Skocz do zawartości
lukasz54

Pytania O Lcd

Rekomendowane odpowiedzi

1. jesli mamy oczy na środku ekranu to przeszkadza to w patrzeniu na monitor lcd TN? slyszalem ze powinno sie miec oczy na górnej krawędzi monitora ale przy 19" lcd to niemozliwe bo nogi sie nie mieszczą pod klawiatura...

2. slyszalem ze lcd nie mają efektu migotania obrazu i przez to nie meczą wzrok jak crt

a moduł FRC? przeciez on powoduje migotanie? męczy wzrok i widac golym okiem to migotanie? jak to lcd nie migotają jesli posiadają frc?

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. jesli mamy oczy na środku ekranu to przeszkadza to w patrzeniu na monitor lcd TN? slyszalem ze powinno sie miec oczy na górnej krawędzi monitora ale przy 19" lcd to niemozliwe bo nogi sie nie mieszczą pod klawiatura...

2. slyszalem ze lcd nie mają efektu migotania obrazu i przez to nie meczą wzrok jak crt

a moduł FRC? przeciez on powoduje migotanie? męczy wzrok i widac golym okiem to migotanie? jak to lcd nie migotają jesli posiadają frc?

pozdr.

1.przeszkadza to zależy bo jak patrzysz ze srodka na 19 TN to góra jest ciemniejsza od dołu - sam stwierdzisz czy to ci przeszkadza

2. ogólnie w lcd nic nie miga - teoretycznie - ale z punktu widzenia technicznego żeby być bardzo precyzyjnym to tez trzeba napisać że miga ale ze znacznie wyższą częstotliwością + lcd ma większą bezwładność dlatego nie widać tak jak na CRT

podświetlenie miga z częstotliwością 150 -800Hz, czasami zdarzają się kombinacje kolorów i mikrowzorów gdzie może być zauważalne miganie na TN - bo przecież nie wszystkie kolory na TN są symulowane przez moduł FRC

ja po 3 miesiącach używania iiyamy na TN trafiłem na stronę www gdzie zauważyłem drobne miganie :) wg mnie to pomijalny problem

Widzę że znowu szukasz dziury w całym i po drążeniu tematu o efekcie pyłu MVA teraz wchodzi na tapetę miganie w TNkach hihihi

Za 800zł nie znajdziesz doskonałego monitora bez wad.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiem ze nie znajde ale szukam...

1. kupiłbym benq fp93gp ale jak weszlem na ich strone to sie zalamalem

Czas reakcji (czas rozjaśnienia/czas ściemnienia) 20ms (8ms GTG)

to u nich piszą wiec 10ms to chyba duuuuuzo do gier FPS... np lg 1953TR ma 2ms GTG oraz 10-12ms rzeczywistego

2. masz moze jakies linki gdzie móglbym poczytac recenzję monitora benq fp93gp a nie fp91gp...

3.

przeszkadza to zależy bo jak patrzysz ze srodka na 19 TN to góra jest ciemniejsza od dołu - sam stwierdzisz czy to ci przeszkadza

niemożliwe jest zajęcie pozycji aby oczy byly na wysokości górnej krawędzi monitora...

siedze teraz przy kineskopowej 17" i oczy mam na środku ekranu... wyżej nie idzie siaść bo nogi mi sie nie mieszczą pod suwakiem klawiatury... biurko mam komputerowe i fotel również komputerowy

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiem ze nie znajde ale szukam...

1. kupiłbym benq fp93gp ale jak weszlem na ich strone to sie zalamalem

Czas reakcji (czas rozjaśnienia/czas ściemnienia) 20ms (8ms GTG)

to u nich piszą wiec 10ms to chyba duuuuuzo do gier FPS... np lg 1953TR ma 2ms GTG oraz 10-12ms rzeczywistego

2. masz moze jakies linki gdzie móglbym poczytac recenzję monitora benq fp93gp a nie fp91gp...

3.

niemożliwe jest zajęcie pozycji aby oczy byly na wysokości górnej krawędzi monitora...

siedze teraz przy kineskopowej 17" i oczy mam na środku ekranu... wyżej nie idzie siaść bo nogi mi sie nie mieszczą pod suwakiem klawiatury... biurko mam komputerowe i fotel również komputerowy

pozdr.

czasy reakcji z tego co wiem wyjaśniało już wiele osób przypomnę TN "2ms" ~2x szybsza od MVA

monitor możesz pochylić do przodu i będziesz patrzeć z poziomu ~górnej krawędzi ekranu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli przy 19" monitorze nie jestes w stanie ustawic go na biurku tak ,zeby jego gorna krawedz byla na poziomie oczu to znaczy , ze :

a) masz 150-160 cm wzrostu

b) twoje biurko to tzw "biurko komputerowe" z poleczka na monitor i szuflada na klawiature na wysokosci robionej dla krasnali, z blatem o powierzchni 60x80 (albo cos w tym stylu) znane rowniez jako zabojca kregoslupow.

Jesli a to raczej powinienes wrocic do monitora MVA zamiast TN bo z tym nic nie zrobimy

Jesli prawidlowa jest odpowiedz b to obecne biurko na allegro i kupujesz normalny blat bez zadnych smieciowych szuflad czy poleczek pod monitor o glebokoski conajmniej 70-80 cm i dopasowanej wysokosci do swojego wzrostu i fotela.

Przy takim ustawieniu spokojnie zmiesci ci sie nawet 24 czy 26" z gora panelu na wysokosci oczu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czasy reakcji z tego co wiem wyjaśniało już wiele osób przypomnę TN "2ms" ~2x szybsza od MVA

każde mva smuży? wiec d ogier FPS sie nie nadaje?

Jesli przy 19" monitorze nie jestes w stanie ustawic go na biurku tak ,zeby jego gorna krawedz byla na poziomie oczu to znaczy , ze :

a) masz 150-160 cm wzrostu

b) twoje biurko to tzw "biurko komputerowe" z poleczka na monitor i szuflada na klawiature na wysokosci robionej dla krasnali, z blatem o powierzchni 60x80 (albo cos w tym stylu) znane rowniez jako zabojca kregoslupow.

Jesli a to raczej powinienes wrocic do monitora MVA zamiast TN bo z tym nic nie zrobimy

Jesli prawidlowa jest odpowiedz b to obecne biurko na allegro i kupujesz normalny blat bez zadnych smieciowych szuflad czy poleczek pod monitor o glebokoski conajmniej 70-80 cm i dopasowanej wysokosci do swojego wzrostu i fotela.

Przy takim ustawieniu spokojnie zmiesci ci sie nawet 24 czy 26" z gora panelu na wysokosci oczu

cos ty? mam 185cm wzrostu a biurko mam komputerowe narożne monitor stoi na biurku a nie na podwyzszeniu na biurku również stoi drukarka oraz skaner i jeszcze miejsca mam

niewiem ale moze w przypadku lcd jest inaczej mówie tylko o doświadczeniach z CRT 17"

Edytowane przez lukasz54

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wywal szuflade na klawiature bo jak rozumiem to takowa posiadasz i powinno byc ok. Jak bedzie LCD to wtedy nie powinno byc problemu z miejscem na nia na blacie.

Mam 186 i przy klawiaturze lezacej na biurku i oparciach fotela na wysokosci blatu patrze na 24" z gory ;)

PS. Kazdy LCD smuzy, z osob ktore znam tylko jedna narzekala na monitor MVA/PVA , a i tej raczej chodzilo o 50ms imput laga w samsungu 215tw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wywal szuflade na klawiature bo jak rozumiem to takowa posiadasz i powinno byc ok. Jak bedzie LCD to wtedy nie powinno byc problemu z miejscem na nia na blacie.

Mam 186 i przy klawiaturze lezacej na biurku i oparciach fotela na wysokosci blatu patrze na 24" z gory ;)

PS. Kazdy LCD smuzy, z osob ktore znam tylko jedna narzekala na monitor MVA/PVA , a i tej raczej chodzilo o 50ms imput laga w samsungu 215tw.

miejsca to mam na biurku aż za dużo.......

ja oparcie fotela mam ok 10cm nizej niz blat...

ok wyrzucic to moge ale wtedy klawiatura będzie na blacie a nie jak przedtem tz chowana w biurku na rolkach...

Edytowane przez lukasz54

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lukasz54:

Kolego słuchaj na tym BenQ jakbyś nie wiedział co to smurzenie to byś go nawet nie zauważył bo dla wielkości 14-16ms jest prawie niezauważalne (tylko wybitny pedant będzie się czepiał), Co do TNek to ich czas 2ms to jak ktoś już napisał naprawdę ok 6ms(GtG). Słuchaj poczekaj jeszcze miesiąc a problem sam się rozwiąże bo model FP93GP wycofali z dystrybucji NIE ma nowych dostaw :P

PS. Chcesz monitor bez wad kup S1931 EIZO ale musisz od rodziców wyrwać jeszcze 1000PLN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

slyszalem jedynie ze cos nie tak jest z powloką antyrefleksyjną na tym benq...

szukam testu jakiegos eksperta dot. benq fp93gp na necie i nieznalazłem gdzie moge znaleźć, podświetlenie itp

taki test jak np ten

http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://...LG_L1953TR.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

slyszalem jedynie ze cos nie tak jest z powloką antyrefleksyjną na tym benq...

szukam testu jakiegos eksperta dot. benq fp93gp na necie i nieznalazłem gdzie moge znaleźć, podświetlenie itp

taki test jak np ten

http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://...LG_L1953TR.html

Też kiedyś tak miałem jak Ty, jak sam wymieniałem mojego flatrona CRT na jakieś LCD...

Szukałem, ryłem, wynajdywałem miliardy informacji i opinii, jakie firmy produkują matryce dla jakich producentów monitorów, cuda nie widy, aż w końcu po 2 miesiącach ojciec się nade mną zlitował i kupił mi na gwiazdkę iiyame, bo faktycznie chyba nigdy bym sobie nie kupił żadnego monitora...

Zastanów się nad ceną jaką jesteś skłonny zapłacić za monitor, później zastanów się jaka jest maksymalna rozsądna ilość energii którą należałoby zainwestować w wybór...

Najlepiej idź sobie do mediamarktu albo gdzieś gdzie mają wystawione takie monitory jak Cię interesują, i poproś Pana żeby Ci puścił np dynamiczny film, przynieś mu swoją płytę z jakimś filmem testowym, albo co tam jeszcze chcesz i wybierz taki monitor, który ucieszy Twoje oko tym co na nim zobaczysz, a nie parametrami i liczbami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi