turzol Opublikowano 16 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2003 A więc mam możliwość sprzedania mojej MOBO Abit BD7-II za 320 zł (na allegro koleś mi tyle daje). Sprzedaje też kolesiowi moje Samsungi DDR 266 za 150zł :D Daje to 470zł Za 615zł stoi Gigabyte GA-8SQ800 na SIS655. Więc dopłacam 145zł - chyba się opłaca no nie :?: :? , zważywszy na fakt że chipset jest o wiele nowszy i już można powiedzieć sprawdzony. Ale za to mam dylemat z pamiątkami. Posiadam 512Mb Twinmos DDR 333 na M-TECach 6ns z jakiejś felernej serii (max 155 stable 2.7V :( I tu pytanko: czy lepiej wymienić je na 2x256 Twinmos DDR333 czy olać i <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> 2X256 DDR400 na Winbondach BH (w Barwkomp chyba takie mają) :?: :?: Co myślicie o takim rozwiązaniu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 16 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2003 Co do plyty to niebęde się wypowiadał bo na intelu się nieznam. Natomiast co do pamięci to musisz miec strasznego pecha z tymi TwinMOSami, jesteś pewny że to one szwankują?? Jesli jednak rzeczywiscie jest to ich wina to proponuję <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> te winbondy o ile są to bh-5. A o tych TwinMOSach na mtec'ach mogę narazie się wypowiadać w samych superlatywach, jestem b zadowolony. Czyli zrób tak: Dowiedz się czy te winbondy to bh-5 - jesli tak to bierz. A jeśli okaze sie,ze to sa bh-6 to zastanów sie powaznie,bo prawdziwe winbondy 400 powinny miec 5 ns, a 6ns maja 333. więc rozpatrz tez zakup TwinMOSów na Mtec'ach 6 ns, na 400 powinny bez problemu latać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 16 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2003 Co do moich Twinmosów to raczej jestem pewny, bo na Samsungach DDR 266 (tylko 3 generacja) wyciągłem DDR 410 na najsłabszych timingach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedNacz Opublikowano 16 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2003 Co do moich Twinmosów to raczej jestem pewny, bo na Samsungach DDR 266 (tylko 3 generacja) wyciągłem DDR 410 na najsłabszych timingach. chyba sobie jaja robisz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 16 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2003 Why U thinking that? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedNacz Opublikowano 16 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2003 ddr 266 na 400... sorry ale to lekko magiczne jak na moje łoko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 16 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2003 Szkoda ze stracilem screeny z Wcpuid to bym ci udowodnił, serio. A tak BTW to kupowałem je jako DDR 333 tylko mnie w ch...a zrobili na giełdzie. Pamiątki są na bank PC2100 (oznaczenia TCB0) na końcu. Kiedyś jeden z forumowiczów też opisywał te pamiątki i jak się okazało kupił od tego samego gościa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedNacz Opublikowano 17 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2003 zatłuc Chaja... 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 17 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2003 Może jakieś sugestie co do płyty :?: Może znacie jakieś linki do testów płyt na chipsecie SIS 655 :?: (w szczególności chodzi mi o Giagabyta) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nico Opublikowano 17 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2003 Zco do tej plyty to zajrzyj tu: http://www.anandtech.com/mb/showdoc.html?i=1784&p=1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 17 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2003 Mam jeszcze pytanko: wymieniać te Twinmosy na 2x256 DDR 333 czy DDR 400 Twinmosa? Czy wiadomo wam coś na jakich kostkach mają TWINMOSY DDR 400 w BARWKOMP - BH-5 czy M-TEC ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 17 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2003 Nikt nie wie jak ma się sprawa kości 256mb Twinmos DDR400 w sklepie Barwkomp? Czy są to kości M-TEC czy WINBOND? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 18 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2003 Kurcze, nikt mi nie pomoże z tymi Twinmosami :?: :? Jeżeli nie wiadomo na jakich kościach mają w Barwkompie te DDR400 to może mam łyknąć 256Mb Kingston HyperX PC 3000 :?: Z tego co wyszukałem na forum to tylko Kwiecień chyba je testował.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 18 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2003 A co to za problem wysłać maila do barwkompu?? Przeciez nie jesteśmy jasnowidzami, skąd mozemy wiedziec na jakich kosciach są 400. Jeśli się okaże, ze są na winbond bh-5 to bierz, a jesli nie to zalezy ile masz $, jak Cię stać na hyperX to bierz, natomiast jesli nie to również TwinMOSy na Mtec'ach 6ns są godne polecenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alighieri Opublikowano 19 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2003 Witam, odpowiadając na twoje pytanie dotyczące płyty i pamięci. Płyty mamy takie same - BD7II, ja równiez przymierzam się do zmiany ale czekam 1 miech na płyty Asus/Abit na i875 lub 865 - myślę że zaczekać warto. Pamięci równiez kupiłem TwinMos DDR400 512 MB, na kosciach winbond bh-5 rzecz jasna, zakupu dokonałem w WGK, pamięci nie ma w cenniku, ale nie było problemu z zamówieniem. Moim zdaniem nie ma co się bawić w DDR333, ponieważ wkrótce (po wejściu i875 865 będą historią), Przynajmniej dla mnie oceniając cena/wydajność HyperX przegrywa z TwinMos. Pozdrawiam i załączam linka z benchmarkami springdale'a. http://www.xbitlabs.com/articles/chipsets/...springdale.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 19 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2003 Z tego co wyczytałem to ten Springdale będzie w w kilku wersjach na i865 i będzie tez wersja i875, tylko nie doczytałem czym owe wersje się różnią....i czy obsługują tryb Dual... Ale imho testy wypadły świetnie 8O Tylko czekać na ten chipset :D A do tego Prescott :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 19 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2003 BUUUUUU Właśnie się dowiedziałem przed chwilą że w Barwkompie nie będą mieli Twinmosów DDR400............i co ja teraz pocznę..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedNacz Opublikowano 19 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2003 BUUUUUU Właśnie się dowiedziałem przed chwilą że w Barwkompie nie będą mieli Twinmosów DDR400............i co ja teraz pocznę..... a co... nie ma juz innych sklepów na sieci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 19 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2003 Sklepy są....ale w tym problem że wymianiam te moje 512 DDR333 Twinmosa (gwarancja) na 2x256 bo chyba lepiej no nie? Tylko chciałem DDR 400 Twinmosa ale nie będą mieli w ogóle :( I z dobrych pamięci tam dosepnych (w normalnej cenie) zostają mi Kingstony HyperX DDR370 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 19 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2003 Sklepy są....ale w tym problem że wymianiam te moje 512 DDR333 Twinmosa (gwarancja) na 2x256 bo chyba lepiej no nie? Tylko chciałem DDR 400 Twinmosa ale nie będą mieli w ogóle :( I z dobrych pamięci tam dosepnych (w normalnej cenie) zostają mi Kingstony HyperX DDR370 W Krakowie (Rodan) nie do dostania HyperX inne niż 333 :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alighieri Opublikowano 19 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2003 Z tego co wyczytałem to ten Springdale będzie w w kilku wersjach na i865 i będzie tez wersja i875, tylko nie doczytałem czym owe wersje się różnią....i czy obsługują tryb Dual... Ale imho testy wypadły świetnie 8O Tylko czekać na ten chipset :D A do tego Prescott :!: Niezbyt uważnie przeczytałeś artykuł, wszystkie różnice są tam opisane. W ramach pomocy cytuję: "... Speaking about i865, we can't help mentioning its elder brother, Intel 875 chipset. On the one hand, it has practically the same features set, but on the other hand, it boasts some peculiarities, which allow regarding it as a solution for high-performance workstations. So, all in all, there are two major differences between i865PE and i875. Firstly, i875 supports ECC, which is a must for chipsets used in reliable high-performance systems. And secondly, this solution supports the so-called Intel Performance Acceleration Technology or simply Turbo Mode...." "... Intel will be offering three versions of its i865 chipset: i865PE: the basic chipset supporting 800MHz bus and DDR400 SDRAM; i865G: in fact, it is the same i865PE, but with an integrated graphics core; i865P: this is a 'lite' version of i845PE without the support of 800MHz bus and DDR400 SDRAM...." Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 19 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2003 THX już mnie oświeciłeś :)) Czyli wersja 865PE to tzw. full wypas. Ciekawe ile bedzie kosztować na wjazd w Polsce :(( Jak pow. 1000 to podziękował i kupuje SIS 655 od Gigabyta lub MSI bo na Asusa chyba mnie nie będzie stać..... Właśnie wie ktoś może czy płytki ASUSA na SIS 655 są dostępne w Polsce? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...