu Black Watery 10/12 + Blue Coil. Sprzedawca z coolingu powiedział, że te 10/12 nie są takie fatalne jak 8/10 bo są robione w niemczech. Na moje oko są O.K.

Do tego wziąłem chłodnice Black Water 123 Ultimate rev.3, powiedział, że rev.2 rzeczywiście była słabsza od advanced, ale ta już jest znacznie lepsza, a na ShackIT są jeszcze testy starej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi