badgerman Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 Witam - dostałęm sobie takie skromny modemik jak w temacie. Podłączyłem kulturalnie pod prąd, podłączyłem kartę sieciową kablem prostym, a tu mi dziad nie chce dać IP... Podejrzewam że ma jedynie wyłączone DHCP - diody świecą poprawnie, reaguje na włożenie kabla telefonicznego (znaczy wg instrukcji wykrywa linię ADSL) sądzę, że zrobienie mu przywracania do ustawień fabrycznych rozwiązało by problem.... tylko właśnie tu jest pies pogrzebany, bo DHCP nie ma, przycisku RESET Nokia nie dała, a jedyną opcję jaką podali w manualu do tego modemu to reset poprzez WWW (do którego bez wiadomego IP dostać się nijak nie mogę :mur: ) i teraz pytania : Jak mogę namierzyć jakie IP ma ten modem ?? ew. Jak zrobić reset tego modemu do ustawień fabrycznych ? (naturalnie nie chodzi mi o sposób poprzez WWW - kiedyś w routerze SMC można było zrobić reset poprzez zwarcie 2 pinów w wejściu konsolowym DB9 - ten modem też ma Console - wręcz nawet bym z niego z chęcią skorzystał, tylko że mój ASUS A6M nie ma już COM, a konwerter USB-COM kosztuje więcej jak ten modem a i pewności nie ma że będzie działał dobrze :/ ) Ktoś ma jakieś pomysły / sztuczki / kruczki aby tego leniwca zagonić do roboty ? z góry dziękuję za pomoc Badgerman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dark8Dante Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2009 Witam - dostałęm sobie takie skromny modemik jak w temacie. Podłączyłem kulturalnie pod prąd, podłączyłem kartę sieciową kablem prostym, a tu mi dziad nie chce dać IP... Podejrzewam że ma jedynie wyłączone DHCP - diody świecą poprawnie, reaguje na włożenie kabla telefonicznego (znaczy wg instrukcji wykrywa linię ADSL) sądzę, że zrobienie mu przywracania do ustawień fabrycznych rozwiązało by problem.... tylko właśnie tu jest pies pogrzebany, bo DHCP nie ma, przycisku RESET Nokia nie dała, a jedyną opcję jaką podali w manualu do tego modemu to reset poprzez WWW (do którego bez wiadomego IP dostać się nijak nie mogę :mur: ) i teraz pytania : Jak mogę namierzyć jakie IP ma ten modem ?? ew. Jak zrobić reset tego modemu do ustawień fabrycznych ? (naturalnie nie chodzi mi o sposób poprzez WWW - kiedyś w routerze SMC można było zrobić reset poprzez zwarcie 2 pinów w wejściu konsolowym DB9 - ten modem też ma Console - wręcz nawet bym z niego z chęcią skorzystał, tylko że mój ASUS A6M nie ma już COM, a konwerter USB-COM kosztuje więcej jak ten modem a i pewności nie ma że będzie działał dobrze :/ ) Ktoś ma jakieś pomysły / sztuczki / kruczki aby tego leniwca zagonić do roboty ? z góry dziękuję za pomoc Badgerman Obawiam sie ze inaczej niz za pomoca połaczenia konsoli go nie zrestartujesz, po co Ci konwenter USB->DB9, lepszym wyjsciem jest zaopatrzenie sie w kontroler portów szeregowych na slot PCI na allegro mozna je kupic juz od 35 zł. Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpAceR Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2009 Jak mogę namierzyć jakie IP ma ten modem ??Domyślnie 192.168.1.1 (DHCP wyłączone, więc pod windowsem trzeba ustawić IP i bramę ręcznie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...