panfranek Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Witam, Mam następujący sprzęt: Procesor: Intel Core 2 Duo E4400, 2300 MHz (10 x 230) Płyta Główna: Gigabyte GA-965P-DS3 Grafika: NVIDIA GeForce 8800 GT Pamięć: Patriot DDR2 LLK (5-5-5-15) Zasilacz: Corsair CMPSU-520HXEU Wartości napięć Napięcie rdzenia procesora 1.39 V +3.3 V 3.34 V +12 V 11.79 V +5 V podczas wstrzymania pracy 5.11 V DIMM 2.10 V Napięcia są regulowane automatycznie przez płytę główną. Mam problem bo często mam sytuację taką, że po włączeniu komputera wyłącza mi się i po chwili włącza, tak czasem zaskoczy od razu a czasem po paru wyłączeniach. Podejrzewam, że to wina źle ustawionych napięć i tu pytanie, jak ktoś z was ma podobną konfigurację może powiedzieć jakie napięcia ustawił ? Mam zamiar ustawić jeszcze pamięci na 2,2V bo tak jest w specyfikacji i zostawię napięcie procesora takie jak jest. Problem zaczyna się przy fsb ustawionym na 220. Jeżeli to złe miejsce gdzie pisze to sorry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Napięć nie mierzy się softem / BIOSem, tylko miernikiem. Mnie to wygląda na DualBoot - czyli przypadłość płyt z chipsetem intela. IMO wszystko w porządku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 hmm te pamiątki jak LKK to 4.4.4.12 chyba ?.jak tak to daj im 2,2V . Po drugie V proca w biosie , bynajmniej u mnie zawyza o 0,4V. Ja mam w biosie 1,4V na proca a w realu jest 1,36V. Do tego taki objaw jest u mnie tylko w przypadku zaniku zasilania lub jak wymuszę restart - wdedy bios ustawia wartości domyslnie. I nie koniecznie jest to problem z V , może być też z pamięciami dzielnik/fsb. Do tego zablokuj na stałę PCI-e na 100 .Aczkolwiek czasem te 100 robi problemy , i trzeba ustawić np 101. Często i to się gryzie .... Najlepiej najpierw potrenować wkładając jakąś starą grafę na pci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panfranek Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 hmm te pamiątki jak LKK to 4.4.4.12 chyba ?.jak tak to daj im 2,2V . Po drugie V proca w biosie , bynajmniej u mnie zawyza o 0,4V. Ja mam w biosie 1,4V na proca a w realu jest 1,36V. Do tego taki objaw jest u mnie tylko w przypadku zaniku zasilania lub jak wymuszę restart - wdedy bios ustawia wartości domyslnie. I nie koniecznie jest to problem z V , może być też z pamięciami dzielnik/fsb. Do tego zablokuj na stałę PCI-e na 100 .Aczkolwiek czasem te 100 robi problemy , i trzeba ustawić np 101. Często i to się gryzie .... Najlepiej najpierw potrenować wkładając jakąś starą grafę na pci Generalnie problem zaczyna się po zwiększeniu fsb, ustawiłem teraz wszystkie opcje na domyślne z domyślnymi napięciami to mam teraz tak: Wartości napięć Napięcie rdzenia procesora 1.14 V +3.3 V 3.34 V +12 V 11.92 V +5 V podczas wstrzymania pracy 5.11 V DIMM 1.90 V Faktycznie te programy chyba lipnie pokazują napięcie, ponieważ gdy daje na pamięciach z +0,3V na +0,4V to mi program pokazuje o 0.2V więcej. Przykład. Pisze mi 2.1 gdy mam +0,3 a na +0,4 już mam 2,3 :blink: Musze jednak sprawić sobie miernik bo już za niedługo przyjdzie Scythe Infinity i Pasta AC5 a nie chce zmarnować potencjału wentylatora. Problem nie dotyczy karty bo nie zmieniam taktowania PCI-E, jest ustawione na 100 tak jak ma być i cały czas wszystko działa po zwiększeniu FSB, nawet zwiększyłem timingi do 5-5-5-15 gdy przekroczyłem 900Mhz, niestety pewnie namęczę się zanim optymalnie wszystko ustawię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwor Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 jeśli chodzi o pamięci to te LLK ciężko wchodzą na 900... Daj w zapasie napięcie, włącz CPUZ i patrz na napięcie następnie włącz orthosa i zobacz jaki będzie skok zobaczysz jakie ma rzeczywiste napięcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 jeśli chodzi o pamięci to te LLK ciężko wchodzą na 900... Daj w zapasie napięcie, włącz CPUZ i patrz na napięcie następnie włącz orthosa i zobacz jaki będzie skok zobaczysz jakie ma rzeczywiste napięciebo ja wiem , moje LLK śmigają na 950 przy 2,2 bez problemu , przy 2,3 idą na 1050 ...... Można jeszcze nowszy bios wgrać ....... może będzie lepiej...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panfranek Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 Teraz uaktualniłem bios'a z F10 na F12 i problem nadal występuje. Dodam, że wersja płyty głównej to rev.3.3 Postępowałem następująco: Najpierw ustawiłem napięcia na procesorze - o jeden możliwy stopień więcej niż standardowy na tej płycie (około 1.37V) i jednocześnie pamięć na +0,1V. Zwiększyłem FSB o 10Mhz, zapis ustawień i sprawdzanie czy będzie się włączał prawidłowo, niestety dochodząc już do "niesamowitego" mnożnika = 220 komputer już nie włączał się poprawnie. Mimo, że próbowałem podwyższać napięcia stopniowo to nie ma szans żeby podkręcić teraz fsb, też myślę że może pamięci są rypnięte ale one powinny bez problemu na 1000Mhz śmigać na opóźnieniach 5-5-5-15. Generalnie tylko czytałem na temat podkręcania i nigdy nie twierdziłem że się na tym znam, dlatego niech ktoś powie jakie ma ustawienia u siebie. Jeszcze zauważyłem że w tej płycie ustawia się napięcie FSB i PCI-E ale nie chce tego ruszać do póki ktoś nie poradzi. Ewentualnie chromole ten procesor i podkręcanie, kupie jakiś porządny na zegarze 2,60GHz (E6750). Tak wiem, że to bez sensu ale nigdzie nie jestem w stanie otrzymać pomocy to nic innego mi nie zostaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 (edytowane) Daj 230 zamiast 220, może jakaś taka wada że płyta sie zatrzymuje na tylu :> Edytowane 17 Stycznia 2008 przez Grzechu_1990 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panfranek Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 Daj 230 zamiast 220, może jakaś taka wada że płyta sie zatrzymuje na tylu :> Nawet ustawiłem na 240 i napięcia automatyczne nie pomaga. Wiem że ustawienia napięcia automatycznie nie jest dobrym pomysłem ale mimo że ustawiają większe to powinno być ok ale nie jest... pewnie coś źle robie i nie powinienem zabierać się za OC... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zmień dzielnik ramu, poluzuj timingi ewentualnie, zwiększ napięcie (na proca daj nawet 1.5V a na ram 2.2-2.3V). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panfranek Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 (edytowane) Zmień dzielnik ramu, poluzuj timingi ewentualnie, zwiększ napięcie (na proca daj nawet 1.5V a na ram 2.2-2.3V). Czy ustawienie napięcia nie jest trochę... skrajnym rozwiązaniem :> ? Pamięci na 2.2V już bardziej rozumiem ale tego z prockiem to trochę się bardziej obawiam. Ale nie ruszać napięć FSB ? EDIT: BRAWO! Zmieniłem dzielnik ramu i teraz udało się na 250 fsb pociągnąć, komp włącza się za każdym razem, napięcie ustawione 1,4V i śmiga. Chyba pamięci są rypnięte albo za mało napięcia było... jak jutro zamontuje MUGEN'a to pójdzie do 3,0 Ghz albo więcej... Trochę szybko się cieszę, ale widze że teraz nie ma tych restartów kompa, to dobrze wróży prawda ? :> Kolejny EDIT: Niestety, mimo że jednak dociągnąłem procesor do 2,5Ghz to już po parędziesięciu minutach gry miałem BSOD, czy pomogłoby podniesienie napięcia ? czy już mój egzemplarz nie uciągnie wyższej częstotliwości... mógłbym próbować niższych taktowań ale skoro mam mieć dobre chłodzenie to po co mi mniejsza prędkość ? Edytowane 17 Stycznia 2008 przez panfranek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...