Skocz do zawartości
Tapio

Komunikat Na Niebieskim Tle I Reset. Czy To Wina Dysku?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zlozylem kompa i mam taki problem. Wyskakuje mi takie oto okno (foto w zalaczniku) i komp sie resetuje. Nie wiem czy to wina dysku czy moze czegos innego ale dodam ze dysk chodzi bardzo glosno i prawie caly czas (niewazne czy cos robie czy nie on pracuje ciagle) Dodam ze sterowniki do grafiki mam najnowsze i bios na plycie rowniez najnowszy a system to vista pl 64bit. Sprawdzalem dysk programem HDDlife i wg niego stan dyskuto OK! (51%) a sprawność DOSKONAŁY! (51%) Nie wiem na ile to jest miarodajne ale ja mam wrazenie ze dysk jako jedyny nie wytrzymuje tępa. Podczas grania gdy leci jakis filmik miedzy misjami film potrafi sie zatrzymac (pojawia sie czarny ekram) doczytuje i dopiero rusza dalej.

Co moze byc tego przyczyna?

Odnośnie grfiki dodam ze mam zainstalowany directX10 (i oczywiscie stery do grafiki) i nie wiem czy jeszcze cos oprocz tego tzreba miec zainstalowane aby wszystko chodzilo ok?

Prosze o pomoc

Tapio

post-152856-1200431841_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stop 0x0000007F lub UNEXPECTED_KERNEL_MODE_TRAP

Najczęstszą przyczyną tego błędu jest awaria sprzętu. Jest wielce prawdopodobne, że ujrzysz ten komunikat o błędzie Stop, jeżeli ma wadliwe kości pamięci, niedopasowane moduły pamięci, wadliwie działający procesor albo awarię wentylatora lub zasilania, która powoduje przegrzanie.

Pojawienie się tego błędu jest szczególnie prawdopodobne w wypadku systemów, w których procesor został przestawiony na pracę z szybkością przekraczającą szybkość nominalną – działanie to jest znane jako przetaktowanie

(ang. overclocking).

Sam mialem bluescreeny wlasnie jak mi prawie nowka kosc padla (oczywiscie nie sama :D)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stop 0x0000007F lub UNEXPECTED_KERNEL_MODE_TRAP

Najczęstszą przyczyną tego błędu jest awaria sprzętu. Jest wielce prawdopodobne, że ujrzysz ten komunikat o błędzie Stop, jeżeli ma wadliwe kości pamięci, niedopasowane moduły pamięci, wadliwie działający procesor albo awarię wentylatora lub zasilania, która powoduje przegrzanie.

Pojawienie się tego błędu jest szczególnie prawdopodobne w wypadku systemów, w których procesor został przestawiony na pracę z szybkością przekraczającą szybkość nominalną – działanie to jest znane jako przetaktowanie

(ang. overclocking).

Sam mialem bluescreeny wlasnie jak mi prawie nowka kosc padla (oczywiscie nie sama :D)

tylko ze u mnie wszystko jest na standardowych ustawieniach. temperatura procka jest w normie a nawet ponizej (mam duzy radiator z wentylatorem)

Nie wiem jak to sprawdzic teraz mam co tu nie gra. Czyli uszodzenie dysku w tym wypadku odpada?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzęt z podpisu? Sprawdź każdą kość z osobna memtestem albo goldmemory, daj im też napięcie 2.1 albo 2.2V.

po podniesieniu napiecia 2.07v i po kilku dniach testow okno takie wykoczylo bodaj raz czy dwa ale sa jeszcze takie zatrzymania w grze i czarny ekran sie pojawia i wyskakuje okno z informacja ze glowny sterownik ekranu nieoczekiwanie przestal dzialac ale teraz odzyskal sprawnosc.

Czy to dalej wina ramu? Podniesc dalen napiecie na ramie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testowałeś je osobno czy razem? Jeżeli razem to sprawdź każdą osobno, jeżeli jakaś jest walnięta to oddawaj na gwarancje.

tzn teraz zaczynam test memtestem ale program nie moze wystartowac na jednej kosci (tzn jest komunikat ze przygotowuje ram do testow i to trwa w nieskonczonosc) dlatego testuje po dwie kosci zamieniajac je miejscami. Nie wiem czy to jest dobre rozwiazanie ale skoro program testuje tylko pierwsze 1024mb ramu to po zamianie przetestuje mi ta druga kosc. Dobre rozumuje?

PS. Czy kazdy goldmemory nie wspolpracuje z vista 64bit? I czy program do sprawdzania pamieci w vindowsie viscie jest miarodajny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi